Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo na konferenciji da će biti predloženo da se Stari savski most izmesti i da će on spajati početak Zemuna ili kraj Novog Beograda sa Velikim ratnim ostrvom.

Novi most na Savi veličanstven, nečujan, a za stari most našli smo mu jedno divno mesto, ali to ćemo još sa građanima, još da kandidujemo… Tamo će imati veliku upotrebnu vrednost i on će spojiti početak Zemuna sa Velikim ratnim ostrvom jer može biti mnogo niži, ne treba nam tako visok, jer ovde ima potporne stubove, da bude iskorišćem za nešto i da bude prava atrakcija za Beograd, a da ovde (na Savi) imamo nešto potpuno funkcionalno, izuzetno moderno i lepo“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Predsednik Srbije je na konferenciji najavio i da će za nešto više od dva meseca biti otvorena stanična zgrada na beogradskom „Prokopu“ (Železnička stanica Beograd centar).

Savski most Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ono što je od presudnog značaja za veliki broj ljudi, stanicu ‘Prokop’ otvaramo 20. oktobra, za nešto više od dva meseca, novu i velelepnu železničku stanicu“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da će Beogradska autobuska stanica biti gotova do 2025. godine. Te godine će, kako je najavio Vučić, biti gotova i nova železnička stanica Novi Beograd.

Predsednik Srbije je naveo da će pre kraja 2028. godine biti otvorena prva linija metroa u Beogradu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vučić je rekao i da će kod Muzeja savremene umetnosti na Ušću biti izgrađen Prirodnjački muzej, koji će imati, kako je naveo predsednik Srbije, dva miliona artifakata.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je u junu da je „zaustavio“ uklanjanje Starog savskog mosta, koje je ranije najavio da će se dogoditi tokom leta, zato što još nije urađen projekat izgradnje tunela, koji bi se nadovezao na novi most preko Save čija se izgradnja planira.

Šapić je tada rekao da nije odustao od uklanjanja Starog savskog mosta, čemu se protive mnogobrojne organizacije civilnog društva, pojedinci i opozicione partije, ali da taj projekat ima smisla „samo ukoliko oporavimo tunel pored Ekonomskog fakulteta koji treba da izađe u Despota Stefana“.

On je dodao da je „insistirao da projekat tunela stigne projekat mosta“, koji treba da bude izgrađen umesto Starog savskog mosta.

Inače, opširnije o večerašnjoj konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Srbije Ane Brnabić čitajte u našem lajv blogu.

***

BONUS VIDEO – Ideja da Stari Most postane deo memorijnog kompleksa Staro sajmište

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare