Dritan Abazovic
Dritan Abazović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je Crna Gora spremna da proširi sankcije Rusiji kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku Evropske unije (EU) i mere koje Brisel preduzima povodom ruske agresije na Ukrajinu. On je visokom američkom zvaničniku saopštio da će Podgorica pored humanitarne i finansijske pomoći, u Ukrajinu poslati vojnu opremu "čim se okončaju unutrašnje procedure u Crnoj Gori" a preuzeće i sve mere u skladu sa zakonom ukoliko ruski oligarsi budu dolazili u Crnu Goru".

Abazović je to saopštio u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, sa kojim je razgovarao putem video poziva.

Kako je saopšteno iz Abazovićevog kabineta, on je sa Eskobarom razgovarao o dosadašnjim dešavanjima u Ukrajini i potencijalnim budućim aktivnostima u cilju sankcionisanja agresije Ruske Federacije na istoku Evrope.

„Crna Gora je spremna da proširi opseg sankcija kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku EU. Pratićemo situaciju sa ruskim oligarsima i preuzeti sve mere u skladu sa zakonom ukoliko budu dolazili u Crnu Goru“, kazao je Abazović.

Naglasio je da državni organi deluju na suzbijanju malignih uticaja u Crnoj Gori, što je, kako je naglasio, rezultiralo proterivanjem jednog ruskog diplomate od strane Ministarstva spoljnih poslova (MVP).

Kako su 4. marta saopštili iz MVP, ruski diplomata je proglašen nepoželjnim na osnovu procene „relevantnih bezbednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, ali nisu saopštili njegovo ime.

Abazović, mandatar za sastav nove 43. Vlade, u razgovoru sa Eskobarom je naveo da će ukoliko se formira, nova izvršna vlast doneti nekoliko odluka kojim će pružiti još snažniju podršku saveznicima kako bi se  suzbila ruska agresija.

Kako je rekao, pored humanitarne i finansijske pomoći, Crna Gora će u Ukrajinu poslati vojnu opremu „čim se okončaju unutrašnje procedure u Crnoj Gori“.

Razgovoru između Eskobara i Abazovića, prisustvala je i amabasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite iz minuta u minut na našem blogu uživo Nova.rs.

BONUS VIDEO: Ambasador Izraela o ratu u Ukrajini


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar