Na stotine birača koji su glasali na beogradskim izborima, prijavljeno je na adresama na kojima se nalaze napuštena gradilišta, propali kafići, zgrade u vlasništvu članova Srpske napredne stranke. Pronađeni su stanovi od 50 i nešto kvadrata u kojima navodno stanuje po 40 ljudi. U zgradi bivšeg rukometaša Vladimira Mandića prijavljeno je neverovatnih 154 birača. I to je samo početak. Svakog dana opozicija i organizacije koje se bave analizom nedavno održanih izbora u Srbiji objavljuju nove adrese na kojima "stanuje" po nekoliko desetina ljudi. Bez da se guraju...

Danima unazad do javnosti dolaze frapantni podaci o broju lažnih birača na različitim adresama u Beogradu.

U objavi na društvenoj mreži X, Stranka slobode i pravde otkrila je da je čak 74 birača prijavljeno na jednom gradilištu u opštini Vračar.

“Napuštena kuća, gradilište, dvorište sa kućicama – dom za 74 birača”, poručili su iz SSP-a.

Prva adresa koju su obišli, a na kojoj je prijavljeno 12 birača, jeste Ulica Kneza Stracimira 39. Na toj adresi nalazi se gradilište.

U Ulici Generala Horvatovića broj 11 je napušteni plac. Ipak, na toj adresi “stanuje” 14 birača na beogradskim izborima.

PROČITAJTE JOŠ

Na adresi Žička 30 nalazi se dvorište sa kućicama, a tu su prijavljena 24 glasača.

“Ovo je samo još jedan od dokaza da su izbori 17. decembra pokradeni. Srpska napredna stranka krade na svim izborima od 2014. godine, ali pošto su znali da ih Beograd neće, počeli su da prijavljuju i dovode desetine hiljada ljudi. Zato se ovi izbori moraju ponoviti“, poručili su ovim povodom iz SSP.

Slična situacija zabeležen je i u opštini Zvezdara.

„Kajmakčalanska 7 na Zvezdari – kafić koji ne radi i par straćara u kojima očigledno niko ne živi, a ima čak 14 birača za parlament i 15 birača za beogradske izbore. Ovo je samo jedan od primera nezapamćene krađe i zato ovi izbori moraju da budu poništeni“, objavio je SSP.

Dan ranije otkrili su da je u ulici Kraljevića Marka broj 9 upisan 121 birač za republičke izbore i 154 za beogradske. Zgrada na ovoj adresi u vlasništvu je bivšeg rukometaša, a sad istaknutog člana SNS Vladimira Mandića. Na istoj adresi registrovana je i njegova firma Manco Plus d.o.o.

Objavljeno je i da je u selu Rvati, u opštini Obrenovac, u jednoj kući prijavljeno 238 birača.

I tu nije kraj…

Organizovana migracija birača

Ranije je Istinomer pisao da je na jednoj adresi u beogradskoj opštini Voždovac pre izbora održanih 17. decembra prijavljeno 40 birača. I to ne bi bilo toliko čudno, da se na toj adresi ne nalazi kuća od samo 58 kvadrata.

Druga kuća, od 130 kvadrata, ima 30 prijavljenih birača i nalazi se pored prostorija lokalnog odbora Srpske napredne stranke. Zatim kuća od 36 kvadrata, na kojoj je prijavljeno 29 birača i jedna od 210 kvadrata u kojoj se “nastanilo” 24 birača na beogradskim izborima.

„Analizom podataka iz biračkog spiska, koji su javno dostupni na sajtu MDULS, ustanovljeno je da je do organizovanih migracija birača došlo tako što su ljudi iz unutrašnjosti Srbije prijavljivani na adrese u Beogradu kako bi mogli da glasaju na lokalnim izborima. Istinomer je došao u posed baze podataka koja pokazuje broj birača upisanih u birački spisak po adresama u Beogradu. Broj birača po podacima koje smo dobili ne odstupa u većoj meri od broja birača prema javno dostupnim podacima iz biračkog spiska za izbore održane 17. decembra. Na biračkom mestu koje smo proveravali, a na koje se ukazuje u analizi Crte, otkrili smo veliki broj birača prijavljenih na adresama stambenih objekata koji svojom veličinom ne mogu da prime toliko stanara“, pisao je Istinomer.

Prethodno je CRTA dajući konačnu ocenu izbora u Srbiji saopštila da drastične izborne zloupotrebe u Srbiji – naročito u Beogradu – ne izražavju volju birača i da su uticale na izborne rezultate. 

Foto:Milos Tesic/ATAImages

Analiza 53 biračka mesta koje je CRTA sprovela pokazala je da je 10 odsto njih kontaminirano. Dokumentovane su različite nepravilnosti ali i fenomen organizovane migracije birača koji, kako kažu, nije po zakonu, a najviše je uticao na ishod glasanja.

Po njihovim tvrdnjama, do 22. decembra imali su dokaze za više od 12.000 birača koji su bili deo izbornog inženjeringa.

Advokat Ivan Ninić kaže da je sasvim jasno da su zaposleni učestvovali u prijavljivanju ogromnog broja birača na fantomske adrese i “žmurili” na činjenicu da je nemoguće da u stanu od 50 kvadrata stanuje 100 ljudi. Zbog toga odgovorni treba da izgube status državnog službenika, odnosno treba da dobiju otkaz u MUP, a zatim i da krivično odgovaraju.

BONUS VIDEO: Fantomski birači iz Ulice Kraljevića Marka 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare