Krušik
Fabrika Krušik Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) od novembra prošle godine ispituje tvrdnje uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića i navode medija o mogućim malverzacijama i prodaji oružja po privilegovanim cenama u toj fabrici. Na pitanje portala Nova.rs da li su BIA i Vojno bezbednosna agencija odgovorili na njihov zahtev o prikupljanju obaveštenja u ovom slučaju, u TOK-u navode da su im dostavljeni izveštaji koji sadrže obimnu dokumentaciju o Krušiku.

Pre godinu dana radnik Krušika Aleksandar Obradović uhapšen je na svom radnom mestu, jer je, kako je i sam potvrdio, dostavljao medijima informacije o prodaji oružja privatnim trgovcima po privilegovanim cenama. U sve je bio umešan i otac ministra policije Branko Stefanović, koji se, sudeći po dokumentaciji koja je objavljena i pisanju medija, pojavljivao u ulozi pravnog savetnika fabrike GIM, koja je posredovala u kupovini oružja od Krušika.

I dok je Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal odmah reagovalo i pokrenulo postupak protiv Obradovića zbog odavanja poslovne tajne, Tužilaštvo za organizovani kriminal je posle mesec i po dana obelodanilo da su zatražili da od BIA i VBA da ispituju poslovanje Krušika u ovom slučaju.

Međutim, 10 meseci kasnije ovaj slučaj je i dalje u predistražnom postupku. Na pitanje portala Nova.rs da li su BIA i VBA dostavili potrebna obaveštenja, u TOK-u navode:

„Dostavljeni su izveštaji koji su sadrže obimnu dokumentaciju i ta dokumentacija se proučava, kako bi bila doneta odluka o daljem toku predistražnog postupka“.

Ko su bili privilegovani kupci?

Podsećamo, Aleksandar Obradović uhapšen je tri dana nakon što je na međunarodnom portalu „Arms voč“ objavljena informacija da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem. Za njegovo hapšenje i pritvaranje nije se, međutim, znalo duže od 20 dana. Prvi je ovu informaciju objavio NIN, a kasnije je za BIRN to potvrdio i njegov tadašnji advokat.

Aleksandar Obradović Foto:N1

Obradović je u intervjuu za N1 rekao da je grupa privilegovanih kupaca oružja četiri godine imala privilegovane cene koje su bile jednake ili niže od cena proizvodnje oružja. Kako je preneo Insajder, Obradović je rekao da je Krušik svesno poslovao u korist svoje štete.

On je naveo da je proces takav da kada zainteresovana firma pošalje zahtev za ponudu nadležne stručne službe formiraju prodajnu cenu vodeći računa o interesima fabrike, nakon čega se potpisuje ugovor. Međutim, u tom ugovoru, naveo je Obradović, ne uzimaju se u obzir te cene već neke druge, koje četiri godine stoje „kao zakucane“ za privilegovane kupce.

„To su firma GIM, firme Slobodana Tešića, firma iz UEA koja ima svoje predstavništvo u Srbiji i još jedna beogradska firma“, rekao je on.

Obradović je dodao da su institucije koje bi trebalo da štite interes Krušika, pre svega Ministarstvo odbrane, od 2015. “žmurile” na pomenuta dešavanja.

„Sve ekonomske analize od 2015. godine Uprava za odbrambene tehnologije dobija na nedeljnom nivou od Krušika. Sve kopije ugovora, finansijske analize, apsolutno sve. Zašto se neko time nije bavio ja ne znam. Ne želim da okrivim celo Ministarstvo odbrane, ali nečija direktiva je bila da se žmuri na ta dešavanja“, ocenio je Obradović.

On je naveo da su se pojavile firme osnovane 2016. i 2017. godine koje su izbacile dugogodišnje partnere Krušika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar