Foto: Printscreen/YouTube/Insajder Video

Vlada Srbije reagovala je u saopštenju na, kako su rekli, "tendenciozno i netačno izveštavanje televizije N1 u vezi sa formiranjem privremenog organa u Opštini Brus". Razlog je pisanje N1 o tome da je Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, osuđen na tri meseca zatvora zbog polnog uznemiravanja saradnice Marije Lukić i uslovno za prikrivanje imovine - ponovo na funkciji.

Kako se navodi u saopštenju, za Vladu Srbije sporno je što je N1 pisao da se Jutka na funkciju vratio „odlukom Vlade Srbije“.

„Želimo da razjasnimo da Vlada Srbije ne može imati uticaj na odluke o tome koga odborničke grupe predlažu za članove privremenog organa. Prema zakonskim okvirima, odluka o imenovanju članova privremenog organa je u nadležnosti lokalne samouprave, konkretno odborničkih grupa koje predlažu kandidate za ovu poziciju. Vlada Srbije je zakonom obavezana da mora da vodi računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave i prihvati predlog koji dobije od lokalne samouprave. Milutina Jeličića je predložila druga najveća odbornička grupa u Opštini Brus“, kaže se u saopštenju.

Međutim, u članu 86. Zakona o lokalnoj samoupravi piše da Vlada Srbije obrazuje privremeni organ vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu lokalne samouprave, ali nigde ne piše niti da ga predlaže lokalna samouprava, niti da je Vlada obavezna da prihvati taj predlog.

A portal N1 pisao je i o imenovanju članova Privremenog organa u Beogradu. Televiziji N1 nije dozvoljeno prisustvo sednici tog organa 30. oktobra.

Podsetimo, Srpska napredna stranka svojevremeno se odrekla Jeličića, nakon što je osuđen za polno uznemiravanje.

Petnaest hiljada neprimerenih SMS poruka poslao je svojoj sekretarici Mariji Lukić tadašnji funkcioner vladajuće stranke i predsednik Brusa. Ona je o tome javno progovorila i ostala bez posla. Zbog poruka i fizičkih pokušaja seksualnog uznemiravanja krenula je u pravnu bitku.

Marija Lukić, sada poslanica, kazala je za N1 da Jeličić „praktično nije ni izlazio iz politike“. „Bez obzira što je bio samo odbornik, on je sa svojom grupacijom imao uticaja i činio vlast u Brusu“, rekla je.

„Isti čovek, taj čuveni Zelja je doveo njega i sadašnju predsednicu opštine u SNS. Imaju istog gazdu. Nije to ni na nivou partije, već je reč o jednoj interesnoj grupi, a interes je Kopaonik koji je zlatna koka“, objašnjava Lukić.

BONUS VIDEO Marija Lukić o imenovanju Milutina Jeličića Jutke u Privremeni organ Brusa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar