Nebojša Zelenović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nebojša Zelenović, aktuelni graodnačelnik Šapca, izneo je svoje tri tačke za ujedinjenje građanske opozicije Srbije. Zelenović smatra i da je "tragično" što zapadni lideri smatraju da Aleksandar Vučić bolje razume njihove interese od predstavnika opozicije.

„Prodemokratska opozicija treba da se uključi u rešavanje kosovskog pitanja. To je moj predlog svim kolegama, predsednicima opozicionih stranaka. Zahtev državi i međunarodnoj zajednici da uđemo u ovaj proces. Nije dobro, niti je normalno da veliki deo društva bude isključen iz ovog procesa. Moj stav je da pitanje Kosova i Metohije treba da bude rešeno za najkraće moguće vreme. To je državni interes Srbije. Za pet, ili deset godina bili bismo u lošijoj situaciji nego danas. To je moje uverenje. Kada budemo bili upoznati sa stanjem pregovora, moći ćemo da iznosimo i svoje predlige za rešenje“, rekao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, „tragično je da zapad, a to su i Vašington i Brisel i Berlin i Pariz, ima uverenje da Vučić bolje razume interese Srbije i njihove interese, interese zapadnih zemalja, od prodemokratske opozicije.“

„Ilustracija toga je i  Vašingtonski sporazum.  Nekoliko nedelja se vodi debata o tome da li je Vučić sedeo u fotelji ili na hoklici i da li je obavezujući, ili ne, nešto što se dogovorio sa predsednikom Amerike. Moj stav je da je tzv. mini Šengen odlična stvar za Srbiju. Ako se to ostvari svi ćemo živeti bolje. Oko drugih tačaka se može voditi polemika, ali one predstavljaju nesumnjiv zaokret Srbije prema zapadu. Premštanje ambasade u Jerusalim je krajnje problematično“.

Zelenović ima i predlog za ujedinjenje opozicije:

„Moj predlog za ujedinjenje građanske opozicije ima tri tačke: Prvo, novi ljudi u središtu politike; Drugo, jedan stub spoljne politike, a to je zapad. Zapad su i Brisel i Vašington. Tamo leži partnerstvo za dobar život građana Srbije. Treće, zahtev da se uključimo u rešavanje kosovskog pitanja. Mi smatramo da zastupamo veliki deo društva. Nedozvoljivo je da taj deo društva bude isključen iz ovog procesa, koji predstavlja najvažnije državno pitanje. Moj stav je da je državni interes da ovo pitanje bude rešeno što pre“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare