Stefanović je juče apelovao na tužilaštvo da reaguje Foto: Vesna Lalić

Nakon što su pripadnici huliganskih grupa, tri večeri zaredom javno kršili policijski čas i izlazili na krovove višespratnica naoružani bakljama i razglasima, konačno se oglasio ministar policije Nebojša Stefanović. On je u saopštenju upućenom medijima pozvao sve građane da "poštuju policijski čas, koji je uveden kako bi se sačuvali životi ljudi".

„Važno je da ostavimo po strani političke i sve druge razlike i da svi poštuju mere Vlade Srbije. Policijski čas nije uveden da bi se neko sprečio da šeta, već isključivo da bi se sačuvalo zdravlje ljudi. Policija će nastaviti da obavlja svoj posao, kao i do sada. Policijski službenici će intervenisati, bez obzira na sve maliciozne komentare, dokumentovaće svaki slučaj i o tome obaveštavati nadležna tužilaštva i sudove, koji će odlučivati o daljem postupanju“, rekao je Stefanović.

Ministar međutim, nije precizirao da li je i organizovano upadanje u tuđe zgrade i paljenje baklji na krovovima – koje je inače opisano o Zakonu o javnom redu i miru – način za „očuvanje zdravlja ljudi“, posebno kada se dešava u okolini bolnica gde su leče najteži bolesnici.

Takođe, javnost je ostala uskraćena za objašnjenje šta je od dosadašnjih „bakljada“ dokumentovano i da li je bilo ko od učesnika ovog nasilničkog performansa procesuiran, odnosno izveden pred nadležnog sudiju ili tužioca.

Uprkos tome da se već nakon prvog performansa na krovu u javnosti pojavila informacija da su pojedini učesnici „bakljada“ imali dozvole za krtetanje tokom policijskog časa, Stefanović se ni na ove navode nije osvrnuo u svom saopštenju, niti je objasnio na koji se način i po kojim kriterijumima pomenute dozvole izdaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare