Nebojša Zelenović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Umesto ujedinjenja sa Demokratskom strankom, Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju, dogovorio je saradnju sa inicijativom Ne davimo Beograd i Građanskim demokratskim forumom, koja će verovatno rezultirati zajedničkim izlaskom na vanredne parlamentarne i beogradske izbore 2022. godine. Kako je portalu Nova.rs potvrđeno, u kratkom roku trebalo bi dogovorena saradnja sa još nekim političkim organizacijama, a sagovornicima našeg portala sve ovo liči na stvaranje nove programski usaglašene koalicije, čija su ciljna grupa birači nekadašnjeg velikog DS-a.

Pre mesec dana Nebojša Zelenović javno je izneo svoje tri tačke za ujedinjenje građanske opozicije, a koje se odnose na potpuno okretanje Srbije Zapadu, uključivanje u reševanje kosovskog problema i nove ljude u politici.

Veće opozicione stranke sa nacionalnog nivoa u prvim reakcijama nisu se, bar ne u celosti, složile se principima koje je izneo Zelenović. Podrška bez zadrške nije stigla ni iz redova demokrata, sa kojima je mesecima unazad najavljivano ujedinjenje.

Ipak, bivši gradonačelnik Šapca prvo je dogovorio saradnju sa Građanskim demokratskim forumom, da bi potom ozvaničio saradnju i sa Inicijativom Ne davimo Beograd, koja do danas nije ulazila u bilo kakve koalicije. U narednom periodu može se očekivati da će se ovom savezu priključiti i još neke političke organizacije.

Zelenović za Nova.rs kaže da su se okupili ljudi koji dele iste vrednosti, te da je svako ko nema problem sa tri tačke koje je predložio dobrodošao.

„Reč je o širokoj platformi, o novim ljudima u politici, okretanje Zapadu i uključivanje u rešavanje pitanja Kosova. Krenućemo u borbu za fer izbore. Takođe, u fokusu će biti svodnevni život građana. Ne davimo Beograd tu ima svoja rešenja, a ja iskustvo“, navodi on.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Upitan da li je ovo predizborna koalicija, Zelenović kaže da sve ovo ne radi zbog izbora.

„Ovo nije kampanja. Treba da damo odgovor na najvažnija pitanja i da onda tražimo podršku od građana. U fokusu jeste i borba za fer i poštene izbore, a složniji ćemo biti i snažniji“, navodi on.

Radomir Lazović iz NDBG kaže za Nova.rs da su dobrodošli oni koji u prošlosti nisu učestvovali u osiromašenju društva, da su krenuli u promovisanje tačaka koje je Zelenović izneo plus lokalna politika, kao i da će uslediti serija tribina na kojima će oni učestvovati.

„Predstoje nam izbori. Fokusirani smo da ostvarimo veliki rezultat. Mi ćemo konkretno vući priču u Beogradu, a sa ostalima ćemo raditi na nacionalnom nivou. Razgovaramo sa još nekim političkim organizacijama“, ističe Lazović.

Klačar: Savez sa Zelenovića osnažiti strankom sa naciononalnog nivoa

Bojanu Klačaru, programskom direktoru Cesida, sve ovo liči na stvaranje nove poličtičke grupacije, odnosno nove koalicije, koja bi bila koherentna u svojim stavovima, a čiji program dele sve njene članice. On kaže da profil takve koalicije targetira građanski i proevropski orjentisane birače, između levice i levog centra.

„Mislim da su njihova ciljna grupa birači nekadašnje velike Demokratske stranke. To biračko telo sada je dispenzirano u nekoliko grupa – deo je u apstinenciji, deo je priklonjen nekim drugim opozicionim strankama, a manji deo vladajućoj koaliciji. Verovatno se radi o ljudima koji su pritisnuti ili su to učinili iz klijentističkih razloga“, smatra Klačar.

Foto: Printscreen

On kaže da je izvesno da će ta saradnja Zelenovića, NDBG i GDF biti osnažena novim političkim strankama, prevashodno sa lokala, ali i partijama sa nacionalnog nivoa, poput SDS Borisa Tadića ili PSG na čijem je čelu Pavle Grbović.

„Ako se pogleda profil tih partija, dele makar tri od četiri principa. Pitanje je da li će doći do toga, imajući u vidu da u opoziciji problemi nastaju u drugom koraku – operacionalizaciji i odnosima lidera, koji su neretko narušeni”, navodi Klačar i ističe da je najveći minus ove koalicije manjak nacionalne profilisanosti i nacionalne profilisanosti lidera.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare