Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

Označi medije kao tajkunske i time zatrpaj afere - tako bi se u najkraćem mogla opisati taktika predsednika Vučića kada je suočen sa neprijatnim pitanjima vezanim za niz sumnji oko problematičnih projekata poput "Beograda na vodi", Vulinove tetke iz Kanade, 24 stana Siniše Malog...

Portal Nova.rs vas zato podseća na afere aktuelne Vlade i ministara koji su bili deo i ove i prethodne Vlade, a koje su predsedniku najbolnije.

Savamala – ćišćenje terena

„Beograd na vodi“ – koji je danas opet izazvao burnu reakciju predsednika – definitivno je najveći i finansijski najteži projekat koji je pokrenut od 2012. godine. Njegov start bio je, međutim, i više nego problematičan: u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine u Hercegovačkoj ulici u Savamali (lokaciji izgradnje velelepnog kompleksa) porušeno je nekoliko privremenih objekata  – bez naredbe o rušenju, bez prisustva inspekcije, usred izborne noći, uz zastrašivanje i „otimanje“ obezbeđenja i ignorisanje poziva MUP-u.

Osim toga, sam projekat potpuno je netransparentan: ugovor o izgradnji sa arapskim partnerima je tajna, prenamena zemljišta i iseljavanje stanara iz Savamale nije do kraja razjašnjen, a i čijenica da je Srbija većinski ulagač koji ubira manje profita ne ide na ruku vlasti.

Krušik – šverc oružja

Mali broj afera uspeo je da uzdrma srpsku javnost, odavno naviknutu na “mutne radnje” onih „u foteljama“. Ipak, među onima koje su dobrano potresle Nemanjinu 11, upravo je priča o nelagalnoj trgovini oružja iz fabrike Krušik, u kojoj je, kako se tvrdi, bio umešan Branko Stefanović, pokojni otac ministra policije Nebojše Stefanovića.

Ni predsednik nije umeo u prvi mah da objasni da li je i na koji način otac ministra policije umešan u trgovinu oružjem, a još uvek se pamti njegova izjava s kraja prošle godine, kad je upitao novinara Pinka “Šta je to GIM”?

Kad je saznao šta je GIM, predsednik je odlučio da sva pitanja o ovome podvede pod „tajkunska“ i tako ih eliminiše.

24 stana – Siniša Mali u Bugarskoj

Jedna od najstarijih afera vezana za ministre u Vladi vezana je za kupovinu 24 stana od strane Siniše Malog na bugarskoj rivijeri. 

Foto: Vesna Lalić

U čije je ime ministar kupovao te stanove, a ako je u svoje otkud mu toliki novac – Mali nikada nije objasnio. U međuvremenu, bugarski grafolog „oborio“ je validnost potpisa Siniše Malog, i afera je „gurnuta u zaborav“. Inače, kako je KRIK pisao, ove nekretnine otkupio je od direktora ruske kompanije „Lukoil“ kojoj je Mali još 2003. godine pomogao da privatizuje srpske pumpe „Beopetrol“.

Iste sumnje su se pojavile i kada se u javnosti pojavila informacija (koju je i sam Mali potvrdio) da njegovoj deci školarine u prestižnim obrazovnim institucijama plaćaju „prijatelji“.

Vulinova tetka od 200.000 evra

Još jedna finansijska afera vezana je za kupovinu stana od strane Aleksandra Vulina, ministra odbrane.

Naime, kako je pisao KRIK, Vulin i njegova supruga Nataša potpisuju ugovor o kupovini stana na Zvezdari u Beogradu u julu 2012. godine. Cena stana od 107 kvadrata nedaleko od beogradske pijace Đeram iznosila je 229.620 evra, a parking mesto u istoj zgradi 15.000 evra – ukupno 244.620 evra.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Andrija Gavrilovic

Prema tvrdnji Vulina, dan nakon overe ugovora, njegova supruga Nataša pozajmila je 205.000 evra od svoje tetke Mire Milić iz Kanade, i oni su istog dana novac isplatili prodavcu. Na pitanje novinarke kako je uneo u Srbiju 205.000 evra pošto podaci o time ne postoji u Upravi carina, Vulin je rekao da je novac uneo iz više puta. „Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto 9.000 po 9.000 po zakonu?“, rekao je ministar i udaljio se. 

Portal Nova.rs nastaviće da piše o ovim aferama, a naročito će se u narednom periodu baviti diplomama funkcionera SNS.

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare