Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, EPA/EFE

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da Srbija nije uvela sankcije Rusiji 230 dana, ali čini se da je samo pitanje vremena kada će tom odbrojavanju doći kraj. Sagovornici “Nove” smatraju da sve zavisi od poruka koja će stizati iz EU - ako zaprete prekidom pregovora, investicija, uskraćivanje pristupnim fondovima… vlast će popustiti i pridružiti se merama EU protiv Rusije.

Već osam meseci vlasti u Beogradu odbijaju da se usklade sa restriktivnim merama koje je EU uvela protiv Ruske Federacije zbog agresije na Ukrajinu, pa je Srbija ostala jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

U subotnjem obraćanju predsednik Vučić prvi put je nagovestio da bi to moglo da se promeni. On je rekao da Srbija nije uvela sankcije Rusiji 230 dana, a da je ona nama (devedesetih) to učinila za tri dana, a da je niko nije pritiskao.

“Mi znamo šta su sankcije nama radile i sebi dajemo za pravo da takvu poziciju držimo. Do kada ćemo je zadržati? Dok šteta koja se bude nanosila Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da uništi našu poziciju takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost. Neću bežati od toga da vam saopštim da smo promenili neku odluku ako vidimo da prosto ne možemo dalje i više”, naveo je Vučić i dodao da u ovom trenutku ne ugožavamo svoje nacionalne interese.

Da li je ovakav Vučićev nastup pripremanje javnosti na uvođenje restriktivnih mera Moskvi?

Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže za “Novu” da Vučić daje izjave koje treba da ga prikažu glasačima kako trpi veliku patnju zbog nacionalnog interesa, ali ističe da je isto tako moguće da priprema javnost na teške odluke.

Vuk Vuksanović Foto: N1

“Ništa kod Vučića nije jednodimenzionalno. Ako mu zaprete da neće moći u EU, to nije nikakva poluga uticaja, jer mi ionako ne ulazimo u Uniju pod ovim okolnostima. Ali realno, pretnja prekidom investicija, prekidanjem pregovora o pristupanju, što je takođe bitno za privlačenje investicija, uskraćivanje pristupa fondovima… E to su već ozbiljne i opipljive stvari”, navodi Vuksanović.

On kaže da Vučić namerno baca akcenat na to kolika je cena koja se plaća.

“Svaka politika koju on sprovodi – sprovodi se u onoj meri u kojoj on i njegova vlada ne moraju da plaćaju visoku cenu”, dodaje Vuksanović.

Od prvih sankcija Rusiji, uvedenih neposredno nakon početka agresije na Ukrajiinu, na Srbiju se iz EU i SAD vrši pritisak da im se pridruži.

To se traži i u Nacrtu izveštaja Evropske komisije o napretku, u kome se navodi da je niz akcija i izjava bio u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom EU.

“Od Srbije se očekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi sa restriktivnim merama EU u skladu sa pregovaračkim okvirom Srbije“, navedeno je u dokumentu EK.

BONUS VIDEO Vučić najavio potpuni haos ove zime

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare