Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru
Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru Foto: mfa.gov.rs

Ambasador Srbije u Nikoziji Marko Blagojević, onaj koji je za dva meseca potrošio devet hiljada evra na reprezentaciju, čitaj kafane, čovek je sa vrlo živopisnom karijerom. Počeo je kao šofer, a završio kao ambasador.

Zbog ovog podatka već je bio tema medija, a sada je ponovo u žiži interesovanja zbog informacija do kojih je došao list Nova, a to je da nemilice troši. Dok troškovi reprezentacije u ambasadama širom sveta, pogotovu u doba krize, ne prelaze 500 do 600 evra na mesečnom nivou, Blagojević je za dva meseca potrošio više od 9.000.

Šta to beše skromnost

Kako je Nova već pisala, tokom cele 2020. godine ambasada u Nikoziji je na troškove reprezentacije potrošila 26.730 evra, dok za januar i februar 2021. godine troškovi iznose 9.089 evra. Na ručkove je vodio, kako je objavila Nova, predstavnike SDPR Jugoimporta – najvećeg državnom izvozniku oružja.

Zgrada Jugoimport
Jugoimport Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Stara ljubav zaborava nema

Blagojevića je nedavno napustio i vozač, iscrpljen ogromnom kilometražom koju je morao da prelazi, koja se kretala oko neverovatnih 80.000 kilometara godišnje.

Jedino logično objašnjenje je da Blagojević i dalje gaji staru strast ka drumu i vožnji, jer je upravo tako počeo – kao šofer.

Kako su mediji svojevremeno pisali Blagojević je na početku svoje karijere radio kao vozač tadašnjeg direktora Uprave carina Srbije Dragana Jerinića. Bio je i deo rezervnog sastava Resora državne bezbednosti u okviru Jedinice za specijalne operacije.

Troskocima do diplomatije

Neobjašnjivim putevima stigao je do mesta posebnog savetnika nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića, odakle je dospeo ni manje ni više nego do generalnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, iako sa diplomatijom nike imao nikakvih veza.

Blagojević je sa ovim radnim mestom dobio i visok diplomatski čin ministar savetnik, koji je odmah ispod čina ambasadora. Poziciju za koju se većina diplomata bori bar polovinu radnog veka.

Stigao je Blagojević i do ambasadora, a kako nezvanično saznajemo po Beogradu se hvalio da ima usmeno obećanje ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića da će uskoro biti imenovan za ambasadora u Atini.

Kako dosadašnjem ambasadoru Dušanu Spasojeviću uskoro ističe mandat, ovo postavljenje zvuči sasvim očekivano. Blistava karijera, nema šta.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare