Šta sve Srpska napredna stranka dobija, a šta gubi s bivšim proslavljenim vaterpolistom na čelu prestonice i gde su u svemu tome Beograđani...

U Beogradu će 30. decembra biti ponovljeni izbori na tri izborna mesta, na dva na Novom Beogradu i na jednom na Voždovcu. Ponavljanje izbora neće, međutim, bitno uticati na konačan ishod rezultata koje je proglasila Gradska izborna komisija, a prema kojima je SNS osvojila 39,03 odsto glasova, koalicija Srbija protiv nasilja 34,66, Novi DSS Miloša Jovanovića 6,01, pokret Branimira Nestorovića 5,37, dok se na poslednjem „prolaznom“ mestu nalazi SPS sa osvojenih 4,76 procenata glasova. Osim, naravno, ukoliko protesti koji se danima odvijaju na ulicama Beograda ne daju opipljiviji rezultat.

Kako sad stvari stoje, ni SNS ni Srbija protiv nasilja ne mogu da formiraju vlast u Beogradu bez Branimira Nestorovića, koji je pre par dana rekao da ta lista neće ići ni sa jednom strankom u koaliciju, niti će bilo koga podržati.

„Nema potreba da se opredeljujemo, neka budu novi izbori u Beogradu“, poručio je Nestorović.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovakav njegov stav produbiće neizvesnost oko formiranja nove skupštinske većine u Beogradu, a tome dodatno doprinose i višednevni protesti građana zbog krađe glasova na izborima održanim 17. decembra, koji su kulminirali pokušajem zauzimanja Starog dvora i nasiljem koje je policija sprovela nad demonstrantima.

U moru neizvesnosti jedna od najvećih je i pitanje da li će Aleksandar Šapić nastaviti da obavlja funkciju gradonačelnika. U ovom tekstu pokušaćemo da se pozabavimo činjenicama koje govore da dosadašnji prvi čovek prestonice to nikako ne bi smeo da bude i u budućnosti, ma šta volja političkih moćnika govorila.

Opozicija je kritikovala Šapića da je za svoju kampanju utrošio čak 136,6 miliona evra državnih, narodnih para. Prvo je za “reformu” javnog prevoza i smanjenje cena karata potrošio 68,4 miliona evra, zatim za besplatne vrtiće 12,3 miliona, za besplatne udžbenike 21,3 miliona i na kraju za njemu omiljene vaučere 34,6 miliona evra. Sve odreda populistički potezi koji se nisu dopali mnogima u SNS, među kojima je bio, kako se moglo čuti, i sam Aleksandar Vučić.

Beograd mu je i pored 136 miliona evra uloženih u pumpanje imidža (što je 371 evro za svakog od 366.095 birača koji su zaokružili listu SNS) na izborima rekao šta misli o njegovom radu. Rezultati su pokazali da su Voždovac, Vračar, Zvezdara, Savski Venac, Stari Grad, Novi Beograd izgubljeni, a Palilula, Rakovica i Čukarica samo što nisu.

Šapić je došao u SNS kao veliko pojačanje, očekivanja su bila da će ovaj transfer učvrstiti podršku SNS u Beogradu. Sve što se dogodilo posle toga: afera s vilom u Trstu, navodnim stanom u Barseloni, paralelnom komemoracijom za decu stradalu u Ribnikaru, proneverom pet miliona evra od strane najbliže Šapićeve saradnice Aleksandre Čamagić, nadziđivanjem sopstvene kućerine uz glasno protivljenje komšija, nameštanjem tendera za javni prevoz i sumnjivom dodelom vaučera firmi bliskog Šapićevog prijatelja bez ikakvog tendera, pokazalo je da je Vučić debelo precenio Šapića koji je u međuvremenu postao „kamen oko vrata“ naprednjacima u glavnom gradu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Dugo se krio Šapić iza Vučića, bio je nedostupan za medije, a i kad se obraćao pripadnicima sedme sile činio je to na bahat način, vodio je populističku politiku preko leđa građana Beograda, ali to je mogao da radi sve do izbora. Tamo se pokazalo šta Beograđani misle o svemu tome. Naime,
Šapić je izgubio na opštini Novi Beograd, gde je suvereno vladao osam godina, i ne samo to, već je uspeo da bude poražen i na sopstvenom biračkom mestu, broj 119 u Osnovnoj školi “Borislav Pekić”, na Bežaniji.

Na primeru Novog Beograda najbolje se vidi koliko je SNS dobila (ili bolje reći izgubila) dolaskom Šapića u svoje redove. Na izborima održanim 17. decembra, Srpska napredna stranka na čelu sa Šapićem osvojila je u apsolutnom broju na Novom Beogradu 42.014 glasova (33,78 odsto), dok je koalicija Srbija protiv nasilja dobila 51.613 glasova (41,5 procenata).

Pre tri godine na lokalnim izborima na Novom Beogradu, Šapić je samostalno osvojio 32.388 glasova (43,05%), dok je SNS osvojila 32.272 glasa (42,89%). Kad se sabere, to je 64.660 glasova. To znači da su tri godine kasnije SNS i Šapić ostvarili pad od 35,02 odsto u odnosu na njihov zbirni rezultat iz 2020.

Uspeo je Šapić ono što pre njega nisu čak ni tako neomiljeni naprednjaci Siniša Mali i Goran Vesićda izgubi na Voždovcu. Ova opština je posebno bolna tačka za Vučića, jer je Voždovac simbol i mesto prve pobede SNS iz 2009. godine.

Šapiću u Beogradu nije pomogao ni Vojislav Šešelj, na čijih je oko 15.000 glasova (1,6 odsto), koliko su radikali osvojili na beogradskim izborima 2022. godine, računao SNS.

Svakim danom otkrivaju se novi „fantomski“ birači i neregularnosti u izbornom procesu zbog čega postaje sve jasnije da su Šapić i naprednjaci izgubili Beograd. U velikoj meri, zahvaljući Šapiću. U najvećoj meri, zahvaljujući „dobitničkoj“ politici dvojca Vučić – Šapić. Prvi će morati da se liši usluga potonjeg, a to će biti lekovito i za građane Beograda, koje je do sada predstavljao nedostojan gradonačelnik s plagiranim doktoratom stečenim na fakultetu čija adresa vodi do livade u Mladenovcu.

Ostaje još da se Srbija liši usluga onog moćnijeg Aleksandra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar