Foto: Arhiva Nova.rs, N1, Gradska opština Zemun

Bili su baštovani, šoferi, vlasnici pečenjare…, a danas su direktori, ministri, ambasadori. Takav razvojni put srpskih političara više nije iznenađenje, iako je u takvim karijerama, kao po pravilu, gotovo sve upitno - od diplome, preko stručnosti do znanja.

U Srbiji je sada već ustaljena praksa da na važne državne funkcije dolaze nekompetentni i često neobrazovani kadrovi. Takvi se neretko nalaze u javnim preduzećima, bezbednosnim služba, ambasadama, ali i u ministarskim foteljama.

“Neobičan” put je tako prošao i Bratislav Gašić, aktuelni direktor Bezbednosno informativne agencije. Iako po zakonu kao član stranke ne bi mogao da obavlja tu funkciju, na čelu BIA se nalazi već četiri godine.

Nije bio keramičar, već baštovan

Od ulaska Gašića u politiku spekulisalo se i o njegovom obrazovanju, a na pitanje da li ga dotiču prozivke da je bio keramičar, on je za Nedeljnik otkrio da nikada nije bio keramičar, nego baštovan.

Bratislav Gašić Foto:N1

“To (keramičar) je jedno časno zanimanje. Sve je krenulo time što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS, koju znam ko je falsifikovao, čiji član nikada nisam bio. I u kojoj piše da imam SSS, zanimanje keramičar. Pogrešili su i ime oca. Posle toga su neki opozicioni lideri, veliki naučnici, pričali u Skupštini o tome i vezivali se samo za period od mojih 15 radnih dana u državnoj firmi – u Trajalu. Ali, nisam bio keramičar, nego baštovan. Imao sam zvanje građevinski tehničar“, rekao je Gašić.

Od pečenjare do direktora EPS-a

Veliku pažnju javnosti skrenuo je na sebe i Milorad Grčić, direktor EPS i član SNS, kada je otkriveno da je pre ulaska u politiku bio vlasnik pečenjare.

On je pre dolaska u EPS, bio imenovan za direktora RB Kolubara. Kako je pisao “Blic”, Grčić je veći deo radnog veka proveo u ugostiteljstvu, a na mesto direktora imenovan je na insistiranje vrha Srpske napredne stranke. Objavljeno je i da je aktuelni direktor EPS-a svojevremeno bio vlasnik kafića i pečenjare “Fantazija”, „po čemu je u Obrenovcu naročito poznat“.

Milorad Grčić Foto: Vesna Lalić

O svom obrazovanju Grčić je za “Blic” rekao da je 1990. upisao jedan fakultet na Beogradskom univerzitetu, ali da ga je “zanemario zbog rata i sankcija”, te da se konačno ispisao 2005. Tada je, tvrdi on, upisao Fabus – Fakultet za uslužni menadžment na Univerzitetu “Educons” u Sremskoj Kamenici.

„Moje obrazovanje nije sporno”, zaključio je Grčić, a preneo Istinomer.

Jorgovankin vozač, pa ministar i direktor Pošte

Vrtoglavi politički uspon desio se i Zoranu Đorđeviću, bivšem ministru i aktuelnom direktoru Pošte Srbije. Prethodno je bio i državni sekretar u Ministarstvu odbrane, a pojedini beogradski mediji su pisali da je svojevremeno bio i stranački vozač guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković.

Zoran Đorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sve ove funkcije Zoran Đorđević je obeležio nizom gafova u javnosti, pa je tako na Dan Žena izabrao sledeće stihove Jovana Dučića: “Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje… Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem.“

U svojoj zvaničnoj biografiji navodi da je po obrazovanju master ekonomskih nauka – “oblast: međunarodno bankarstvo i finansije, zajednički program na engleskom jeziku Univerziteta Panteion, Atina Grčka – Fakulteta za društvene i političke nauke i Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, Beograd”.

Od vozača do ambasadora

Živopisnu karijeru ima i Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru. Kako su mediji svojevremeno pisali, Blagojević je na početku svoje karijere radio kao vozač tadašnjeg direktora Uprave carina Srbije Dragana Jerinića. Bio je i deo rezervnog sastava Resora državne bezbednosti u okviru Jedinice za specijalne operacije.

Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru
Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru Foto: mfa.gov.rs

Neobjašnjivim putevima stigao je do mesta posebnog savetnika nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića, odakle je dospeo ni manje ni više nego do generalnog sekretara MSP, iako sa diplomatijom nije imao nikakvih veza.

Blagojević je sa ovim radnim mestom dobio i visok diplomatski čin ministar savetnik, koji je odmah ispod čina ambasadora. Poziciju za koju se većina diplomata bori bar polovinu radnog veka.

Direktor Vladine Uprave – Vučićev nekadašnji vozač

U svetu politike uspeo je da se probije i Dejan Matić, bivši predsednik Opštine Zemun i aktuelni direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa.

Foto: Printscreen/YouTube/Gradska Opstina Zemun

Predstavnici SRS su javno govorili da je on bio dugogodišnji vozač sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali taj podatak nikad nije potvrđen niti demantovan.

U izveštaju sa postavljanja Matića na čelo opštine Zemun, Večernje novosti su objavile da je on po zanimanju „mašinski tehničar“, međutim, na sajtu opštine Zemun u Matićevoj biografiji pisalo je da je „operativni menadžer“.

BONUS VIDEO Dete ispred Vučića palo u nesvest

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare