Foto: Nova.rs

Već godinu i po dana najavljuje se ujedinjenje Demokratske stranke i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, ali kako vreme odmiče utisak je da se te dve partije sve više udaljavaju. Ozvaničenje saradnje Zelenovića sa Građanskim demokratskim savezom i Inicijativom Ne davimo Beograd, koja bi mogla da rezultira i zajedničkim izlaskom na izbore, samo je pojačalo sumnju da je ideja ujedinjenja DS i ZZS - propala. Upitan da li se to dogodilo, lider ZZS navodi za naš portal da DS-u treba dati vremena odluči o njegove tri tačke, dok Zoran Lutovac, predsednik demokrata, kaže da to nije pitanje za njih, te da DS nije menjao ni dogovor, ni politiku, ni partnere.

Još u maju prošle godine DS, ZZS i SDS Borisa Tadića započele su proces ujedinjenja na skupu u Beogradu, pod sloganom „Demokrate zajedno“. Tom prilikom je prihvaćena i Deklaracija o zajedničkoj borbi za evropske vrednosti, ulazak Srbije u EU i “vraćanje otete slobode“.

Ipak, u avgustu ove godine iz tog „projekta“ ispao je SDS, jer je Boris Tadić, po navodima predsednika demokrata Zorana Lutovca, davao neka svoja tumačenja kako taj proces treba da izgleda. Sporenja su nastala oko toga da li se ZZS i SDS ujedinjavaju u postojeći DS ili te tri partije prave novu stranku. Makar je sve to to tako predstavljeno javnosti.

U unutrašnjim sukobima, koji su prethodnih meseci zadesile Demokratsku stranku, a u kojima je više od 50 njenih članova isključeno, Zelenović je stao na stranu Lutovca i rekao da će samo sa njim razgovarati o ujedinjenju.

Zašto do toga nije došlo, bilo je različitih obrazloženja, među kojima i promena akata DS, epidemije koronavirusa… Međutim, izbori se približavaju, a Nebojša Zelenović, umesto sa demokratama, pravi dogovore sa drugim političkim organizacijama.

Podsećamo, on je prvo javnosti predstavio svoje tri tačke za ujedinjenje opozicije (potpuno okretanje Srbije Zapadu, uključivanje u pregovore o Kosovu i nove ljude u politici), da bi ubrzo dogovorio saradnju sa Građanskim demokratskim forumom.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nedavno je isti dogovor napravljen i sa Inicijativom Ne davimo Beograd, a sudeći po najavama, saradnja Zelenovića sa ovim pokretima mogla bi rezultirati zajedničkim izlaskom na izbore.

Kako sve to utiče na proces ujedinjenja DS i ZZS? Da li je ta ideja propala?

Zelenović: DS treba dati vremena

Odgovarajući na to pitanje, Nebojša Zelenović kaže za Nova.rs da je u programu o tri tačke, koje je on izneo, suština onoga o čemu je razgovarao sa Zoranom Lutovcem kada su se dogovarali o ujedinjenju.

„Mislim da sam iznošenjem te tri tačke u javnost napravio korak više. Kao što vidite postoje političke organizacije, inicijative, pokreti… kojima su one bliske i koje su zainteresovane za saradnju. Mislim da samo DS-u treba malo više vremena, pošto je u pitanju velika stranka, ima svoje procedure, organe kroz koje to treba da prođe. Treba im dati malo vremena da donesu odluku“, kaže Zelenović.

Lutovac: Mi nismo menjali ni dogovor, ni politiku, ni partnere

Na pitanje šta se dešava po pitanju ujedinjenja sa ZZS i da li je ta ideja propala, lider DS Zoran Lutovac, međutim, kaže da to nije pitanje za njih.

„Mi nismo menjali ni dogovor, ni politiku, ni partnere. Ideja ujedinjenja je ideja ukrupnjavanja oko DS-a. Iza svega što smo se dogovorili, DS i dalje stoji. Mi ne možemo uticati na to da li će neko poštovati dogovor ili neće, da li će menjati politiku ili neće. Ono što možemo jeste da okupljamo časne i kompetentne ljude iz svih slojeva društva. Mi nudimo novi pristup politici, pristup čija je glavna odrednica borba za javni interes, borba za građane“, navodi Lutovac za naš portal.

„Umesto ujedinjenja imamo razjedinjenje demokrata“

Politikolog Vuk Velebit smatra da je ta ideja bila dobra i da je reč o srodnim strankama, koje su potekle iz DS. Međutim, kako navodi za Nova.rs, umesto da se te partije ujedine, imamo dalje razjedinjenje demokrata.

„DS se trenutno previše bavi sobom, sukobima unutar stranke, frakcijama, cepanjima… U takvim okolnostima teško je doći do ujedinjenja“, kaže Velebit.

Foto:N1; Vuk Velebit

Upitan da li je demokratama možda sporna neka od tri tačke koje Zelenović zagovora, kao što je potpuno okretanje Srbije Zapadu, on navodi da misli da je to deo programa poslednjih 30 godina.

„Tadić jeste zagovarao politiku četiri stuba, ali se pokazalo da ona nije održiva. Mislim da je Srbija i sada okrenuta Zapadu. Mi imamo saradnju sa Rusijom i Kinom, ali kada vidite sa kim najviše sarađujemo, trgovinski i na druge načine, jasno je da su to zapadne zemlje“, kaže Velebit i dodaje da je pitanje Kosova nezgodno, ali da opozicija poslednjih godinu dana nije ponudila alternativnu ideju kako da ono bude rešeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare