Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Podneto 711 pritužbi

Društvo 26. dec. 202020:07
Podeli:
Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je institucija Poverenika u 2019. godini postupala u 1.479 predmeta i da je podnela 711 pritužbi.

„Preporučeno je 686 mera za ostvarivanje ravnopravnosti, 16 inicijativa za izmenu propisa, 31 mišljenje na nacrte zakona i drugih opštih akata. Podneto je šest krivičnih prijava i tri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka“, rekla je Janković obrazlažući izveštaj u Skupštini Srbije.

Pročitajte još:

Ona je rekla da je u 2019. godini najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta, i to nešto više od 16 odsto od ukupnog broja pritužbi, zatim po osnovu pola više od 13 odsto, zdravstvenog stanja 12 odsto pritužbi.

Janković je rekla da su na četvrtom mestu pritužbe po osnovu starosnog doba i to deset odsto od ukupnog broja pritužbi.

„Kao drugi osnovi diskriminacije po učestalosti slede članstva u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama, neko drugo lično svojstvo, azilanti, izbeglice ili interno raseljena lica, bračni, porodični status, nacionalna pripadnost ili etničko poreklo, imovinsko stanje i seksualna orijentacija, dok su ostali osnovi navođeni u znatno manjem procentu“, rekla je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar