Dok domaćoj i stranoj javnosti pokušava da "zamaže" oči navodnom Radnom grupom za primenu preporuka ODIHR, vlast predvođena Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić uveliko krši te iste smernice i priprema još jednu krađu izora. To crno na belo dokumentuje slučaj "Mala Krsna", kao i nedavno obraćanje predsednika Srbije na skupu SNS u Sportskom centru Šumice.

Srpska napredna stranka uveliko priprema krađu glasova na izborima u Beogradu koji su planirani za 28. april. Baš na isti način na koji se krađa desila u decembru.

Tada su u Beogradu prebivalište masovno prijavljivali građani iz Republike Srpske, a u glavni grad su se privremeno “doseljavali” i stanovnici drugih gradova i opština po Srbiji, u kojima u tom trenutku nije bilo izbora.

Opozicija je nedeljama posle izbora 17. decembra obilazila Beograd i nalazila adrese na kojima je bilo prijavljeno po 20, 30, 100 i više stanara. Pritom, na tim adresama je bilo i gradilišta, napuštenih objekata, kafića, stanova od 50 kvadrata…

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Takođe, opozicija je tabelarno prikazala kako su se birači šetali po biračkom spisku, da bi posle ponovo bili vraćeni.

Ironija je u tome što se nakon oštre Rezolucije Evropskog parlamenta kojom se traži međunarodna istraga izbora u Srbiji, a zatim i Izveštaja ODIHR u kojem je dato čak 25 preporuka kako bi se izborni uslovi u Srbiji poboljšali i makar počeli da liče na demokratske, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić “zaklinju” da će sve preporuke ispoštovati. Vlada formira radnu grupu koja treba da obezbedi primenu preporuka ODIHR, a istoremeno ih krši.

I u Maloj Krsnoj, ali i u sportskom centru Šumice gde je nedavno održana sednica Gradskog odbora SNS.

Dobro došli Beograđani

Naime, reporteri N1 snimili su dvadesetak meštana sela kod Smedereva kako organizovano dolaze u Voždovac, gde su po svemu sudeći dobili nova dokumenta, sa prebivallištem u ovoj opštini. Sve s ciljem da bi dobili pravo da glasaju na narednim beogradskim izborima.

Foto: N1

Šta se zapravo tu desilo najbolje je objasnio njihov komšija koji je odbio da u tome učestvuje.

“Hteli da ih prijave u Beogradu. Kao da su oni navodno građani Beograda, a ne Smedereva. I šta sad, treba mene da odjave iz Smedereva, pa da me prijave u Beograd? Posle ponovo da me prijave…Ne pada mi na pamet da se za 2.000 dinara maltretiram ja nešto”, objašnjava on u razgovoru s reporterkom N1.

Kad su Šumice upitanju, to je praktično bio prvi skup u okviru kampanje SNS za nove beogradske izbore. Govorio je Aleksandar Vučić i praktično najavio još jednu kampanju koju će kao predsednik Srbije voditi za SNS. A to je jedna od glavnih primedbi ODIHR.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

„Predsednik Vučić, iako nije bio kandidat za ove izbore, preuzeo je centralnu ulogu u kampanji kroz intenzivno učešće u događajima SNS-a, televizijskim nastupima u kampanji i na bilbordima, dajući neprikladnu prednost svojoj stranci“, ukazuje se u ovom izveštaju.

Dakle, vlast se na terenu neće obazirati na ono što kaže međunarodna zajednica, već će suštinski nastaviti po starom.

A šta kaže opozicija, kako će se izboriti s ovim problemom?

Krivične prijave i plan za izlazak iz krize

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta kaže da se zato izborni uslovi moraju promeniti.

Radomir Lazović Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Kako bi se uopšte izašlo na izbore. Mi smo posvećeni tome, imamo međunarodnu podršku za to, videli ste Rezoluciju Evropskog parlamenta. Dakle, u subotu će biti potpisan dogovor sa Proglasom gde je objašnjeno koja polja se moraju popraviti ako želimo fer izbore, a u ponedaljak će opozicija predstaviti svoj plan za izlazak iz krize koji je detaljno razrađen i koji je nastavak onoga što je ideja Proglasa”, rekao je Lazović.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, pak, najavljuje krivične prijave.

Miroslav Aleksić Foto:Milica Vučković/FoNet

“Mi ćemo poslati tužilaštvu krivične prijave na osnovu snimaka koje je načinio N1, sve je lako utvrditi jer se vide ljudi, tablice, vide se lokacije, nikav problem to nije za organe. Ali ne očekujemo nikakvu reakciju, to je problem. U ovom slučaju Tužilaštvo je već trebalo da da nalog kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti, da odgovorni budu sankcionisani. Međutim, pošto je tužilaštvo zarobljeno, kao i cela država, ne očekujem nikakvu reakciju”, kaže Aleksić i zaključuje:

“Dakle, sve je na nama građanima. A u subotu ćemo napraviti plan. Pored toga što ćemo podneti prijave, da bi to bilo i sistemski, moraćemo i na drugi način”.

BONUS VIDEO: Zašto Vučić viče na svoje saradnike 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar