Foto: Promo, EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN, Amir Hamzagic/ATAImages

U Moskvi je nedavno organizovana 11. Međunarodna bezbednosna konferencija, na kojoj su se bez ikakve ranije zvanične najave pojavili i zvaničnici Srbije i Republike Srpske. Na iznenađenje mnogih, na konferenciji su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin. Isprva su kako ruski, tako srpski režimski tabloidi poput "Informera", preneli informaciju da je konferenciji prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je ubrzo sam demantovao navode tabloida. Vulin i Dodik - zvaničnici koji su i ranije označeni kao "Putinovi ljudi" na Balkanu, još jednom su tu poziciju potvrdili, i to u trenucima kada je Srbija jedina evropska zemlja, pored Belorusije, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Naime, u Podmoskovlju su se u sredu uveče okupile delegacije iz 90 zemalja – sekretari saveta za bezbednost, savetnici za nacionalnu bezbednost i pomoćnici šefova država, šefovi agencija za sprovođenje zakona i specijalnih službi. Gosti su pre svega bili iz Azije, Afrike i Latinske Amerike, ali se potkrao i pokoji Evropljanin.

Tema konferencije bila je bezbedonosna situacija u svetu, pre svega na relaciji Rusije i Zapada. Ipak, čini se da se ispod žita krije mnogo perfidnija namera Vladimira Putina – da pokaže ostatku sveta ko je tačno na njegovoj strani, i predstavi sebe kao žrtvu koja je morala da se brani, a ne kao agresora koji je pokrenuo invaziju na teritoriju druge suverene države.

Osim zvaničnika bliskih srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, samitu je prisustvovao i predsednik Demokratske partije Srba Severne Makedonije, narodni poslanik Ivan Stoilković.

Nastup koji može da košta mnogo

Najzapaženiji je, očekivano, bio dolazak Milorada Dodika, koji se kao počasni gost obratio prisutnima rečima koje će, po svemu sudeći, dodatno zakomplikovati već zamršene odnose na relaciji Srbija i Republika Srpska – Zapad.

Naime, Dodik je rekao da je srpski narod postao prva žrtva hegemonije zapadnih faktora i NATO-a.

“Prva agresija NATO-a izvršena je na Republiku Srpsku, pa na Srbiju, pa na druge zemlje“, izjavio je lider Srba u Bosni i Hercegovini.

Milorad Dodik i Vladimir Putin Foto: Sputnik/Alexey Filippov/Pool via REUTERS

Dodao je da sada NATO to radi sa Rusijom, koja je takođe žrtva.

“Novi izazov je buđenje ideologije nacizma i fašizma kao oružja protiv Rusije. Energetska bezbednost Evrope je ugrožena jer Evropa i dalje zavisi od ruskih energenata“, rekao je predsednik Republike Srpske.

Zapad oštro reagovao

Samo nekoliko sati nakon Dodikovog govora, iz Vašingtona je stigla oštra reakcija.

Portparol Stejt Departmenta je naveo da odluka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i prisustvuje bezbednosnoj konferenciji, dok Rusija istovremeno otvoreno krši temelje i zakone međunarodnog poretka, kao i ranija Dodikova odluka da odlikuje Putina, predstavljaju kratkovide poteze koji ne služe interesima građanima Republike Srpske.

Milorad Dodik i Vladimir Putin Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

„Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti, što svi građani Bosne i Hercegovine žele, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. Stoga, smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim“, naveo je portparol američke vlade.

Podsetimo, strani zvaničnici više od godinu dana uporno ponavljaju da nacionalnim interesima Srbije, kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, nanosi štetu to što nije usaglasila svoju politiku sa sankcijama i spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Sada, odlaskom Vulina u Rusiju, situacija se dodatno komplikuje, jer bi ovaj potez mogao da se protumači kao jasan znak da je Srbija pokazala da ipak nije neutralna i da je jasno izabrala stranu.

Neočekivani dolazak Vulina

Ništa manju pažnju od Dodika privukao je i dolazak Aleksandra Vulina u Moskvu, iako ranije u srpskoj javnosti o tome nije bilo reči. Ipak, Vulin je kao šef Bezbednosno informativne agencije prisustvovao konferenciji, o čemu svedoče fotografije nastale u Moskve, a koje su se munjevitom brzinom raširile društvenim mrežama.

U brojnim komentarima navodi se kako je „Putinov čovek opet otišao gazdi na noge“ i da je zbog ovakvih poteza evidentan uticaj Kremlja na političku i društvenu situaciju u Srbiji.

Sam Vulin nije govorio na konferenciji, niti komentarisao svoju posetu Moskvi, ali je zato Kremlj objavio da se tamo sastao sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševom.

„Nikolaj Patrušev sastao se sa direktorom Bezbednosno-informativne agencije Aleksandrom Vulinom. Razgovarano je o daljem razvoju rusko-srpskih odnosa“, navedeno je u saopštenju na koje se poziva Sputnjik.

Ivica Dačić Foto: Printscreen/YouTube/United Nations

Misteriozna uloga Dačića

Režimski tabloidi u Srbiji, ali i pojedini ruski mediji, naveli su da konferenciji prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Pozivajući se na informacije iz vrha vlasti, tabloidi su zdušno branili informaciju da je Dačić u Moskvi. Međutim, njega na fotografijama sa konferencije nije bilo, a ubrzo je ministarstvo spoljnih poslova demantovalo da je Dačić otputovao u Moskvu.

Kako se navodi, on nije ni bio pozvan na bezbednosnu konferenciju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dačić je naveo da on kao ministar spoljnih poslova nigde ne može da putuje tajno čak i kada bi to želeo, jer sa njim ide policijsko obezbeđenje.

Uz to, ocenio je da je „sa negativnom konotacijom“ objavljeno da je bio u Moskvi, kao da je krišom tamo otišao.

O čemu je Putin govorio?

Oštru reakciju Zapada izazvao je i govor Putina, koji je okrivio Zapad za sve loše što se trenutno dešava njegovoj državi, ne pominjući to da ruska vojska, pod njegovim rukovodstvom više od godinu dana razara Ukrajinu.

Naime, ruski predsednik je naveo da energetsku i prehrambenu krizu u svetu izazivaju zapadne zemlje.

„Sve ovo je praćeno nagomilavanjem vojnog potencijala, mešanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja, kao i pokušajima da se izvuku jednostrane prednosti iz energetske i prehrambene krize koju izazivaju brojne zapadne države“, napomenuo je Putin.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare