marinika, nenad čanak, čeda jovanović, šutanovac, tomislav nikolić,naim leo beširi i dobrica veselinović kombo
Foto: Arhiva, N1

Ukoliko bismo zavirili u biografije nekih domaćih političara, možemo naći mnogo ekonomista, pravnika, novinara, pa i po nekog profesora sporta, muzičara ili scenaristu. Retki su oni čija su inicijalna zanimanja bila usko vezana za posao kojim se danas bave.

Na političkoj sceni Srbije su i pripadnici profesija koje bi malo ko spojio sa političkom delatnošću: glumci, sportisti, novinari, pevači…  Razlozi su različite prirode – od izuzetno visokih primanja, do uticaja, moći, ili jednostavno želje da promene društvo i žive u uređenijoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećamo vas na neka od ranijih zanimanja političara koji u 2021. godini nose određene funkcije u Srbiji. Bilo oni u poziciji, opoziciji ili civilnom sektoru. Ukoliko pogledate njihove biografije, retki su oni čija su inicijalna zanimanja bila usko vezana za posao kojim se danas bave – mada ih ima.

Krenimo od nekadašnjeg rivala Borisa Tadića.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je Tehničku školu, građevinski smer, završio u Kragujevcu. Zaposlio se 1971. u Građevinskom preduzeću „Žegrap“ gde je radio do 1978. kada prelazi u firmu „22. decembar“. Bio je i tehnički direktor Komunalnog preduzeća u Kragujevcu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, ali je studije prekinuo i zaposlio se. Kasnije je završio Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Tomislav Nikolić Foto: Zoran Lončarević

Igor Bečić, član Srpske napredne stranke, završio je Fakultet za menadžment u Novom Sadu, magistrirao na univerzitetu „Union“ u Beogradu, i stekao zvanje magistra industrijskog menadžmenta. Trenutno zaposlen u „Srbijagasu“ kao savetnik generalnog direktora.

Poslanik Skupštine Srbije od 1997. Bio je poslanik u Skupštini AP Vojvodine, a u sazivu 2004. godine, izabran na većinskoj listi.

Bio je član Srpske radikalne stranke, da bi 2008. pristupio Srpskoj naprednoj stranci. U žižu javnosti dospeo je nakon incidenta u Skupštini Srbije kada je u februaru 2009. na njega nasrnuo bivši stranački kolega Srboljub Živanović, poslanik Srpske radikalne stranke. U oktobru iste godine, pred lokalne izbore u Vrbasu, Bečić je optužio aktiviste radikala da su ga „psovali, udarali, hvatili za vrat, gušili do nesvesti i da ga je od rulje spasila policija“.

Igor Bečić Foto:E-Stock/Dimitrije Goll

Dragan Šutanovac je u Beogradu je  završio osnovnu školu i Šestu beogradsku gimnaziju. Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, odsek hidroenergetike. Specijalizovao se u oblasti bezbednosti. Završio je specijalne kurseve u Sjedinjenim Američkim Državama, a ima i diplomu američko-nemačkog Maršal centra za bezbednosne studije u Garmiš-Partenkirhenu.

U intervjuima koje je davao u prošlosti, isticao je da je kao mladić radio u jednom restoranu u Londonu, kako bi zaradio džeparac, a njegovi politički protivnici mu neretko preko društvenih mreža „prebacuju“ da je radio i kao izbacivač u jednoj poznatoj prestoničkoj diskoteci, i da se ubrzo nakon toga enormno obogatio.

Foto: N1

Bratislav Gašić je završio je osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kruševcu i smer tehničar za visokogradnju u  Obrazovnom centru „Bosa Cvetić“. Ekonomski fakultet je završio u Nišu. Na pitanje da li ga dotiču prozivke da je bio keramičar, odgovorio je:

„To (keramičar, prim.aut.) je jedno časno zanimanje. Sve je krenulo time što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS, koju znam ko je falsifikovao, čiji član nikada nisam bio. I u kojoj piše da imam SSS, zanimanje keramičar. Pogrešili su i ime oca. Posle toga su neki opozicioni lideri, veliki naučnici, pričali u Skupštini o tome i vezivali se samo za period od mojih 15 radnih dana u državnoj firmi – u Trajalu. Ali, nisam bio keramičar, nego baštovan. Imao sam zvanje građevinski tehničar.“

Bratislav Gasic
Bratislav Gašić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Nenad Čanak je rođen 02.11.1959. godine u Pančevu. Završio je Srednju muzičku školu u Novom Sadu, a kasnije diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Od 1982. do 1985. godine je radio kao profesionalni muzičar (flautista), a potom u Naftagasu do 1990. godine. 1990. godine je osnovao Ligu socijaldemokrata Vojvodine.

Kao organizator antiratnih mitinga naredne 1991. godine je mobilisan. Na parlamentarnim izborima 1997. godine je izabran za poslanika u Skupštini Srbije. 2000.-te godine je doživeo saobraćajnu nezgodu, kada je pao sa motora i zadobio povrede kuka i prelom butne kosti. U periodu od 2000. do 20004. godine obravljao je funkciju predsednika Skupštine Vojvodine. 2005. godine je osnovao pokret 5.oktobar zajedno sa Vesnom Pešić, Vladanom Batićem i koji je usko sarađivao sa LDP.

Foto:Nemanja Jovanović

Čedomir Jovanović je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studiranja radio je kao novinar. Novinarsku karijeru započeo je kao saradnik nedeljnika NIN. Jovanović se preporučio tadašnjem uredniku NIN-a Draganu Bujoševiću i napisao reportažu o zločinu nad Srbima u Medačkom džepu (Hrvatska). Kasnije je radio i za TV Politika.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović Foto: Printscreen/RTS

Dragan Đilas, najomraženija osoba u očima vlasti, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, smer vazduhoplovstvo.

Široj javnosti je postao poznat 1991. godine kao student prorektor kada je predvodio studentske demonstracije protiv Slobodana Miloševića te i naredne godine. Ostali su upamćeni njegovi direktni pozivi upućeni 1992. godine “Mi tražimo da gospodin Milošević ode zato što vodi slabu politiku” (RTS, jun 1992. godine ).

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naim Leo Beširi je stekao zvanje diplomiranog politikologa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu gde je završio i studije inovacija znanja na polju evropskih integracija 2012. godine. Godine 2008. usavršavao se na Letnjoj školi na Univerzitetu u Oslu gde je studirao međunarodne odnose i savremene probleme vlada i politika. Na istom univerzitetu završio je i seminar profesionalnog usavršavanja, a posebnom stipendijom pružena mu je prilika da se usavršava i u Nansen mirovnoj akademiji u Lilehameru. Usavršavao se i na Evropskom koledžu u Brižu, u Belgiji, na programu Evropske političke i administrativne studije.

Karijeru je započeo u Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji na programu obrazovanja za ljudska prava 2005. godine. Tokom rada u Odboru bio je na stažu u Norveškom helsinškom odboru u Oslu. U 2010. bio je zaposlen u Misiji OEBS-a u Srbiji u Odeljenju za demokratizaciju na programu jednakih mogućnosti. U 2011. je postao koordinator programa u Centru za evro-atlantske studije gde je upravljao programima borbe protiv korupcije i analize kršenja ljudskih prava pripadnika oružanih snaga. Tokom 2012. bio je angažovan u Agenciji za borbu protiv korupcije na posmatranju sprovođenja izbora i izradi planova integriteta. Radio je i u privatom sektoru na polju marketinga.

Naim Leo Beširi
Naim Leo Beširi. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Rasim Ljajić je u rodnom gradu završio osnovnu školu i gimnaziju, da bi potom završio Medicinski fakultet u Sarajevu.

Od 1989. do 2000. godine radio je kao novinar za više dnevnih i nedeljnih časopisa u bivšoj SFRJ. Pisao je kolumne za sarajevski časopis „Muslimanski glas“ i prištinski „Zeri“. Na studijama je igrom slučaja sreo Aliju Izetbegovića, osnivača i tadašnjeg predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) koji mu je tražio da u Sandžaku formira SDA. Ljajić u tome nije uspeo, ali je našao pravog čoveka koji može da obavi taj posao – Sulejmana Ugljanina.

U politiku je zvanično ušao 1990. godine kada je izabran je za sekretara Stranke demokratske akcije Sandžaka. Od 1994. godine predsednik je Koalicije Sandžak koja je 2000. godine preimenovana u Sandžačku demokratsku partiju. U decembru 2009. godine osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije čiji je predsednik.

Rasim Ljajic
Rasim Ljajić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Marinika Tepić je diplomirala u maju 1995. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odseku za engleski i rumunski jezik i književost. Završila je i Muzičku školu “Jovan Bandur“ u Pančevu, odsek klavir.

Marinika Tepić
Marinika Tepić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dobrica Veselinović je rođen 1981. u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je politikologiju na Fakultetu političkih nauka.

Kako navodi u svojoj biografiji, od 2004. do 2005. bio je programski urednik na “BU radiju”, radiju Beogradskog univerziteta na Fakultetu političkih nauka.  Bio je koordinator projekta “Neću kesu hoću ceger” i kampanje “Bahato parkiram” u udruženju građana “KRIO” od 2008. do 2009. godine.  U istom preriodu je bio asistent koordinatora u Centru za mirovne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Boris Tadić je osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu, gde je i diplomirao na Filozofskom fakultetu, navodi u biografiji. Diplomirao je u oblasti socijalne psihologije, na Katedri za kliničku psihologiju.

Radio je kao novinar, klinički psiholog, profesor psihologije i istraživač u naučnim projektima na Institutu za psihologiju. Bio je direktor Centra za razvoj demokratije i političke veštine. Radio je na uspostavljanju regionalnog sistema političke edukacije u Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji i Bugarskoj, kao i u samoj Demokratskoj stranci. Od 2003. godine bio je predavač politike i advertajzinga na specijalističkim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Učestvovao je u opozicionom radu tokom studija, zbog čega je hapšen.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Boško Obradović je rođen 1976. godine u selu Vranići kod Čačka. Završio je čačansku gimnaziju, a potom diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za srpsku književnost 2002. godine.

Šest godina radio je kao bibliotekar za kulturno-prosvetnu delatnost i odnose sa javnošću Gradske biblioteke u Čačku, a posle toga prelazi na mesto menadžera Srpskog sabora Dveri. Stalno je zaposlen i radi u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu urednika izdanja.

Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare