Zoran Vuletić i Nebojša Zelenović Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum dogovorili su se da im u zajedničkom delovanju u fokusu budu dva ključna pitanja: izborni uslovi i rešavanje pitanja Kosova, u koji opozicija treba da se uključi, rekao je danas predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Na pitanje kako će izgledati borba za fer izborne uslove, kako ih vidi opozicija, i da li očekuju posredovanje evroparlamentaraca, Zelenović je kazao da tome mora da prethodi udruživanje opozicije, na čemu se, kako kaže, već radi. On smatra da se predsedniku Republike ne može verovati, te da je stoga za međupartijski dijalog potreban neko „sa strane“, neko iz EU.

„Ako oni vode i garantuju proces, naravno da mi u tome učestvujemo“, rekao je Zelenović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Građanskim demokratskim forumom. U skupštini, kako kaže, nema opozicije, a polovina društva je isključena iz institucionalnog procesa, zbog čega, po njemu, vlada ne može da donosi dobre odluke. Predsednik GDF Zoran Vuletić smatra da je buduća Vlada Srbije nekompetentna i da je koncipirana poput „švedskog stola“.

Vuletić smatra da je simbol nekompetentnosti u Vladi Srbije Branko Ružić, koji će voditi resor prosvete, jer, kako kaže, on nije nikada imao dodrinih tačaka sa rešavanjem problema u prosveti i dodaje da bi o tome trebalo da se izjasni akademska zajednica. Ni Ratko Dmitrović (SPAS), kaže, nije potreban nijednoj vladi i nije dobra preporuka za komunikaciju sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom.

Gordana Čomić je, kaže Vuletić, posebno razočarenje za građanski deo birača, a podseća da je ona bila kandidat za predsednika DS i da bi to trebalo da je obavezuje. Zelenović se osvrnuo i na lokalne izbore u Šapcu, rekavši da izbori tamo nisu završeni, jer se pred Upravnim sudom nalaze još tri predmeta.

„Neverovatno je da Upravni sud nije doneo odluku, a da se u Šapcu konstituišu organi“, rekao je on. Zelenović je rekao i da je dobio informaciju da Ministarstvo finansija „pretresa“ finansije Šapca, poručujući da taman mogu da vide koliko Vlada Srbije duguje Šapcu i kako se za plate iz budžeta izdvaja samo 17 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar