Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin ispričao je danas na sednici Skupštine kako je navodno imao sastanak sa šefom CIA, Vilijamom Bernsom, koji mu je, kako kaže, rekao da zna da nije ruski agent i kriminalac.

Sve događaje sa sednice Skupštine Srbije pratite na našem BLOGU UŽIVO.

Nakon govora Slavice Radovanović koja je podsetila da je Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak u SAD, potpredsednik Vlade Srbije ispričao je kako je navodno imao sastanak sa šefom CIA Vilijamom Bernsom koju mu je rekao da je pod sankcijama zato što je suprotstavljen njegovoj vladi.

PROČITAJTE JOŠ...

„Pozadina svega je Amerika, najvažnije je što je meni zabranjen ulazak u Ameriku. CIA, snajka, CIA… Kome CIA zabrani, to je gotovo, nema ko tu šta da se raspravlja. Da li je CIA u pravu ili nije, koga briga za to… Baš kao i ovo… Ljudi, kad je nešto predmet krivičnog dela, može da se koristi na zakonom predviđen način, a ne može da se otuđi. Vi mislite da smo mi razbojnička banda“, pitao se Vulin.

Vulin je dodao da će on „nastaviti da se bori za svoju zemlju“, a potom prepričao navodni razgovor sa šefom CIA.

„Znate, šta mi je rekao? On je razgovarao sa mnom i rekao mi da oni znaju da nisam ruski agent i kriminalac, ali da sam strateški suprostavljen stavovima njegove vlade. Tačno, apsolutno tačno. Zato što su strateški stavovi njegove vlade da priznamo Kosovo, napustimo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji. To se neće desiti sve dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju i dok sam ja u Vladi Srbije i tačka“, rekao je on.

Podsetimo, Aleksandar Vulin se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država od jula 2023. godine. On je osumnjičen za koruptivne poslove, prvenstveno u širenju ruskog malignog uticaja u Srbiji.

Kako se nvoidlo u izveštaju, Vulin je umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

„Trezor neće oklevati da cilja one koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno podrujući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu“, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson.

„Aleksandar Vulin je odgovoran za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoju poziciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujuc Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“, navodi se u obrazloženju.

Sva njegova imovina u Americi sada je blokirana, poručuju iz SAD.

„Sva imovina i interesi u imovini gore opisane osobe koja se nalazi u Sjedinjenim Državama su blokirani i moraju biti prijavljeni OFAC-u. Pored toga, blokirana je i sva imovina koja je više od 50 odsto u vlasništvu sankcionisane osobe, indirektno ili direktno“, navodi se u obrazloženju.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa kažnjenim licem mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje, navodi se u zaključku Ministarstva finansija SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare