Bilja Stepanović Foto: NOVA S

"Bila sam iznenađena što sam na spisku za proveru finansija, jer da je nešto bilo sumnjivo, banka bi dala signal upravi, kao što je dužna po zakonu. Neverovatno bi mi bilo da ne znam gde živim, a pošto znam, ništa me ne može iznenaditi", rekla je direktorka Biznis info grupe Biljana Stepanović. Ona ističe da bi ministar finansija Siniša Mali, zaparavo, trebalo da objansi odakle mu imovina.

Podsećamo, Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija Srbije od banaka je zatražila uvid u finansijske transakcije dela medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana iz Srbije od 1. januara 2019. godine.

„To je pritisak na sve i slušam Malog koji se čudi zašto smo mi digli buku. Ja ne mogu da verujem da Mali pita bilo koga zašto se buni što mu je pregledao račune i što ih pregleda Mali koji je ukrao doktorat. Smatram ovo nepotrebnim potezom, direktor Uprave, koji mi izgleda kao čovek koji planira da napravi veliku karijeru, mislim da se preigrao i je bolje da ne daje izjave jer se svaki dan ukopa. Vidim da ne mogu da se snađu da daju suvislo objašnjenje“, kaže Stepanović za N1.

Na konstataciju direktora da se proveravaju i ministri „koji nisu svete krave“, Stepanović je rekla da ne vodi NVO već preduzeće, „kao i da nije krava i da ne razume taj način komunikacije“.

„Ja ne znam ko su ta četiri ministra, da li je to Mali, Vulin i njegovi računi, da li je to premijerka, Lončar, bilo bi zgodno da mi znamo. Priliv i odliv s mog računa su smešni i da se tako nešto uradi i kontroliše jedan račun preduzeća, a svako može da vidi na APR koliki nam je obrt, nije ozbiljna stvar i ozbiljno utemeljeno. Da postoji osnov sumnje morale bi da se pojave velike sume, ovo je pokušaj pritiska koji im nije uspeo i koji je kontroaproduktivan“.

Objašnjava da ne može da postoji osnov sumnje za to jer imaju isti promet godinama unazad.

„Novac moramo da trošimo na određebne namere, donatori nas kontrolišu, revizorska kuća nas je kontrolisala. Preti nam ozbiljna ekonomska kriza, u ozbiljnoj smo zdravstvenoj krizi i vi se ovim bavite i zamajavate se. Neko je zaključio da je zgodno da se bavimo ovim, a da nam promakne nešto ozbiljnije. Poslala sam Željku Radovanoviću da mi se objasni po kojim osnovama sam predmet istrage, jer ne želim da budem šikanirana. Ako ne bude odgovorio preduzimaću dalje pravne korake. I on će morati da odgovara za svoje postupke. Nema pojma da je moje preduzeće D.O.O. a ne NVO, zašto se moje ime i moja firma nalaze na spisku. Toliko je nelogičnosti i ako ovo uspeju da zataškaju nekom novom aferom, mislim da će se veliki broj nas na ovo vraćati“, smatra Stepanović.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je reč o uobičajenoj proveri i da se isto tako proveravaju računi ministara i svih ostalih državnih funkcionera.

„Mali da objasni odakle mu 24 stana u Bugarskoj, odakle mu novac o čemu je KRIK pisao, on je državni službenik, kako živi tako kako živi s platom od 1.000 evra i onda on cinično kaže da se buni onaj koji ima čega da se boji. Želim da znam zašto on ovo radi. Ne može on da se zgranjava što se ja bunim. Neću da istrpim i ovo ovako ne može da se završi. Ne možete ljude da šikanirate, da vodite hajke, ne možete im kvariti posao od kojih neke porodice žive i da kažete ovo je rutinska kontrola. Ja na to ne pristajem, kao ni ostali sa spiska“, kaže ona.

Na pitanje kako joj izgleda spisak, Stepanović je rekla da joj se čini kako da ga nije birala jedna osoba, „već su ubacivali na spisak nekoga koga bilo zgodno istrkeljati“.

„Zahtev da se pregleda sve je ugrožavanje zakona o zaštiti podataka o ličnosti, tome mora prethoditi ozbiljna istraga, pa da se onda obrate banci. Ako ja primam prosečnu platu i na računu imam promet i sad sam ja predmet istrage, oni nešto mistifikuju, a ja treba da se branim. Doći će dan kada će Malog da istražuju kako je zaradio novac. Što ne odu na Kopaonik da istražuju kako se gradi, to je sumnja za pranje novca. Ne može to tako, došao je kraj tom ponašanju“.

Rekla je i da će u dogovoru s pravnim timovima sporvesti dalje korake.

„Ne može ovo da prođe. Mi dok platimo plate, troškove i štampanje novina, ako nam išta ostane mi finansiramo terorizam – to je glupo i da se kaže“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare