Za Brnabić bakljada nije sporna, protest opozicije jeste

Politika 03. maj. 202012:42 > 12:47157 komentara
Podeli:
Ana Brnabić / Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da "lupanje" o šerpe vidi kao sramnu političku zloupotrebu najgoreg tipa, jer je "ukinulo" aplauz namenjen lekarima i medicinskom osoblju u 20 sati kao podršku koju su svako veče građani iskazivali onima na prvoj liniji odbrane od COVID-19.

Povodom okupljanja na Donjem Dorćolu u znak protesta zbog izgradnje trolejbuske mreže, Brnabić je rekla da su tokom vanrednog stanja nastavljeni i infrastrukturni radovi gde god je to bilo moguće, kako bi privreda radila i kako bi građani posle Covida-19 mogli da se vrate normalnom životu.

„Dali smo instrukciju da se svi radovi, koji mogu, nastave. Tako ćemo do kraja maja, sredinom juna imati Naučno-tehnološki park u Nišu koji izgleda kao svemirski brod“, navela je predsednica Vlade.

Uptana o odgovornosti za paljenje baklji na krovovima, Brnabić je navela da svi moraju da odgovoraju za kršenje mera, ali da te ljude ne bi stavljala u istu ravan sa liderima dela opozicije.

„Te ličnosti nisu javne za razliku od Ðilasa koji daje primer drugima da krše mere i kao javna ličnost ima veću težinu“, kaže Brnabić.

Ona je na TV Prva rekla da posle nekoliko dana „lupanja“ o šerpe više ne može da se čuje aplauz za lekare, jer su oni prvo počinjali sa lupanjem u 20.05. pa su pomerali vreme unazad i „prirodno se nakačili na aplauz za lekare kako bi to iskoristili da bi pravili buku“.

„Prvi dan su kretali u 20.05, pa onda u 20.03, a sada nemate više aplauza za lekare. Oni su politički zlouptrebili aplauz za one na prvoj liniji odbrane od korona virusa i ugasili ga da bi pokazali političko opredeljenje“, kaže Brnabić.

Smatra da je taj protest lupanjem o šerpe 90 odsto politički zato što su na njega pozvale političke stanke i pokreti.

„Nije spontano nastao, niti je spontano organizovan. Setili su se da se nakačce na aplazu za lekare i zahvaljući njima nema aplauza za lekare“, rekla je Brnabić.

Upitana o skupovima u vreme zabrane kretanja, kao što je okupljanje dela opozicije na stepenicima parlamenta, protest na Donjem Dorćolu, kao i paljenje baklji na krovovima, Brnabić kaže da se uvek gleda koliko neko kao javna ličnost nosi težine i da je zato ponašanje dela opozicije iz SzS u vreme zabrane kretanja „neodgovorrnost epskih razmera“.

„Kada govorimo o bilo kakvim kršenjima mera koje su tu samo da bi zaštitile ljudske živote, pitam se kakva je to nepodnošljiva lakoća neodgovornosti koju pokazuju lidei SzS time što krše mere i kažu da ne pozvaju gradane na kršenje mera, ali svoji priemtom pozivaju ljude da se tako ponašaju“, rekla je Brnabić.

Komentari

Vaš komentar