Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu rekao je za Nova.rs da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pada rejting i da više nije siguran kako da zadrži neprikosnovenu vlast i kako obezbedi parlamentarnu većinu. Prema njegovim rečima, Vučić ne može da kontroliše pad svoje puplarnosti i zbog toga je, kako kaže, sve nervozniji.

„On je 10 godina imao odlične spoljnopolitičke okolnosti gde je Zapad tolerisao njegovu sklonost da kontroliše sve u zemlji. Gledali su na njega kao na sagovornika, bez obzira na to što su drugi demokratski, ekonomski i civilizacijski proces zapravo u Srbiji više ličili na neku autoritarnu, azijsku zemlju“, naglašava Pajtić.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, Vučić je sada pod pritiskom zbog Kosova i zbog odnosa prema ratu u Ukrajini.

„On je dugo mislio da može da igra na dve karte, negujući proputinovski narativ. Sebe je predstavljao kao čoveka bliskog Rusiji koji samo iz praktičnih razloga koketira sa Zapadom zbog fondova i sredstava. Sad mu se sve to urušilo. Do sada je Vučić imao fokus grupe i istraživanja javnog mnjenja na nedeljnom nivou na osnovu kojih je podešavao svoje ponašanje i svaku svoju rečenicu i javne nastupe. Međutim, imajući u vidu da mu već duže vreme ozbiljno pada rejting, njemu sad cela nacija služi kao fokus grupa. Oni sad više ne pronalaze ugao koji bi mu omogućio da zadrži rejting ili da ga poveća“, dodaje Pajtić.

Svima je jasno da je ovaj režim korumpiran – čak i onima koji ga podržavaju

Pajtić naglašava da je čak i onima koji podržavaju vlast jasno da je režim na čelu sa SNS korumpiran.

„Čak i oni koji podržavaju vlast to uviđaju. Prihvatanje francusko-nemačkog sporazuma za njegove tvrdo desno opredeljene birače, koje baštini još iz doba radikala, okreće se ka desnoj opoziciji. On ima unutrašnu nesolidnost u svojim redovima, aferu za aferom, sukobe koji nekada tinjaju, nekada bukte… S obzirom na to da mu rejting sve više pada, a spoljnopolitičke okolnosti mu više ne idu na ruku, on više nije siguran na koji način da se postavi, kako da sačuva vlast, da sačuva neprikosnovenu poziciju i obezbedi parlamentarnu većinu“, naglašava naš sagovornik.

Bivši predsednik Demokratske stranke kaže da ni ekonomske okolnosti ne idu na ruku predsedniku Srbije.

„Ni inflacija mu više ne ide na ruku. Koliko mu je sve išlo na ruku u prethodnih deset godina, toliko se sad sve menja. Poslednji put kad je on bio na vlasti, pre ovoga, u periodu pre 2000. godine, Srbija nije imala nijednog stranog investitora. U narednih 12 godina Srbija je postala pogodno tle za investicije, a on je samo nastavio ono što je već započeto, ali je sebi pripisao dolaske investitora. A istina je da, dok je on bio na vlasti, pre 2000. godine, jedina sredstva koja su investitori ulagali u Srbiju, nažalost, bila su sredstva u bombe 1999. godine koja su padale. To je bila posledica te mudre politike“, kaže Pajtić i podseća da je u periodu između 2008. i 2012. godine bila na Svetska ekonomska kriza.

„Taman kad su se stvari malo konsolidovale, on je došao na vlast. Njemu je sve išlo na ruku – drugi su stvorili klimu za investitore i dovodili ih u Srbiju, drugi su konsolidovali ekonomsku situaciju u državi, a u spoljnopolitičkom smislu mu je pružen prostor da ovde porobi medije, da suspenduje ljudska prava i da od Srbije napravi državu uređenu po autokratskom modelu. Sad su se procesi obrnuli i sada je u panici i više ne zna gde udara, poput pijanog boksera… Sad sam sebi uskače u reč, sam je sebi kontradiktoran, a slede ga oni koji ne analiziraju ono što on priča, već bezuslovno prihvataju sve što kaže. Svako ko ga zaista sluša šta govori će posle 15 minuta reći da sa tim čovekom nešto nije u redu“, rekao je Pajtić.

Sve podeseća na film „Konji ubijaju, zar ne?“

Pajtić dodaje su ljudi na izmaku snaga i da će, u slučaju da Vučić nastavi na ovaj način da upravlja državom, nestati normalna i pristojna Srbija.

Bojan Pajtić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Ovaj ples, koji smo svi primorani da plešemo sa njim, podseća na film „Konji ubijaju, zar ne?“ Zaista bi trebalo da bude odlikovan svako ko je 11 godina živeo pod režimom Aleksandra Vučića, jer navala kriminala, prostakluka, agresije, koja je usledila od 2012. godine, sa malih ekrana, na ulici, u preduzećima, iz Vlade, iz parlamenta je jedva podnošljiva, a da pritom ostanete zdravi gledajući i slušajući sve to. Mi koji nismo otišli iz ove zemlje, svakako smo na ivici snaga i sve više ličimo na one ‘plesače’ iz „Konji ubijaju, zar ne“ koji u poslednjim minutima više nisu ni u stanju da oboje da igraju, već jedan vuče onog drugog i na izmaku su svih snaga. Mislim da smo zaista na izmaku svih snaga i ukoliko ovo nije njegov poslednji ples, sigurno je poslednji ples normalne i pristojne Srbije, jer će se ona iseliti ukoliko se njegova vladavina nastavi.. Ili će se to desiti, ili će se potpuno pasivizirati i skrenuti s pameću“, zaključuje profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

BONUS VIDEO: Bojan Pajtić o tome zašto Vučić štiti Milana Radoičića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare