Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Srbije saopštila je da je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, predlog izmena Zakona o zabrani diskriminacije i Strategiju za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, između ostalog, reguliše rodnu ravnopravnost u oblastima rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, socijalnog i zdravstvenog osiguranja i zaštite, obrazovanja, sporta, političkog delovanja i javnih poslova, reproduktivnih i seksualnih prava, pristupa robi i uslugama, a predviđa i mere za suzbijanje i sprečavanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Izmene zakona o zabrani diskriminacije predviđaju oštrije sankcije, što će, kako se navodi u saopštenju, primorati poslodavce da više vode računa o tretmanu svojih zaposlenih, kao i o poštovanju antidiskriminativnih normi propisanih zakonima iz oblasti rada i zapošljavanja.

Članovi vlade usvojili su Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici 2021-2025, kao jedan od prioriteta u svom radu.

„Osnovni cilj Strategije je obezbeđenje efikasne prevencije i zaštite od svih oblika nasilja prema ženama i devojčicama i nasilja u porodici, kao i razvijanje sistema usluga podrške žrtvama nasilja“, navodi se u saopštenju.

Strategija predviđa razvijanje programa prevencije kroz sve sisteme – obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita i drugi, usvajanje standarda za uslugu programa rada sa učiniocima nasilja prema ženama i nasilja u porodici, uspostavljanje i unapređenje opštih i specijalizovanih usluga podrške – SOS telefoni, sigurne kuće, besplatna pravna pomoć i drugo – za žene žrtve nasilja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar