Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka na jučerašnjim izborima ostvarili su ubedljivu pobedu, koja će im doneti više od 190 mandata u Skupštini Srbije, od ukupno 250.

Pišu: Gordana Petković i Milica Božinović

„Večeras smo dobili ogromno poverenje naroda, najveće ikada u Srbiji“, rekao je Aleksandar Vučić u sedištu Srpske napredne stranke, te dodao da su naprednjaci dobili više od dva miliona glasova.

Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka sada imaju poluge vlasti koje nijedna politička partija od socijalista 1990. godine i nijedan lider od Slobodana Miloševića, nije imao.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U budući parlament Srbije, prema objavljenim rezultatima, ući će socijalisti, koji su i do sada bili deo vladajuće većine sa naprednjacima, kao i stranka SPAS Aleksandra Šapića koja je bila na vlasti u opštini Novi Beograd. Takođe, mandate u Skupštini imaće i predstavnici manjinskih stranaka – Savez vojvođanskih Mađara, stranke Muamera Zukorlića i Sulejmana Ugljanina, kao i lista Albanaca Preševske doline.

Opozicija je ostala izvan poslaničkih klupa, kako one stranke koje su izašle na izbore, tako i one koje su izbore bojkotovale. Dakle, opoziciji predstoji samo vanparlamentarna borba.

Savo Manojlović, iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti rekao je za Nova.rs da SNS samostalno, dakle bez SPS ima dvotrećinsku većinu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Dvotrećinska većina u parlamentu dovoljna je da inicira promenu Ustava izglasavanjem predloga za promenu Ustava. Tako je i sa delom Ustava koji bi se ticao ustavnopravnog statusa Kosova i Metohije za čiju statusnu promenu bi bilo potrebno da dobije i podršku građana na referendumu. Ustavom je propisano da svaka promena oko bitnijih pitanja, u šta spada i promena preambule Ustava, načela Ustava, ljudskih i manjinskih prava i slobode, uređenje vlasti, proglašavanje ratnog i vanrednog stanja, odstupanje od ljudskih i manjinskih prava u vanrednom i ratnom stanju ili postupak za promenu Ustava mora biti potvrđena na referendumu“, kaže Manojlović i dodaje:

„Nisam, međutim, siguran da vlast koja istovremeno krši ustavna prava građana i kada ne odlučuje o predlogu zakona 30.000 građana (za ograničavanje rijalitija), kada protivpravno maltretira Aleksandra Obradovića, kada ruši po Savamali, koda kupuje glasove na izborima od socijalno ugroženih građana, da će baš povodom Kosova slepo poštovati pravnu formu.“

Naš sagovornik ističe da je zanimljiv kuriozitet to da je formalno gledano 2/3 poslanika pored ostalog mogu smeniti i predsednika Republike zbog kršenja Ustava.

Predstavnik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je za Nova.rs da dve trećine poslanika koje su nakon parlamentarnih izbora osvojili SNS i SPS, mogu izmeniti Ustav u delu koji se tiče pravosuđa, a zatim tu izmenu i potvrditi kroz referendum za šta je potrebno 50 odsto izašlih građana.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I Antonijević je naveo da Narodna skupština sa dvotrećinskom većinom može razrešiti predsednika.

Na pitanje da li se može izmeniti Ustav u delu koji se tiče Kosova, Antonijević kaže da sa ovom većinom „možete doneti Ustav koji nema nijedan član i poslati ga građanima na referendum na potvrđivanje“.

„Ako građani ne žele nijedan član Ustava to mogu odobriti na referendumu“, rekao je on, dodajući da ne bi ulazio u neke spekulacije koje se pominju u vezi Kosova.

Podsećanja radi, Narodna skupština je najviše predstavničko telo i nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji.

Valja naglasiti da se stiče utisak da će ovaj saziv Skupštine biti najmirniji, s obzirom na to da predstavnika opozicije, koji bi mogli da protivreče vladajućoj većini, neće ni biti.

Parlamentarni izbori u Srbiji najpre su pomereni zbog epidemije koronavirusa. Naredni redovni izbori u Srbiji su predsednički, koji će se održati 2022. godine. Da li će to biti prilika da Aleksandar Vučić dobije drugi mandat, ostaje da se vidi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare