Aleksandar Vučić
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Incijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se o Kosovu govori u Skupštini odmah po njenom konstituisanju biće ponavljanje iste priče koju su građani već čuli u medijima, što je rezultat nedostatka prave opozicije i činjenice da niko u parlamentu neće otvoriti sporna pitanja u sporazumu potpisanom u Beloj kući.

Najava predsednika Vučića da će se odmah po formiranju Vlade Srbije svi koji su u pregovorima oko rešavanja statusa Kosova informisati Skupštinu o tom procesu, došla je iznenada, imajući u vidu da je do sad samo jednom prvi čovek države razgovarao sa poslanicima o pregovorima o Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ...

„Takav je razvoj događaja da želimo da iznesemo pred Skupštinu šta radimo šta je dobro, a čemu se ne radujemo“, naveo je Vučić, nakon razgovora sa premijerom Kosova Avulahom Hotijem u Briselu.

Komentarišući ovu najavu predsednika Srbije, Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka za Nova.rs kaže da je dobro što će se u parlamentu govoriti o Kosovu, ali da je problem što se to nije ranije činilo u odgovarajućoj meri.

Foto: N1; Stefan Surlić

„Kad je u parlamentu bila i opozicija koja je imala šta da kaže i da iznese suprotno mišljenje, ovakvih razgovora gotovo da nije ni bilo. Trebalo bi posle svake važne faze u dijalogu podnositi izveštaj Skupštini”, smatra Surlić.

Prema njegovim rečima, u trenucima kad vlast ima apsolutnu većinu i kad se najavljuje formiranje koncentracione vlade, u Skupštini neće postojati nijedan opozicioni glas, već samo afirmativno podržavanje onoga što je već potpisano u Beloj kući.

PROČITAJTE JOŠ...

“U parlamentu će se samo konstatovati ono što smo već čuli i ujedno će se iskorstiti prilika da se odgovori kritikama koje su van Skupštine. Pravu kritiku i dubinsku analizu svega onoga što je potpisano u Beloj kući imamo van parlamenta i van politike, što je problematično. Verujem da će strategija vlasti biti da odgovori na pomenute kritike, ali da to bude prezentovano kao rasprava. Ipak, izostaće pluralizam mišljenja, a ostaće kolektivna saglasnost da je taj sporazum dobrodošao i da nema nikakvih negativnih strana”, kaže Surlić.

S druge strane politikolog Cvijetin Milivojević napominje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema razloga da podnosi izveštaj jer nije ni tražio mandat od Skupštine da vodi pregovore.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

“To je mala sitnica koju je Vučić zaboravio. On nema nikakav mandat za pregovore, a podršku mu je dala neka žena koja se predstavlja kao premijerka Srbije”, objašnjava Milivojević.

Prema njegovim rečima, Vučić će u Skupštini “samom sebi” podneti izveštaj.

“Vučić će sebe da obavesti šta je to pregovarao o Kosovu, odnosno parlament koji je plod njegove volje. On je odlučio da Skupština tako izgleda, jer to nije plod izborne volje sa legalnih i legitimnih izbora”, zaključuje Milivojević.

Kako je Vučićeva priča o Kosovu izgledala prošli put

U prethodnom i jedinom izveštaju koji je predsednik Vučić podneo Skupštini Srbije, u maju 2019. godine, predsednik gotovo da ništa novo nije rekao poslanicima i građanima. Jedino što se pamti iz dvoipočasovne Vučićeve tirade, koliko je trajalo Vučćevo izlaganje, jeste da „ukoliko ne pristanemo na kompromis sa Albancima – izgubićemo sve“.

Aleksandar Vučić
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

„Dok sam predsednik Republike, daću sve od sebe da pronađemo kompromisno rešenje, gde se voditi računa o bezbednosti našeg naroda, zaštiti imovine, ali i vitalnim interesima Srbije, naveo je tada Vučić.

On je tom prilikom istakao da kompromisa možda i ne dođe u narednih pet ili deset godina, ali da će to proizvesti katastrofalne posledice i po Srbe i Albance.

„Ne bude li kompromisnog rešenja, samo čekajte napade Albanaca, sve su nervozniji“, naglasio je on, dodajući da će zaštiti srpski narod.

Na kraju, Vučić je napomenuo da je ponosan na izveštaj koji je podneo poslanicima i građanima, jer je „došao da kaže istinu“.

Osim iskazanog straha da će Albanci napasti Srbe, te da je on ponosan što govori istinu, Vučić nije saopštio ništa novo i konkretno, te je stoga i opravdano i postaviti pitanje da li će se, izuzev konstatacije da je sporazum Vašingtonu bio dobar za Srbiju, išta drugo čuti na najavljenom sednici Skupštine Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare