Foto: Arhiva/N1/acas.rs/TANJUG/EPS/ DANILO MIJATOVIC/ bs

Zakoni o Narodnoj banci Srbije, javnim preduzećima, Vojno bezbednosnoj agenciji, Agencije za sprečavanje korupcije samo su neki od onih koje je vlast izigrala, postavljajući na čelo tih institucija i preduzeća kadrove Srpske napredne stranke. Ovi zakoni, naime, decidno zabranjuju da se na direktorska mesta ili za članove Veća postavljaju članovi partija, a njihovo izigravanje obično se sprovodi tako što stranački funkcioneri gotovo u foto finišu pred postavljanje na novu funkciju zamrzavaju svoje članstvo u stranci ili iz nje izlaze.

Takav je, na primer, slučaj sa Jorgovankom Tabaković koja se godinama nalazi na čelu Narodne banke Srbije, direktorom BIA Bratislavom Gašićem i Draganom Sikimićem, koji vodi Agenciju za borbu protiv korupcije. Oni su članstvo u Srpskoj naprednoj stranci zamrzli neposredno pred stupanje na nove funkcije. Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ Milorad Grčić nije javnost udostojio čak ni izigravanjem zakona, već je koliko je poznato i dalje član SNS. To isto važi i za bivšeg ministra energetike Aleksandra Antića, koji je sada na čelu Koridora Srbije, iako je koliko je poznato i dalje visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije.

Nedavno je u ovom smislu „pao“ i Fiskalni savet, koji je važio za poslednji bastion političke nezavisnosti, te u njemu nije bilo stranačkih kadrova. To je promenjeno pre nekoliko meseci kada je član SNS Bojan Dimitrijević izabran u ovo telo.

Da razjasnimo situaciju korak po korak, a to znači od slova zakona. 

Zakon o Narodnoj banci Srbije kaže da guverner ne može biti član političke stranke, a u članu 85 navodi i da se funkcioneri NBS, ali i zaposleni, ne mogu u obavljanju poslova rukovoditi svojim političkim opredeljenjima.

Jorgovanka Tabaković Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, inače jedan od osnivača SNS, postavljena je na ovu poziciju 6. avgusta 2012, ali je za zamenicu predsednika SNS izabrana na Skupštini stranke 25. januara 2014. godine. Naknadno je zamrzla svoju funkciju u stranci, ali je bilo zabeleženo da je uprkos tome naknadno govorila na Glavnom odboru SNS.

Foto:Vesna Lalić

Zakon o BIA, tačnije njegov član 20, kaže da pripadnici Agencije ne mogu biti članovi političkih stranaka. Bratislav Gašić u maju 2017. preuzeo je BIA, tada je i zamrzao funkciju u stranci.

Član 25 Zakona o javnim preduzećima kaže da za direktora javnog preduzeća može biti imenovano lice koje ispunjava čitav niz uslova, od kojih izdvajamo – da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća, da nije član organa političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke.

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Uprkos tome već godinama, funkcioner SNS Milorad Grčić je na mestu vršioca dužnosti direktora preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, a da nikada nije objavljeno da je napustio stranku ili zamrzao članstvo.

Isti je slučaj i sa bivšim ministrom energetike Aleksandrom Antićem, koji je po formiranju nove Vlade preuzeo preduzeće „Koridori Srbije“. Takođe, javnosti nije objavljeno da se bilo šta promenilo u vezi njegovog članstva i visoke funkcije u SPS. Prethodno je tu funkciju obavljao naprednjak Zoran Babić, takođe bez da je napustio SNS.

Aleksandar Antić Foto:TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

I Zakon o sprečavanju korupcije u članu 21 kaže da ni direktor, niti bilo koji član Veća, ne mogu da budu članovi političke stranke, odnosno političkog subjekta i da podležu istim obavezama i zabranama koje se po ovom zakonu odnose na javne funkcionere.

Interesantno je da je aktuelni direktor Dragan Sikimić na ovu poziciju izabran 17. januara 2018, te da je tog istog dana istupio iz Srpske napredne stranke, čiji je do tada bio član. To znači da je u momentu kandidature Sikimić bio član SNS, te da je na mesto direktora Agencije za borbu protiv korupcije izabran suprotno zakonu, jer kandidat za ovo mesto ne sme da bude član nijedne političke stranke.

Foto:acas.rs; Dragan Sikimić

Nedavno je strasti uzburkao i izbor Bojana Dimitrijevića z ačlana Fiskalnog saveta. Tada je Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala Dimitrijevića da se „bez odlaganja izjasni da li je u trenutku izbora u taj nezavisni državni organ bio član Srpske napredne stranke“. Bez odgovora. To je u javnosti ocenjeno kao zadiranje u poslednji bastion nezavisnih institucija…

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare