Goran Vesić, Bojan Pajtić i Nikola Jovanović
Goran Vesić, Bojan Pajtić i Nikola Jovanović Foto: Dragan Mujan, Vesna Lalić/Nova.rs/Ivan Dinić/Nova S

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić odlučio je da glavni operativac izborne kampanje Srpske napredne stranke bude aktuelni zamenik gradonačelnika Beograda i član predsedništva SNS, Goran Vesić. Imajuči u vidu Vesićevu političku prošlost i činjenicu da se profilisao kao “stručnjak prljave poslove”, predstojeća kampanja vladajuće partije, prema ocenama sagovornika Nova.rs, biće izuzetno agresivna i u najvećoj meri usmerena na progon opozicije i njenih predstavnika.

„Za mene je velika čast što je predsednik Vučić predložio Predsedništvu da budem njegov zamenik u Izbornom štabu. To je za mene dokaz da mogu da pružim konkretan doprinos da naša stranka pobedi na svim nivoima, od predsedničkih, preko parlamentarnih do lokalnih izbora“, izjavio je Vesić, potvrđujući svoj novi angažman.

Pročitajte još...

Podsetimo, da je tako nešto bilo ponuđeno Vesiću, ranije je objavio i portal Nova.rs. Izvori našeg portala naveli su da je Vesić na sastanku sa Vučićem izrazio spremnost da pomogne šefu naprednjaka u izbornoj trci, odnosno da se uključi u rad izbornog štaba.

Pajtić: Vesić je imao dosije o svojim političkim protivnicima

Vest o angažmanu Vesića, prema rečima nekadašnjeg predsednika Demokratske stranke i profesora Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Bojana Pajtića, nije iznenađujuća. Pajtić podseća da se Vesić, još u periodu dok je bio član DS, profilisao kao čovek za prljave poslove i antikampanje.

“S obzirom na to da je SNS odabrao da Vesić praktično operativno vodi kampanju, to znači da su odustali od slanja pozitivnih poruka. Vesić nije naročito vičan pozitivnim kampanjama, jer da jeste, njegov lični rejting ne bi bio nizak. S druge strane, on je zaista majstor negativnih kampanja”, ističe Pajtić.

On kaže da ćemo sasvim izvesno svedočiti najprljavijoj izbornoj kampanji do sada.

Bojan Pajtić Foto: Ivan Dinić/Nova S

“To neće biti lako, jer su sve kampanje SNS do sada bile prljave. Opozicija ne bi smela da potceni Vesića, kad je u pitanju negativna kampanja, s obzirom na to da je on, kad je u pitanju klevetanje političkih protivnika, s jedne strane, izuzetno kreativan i s druge strane izuzetno sistematičan”, objašnjava naš sagovornik.

Pajtić dodaje da je aktuelni zamenik gradonačelnika, još u periodu dok je bio član DS, samoinicijativno vodio negativne kampanje protiv političkih protivnika.

“DS nije bila sklona prljavim kampanjama, ali on je na svoju ruku, izradio sopstveni, privatni dosije o svakom političkom protivniku. Tu su se nalazili svi negativni članci o tim pojedincima, sve potencijalne spletke i navodi koji su se na njih odnosili. On je to koristio kako bi ih kroz medije diskvalifikovao. Ja to prepoznajem i sad po ponašanju naprednjačkih botova na internetu. Tačno se vidi da je on umešao svoje prste u njihov rad”, napominje naš Pajtić.

Jovanović: Nema prljavijeg od Vesića

Osnivač Centra za lokalnu samoupravu (CLS) i nekadašnji šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Beogradu, Nikola Jovanović, podseća da se upravo Vesić istakao u organizovanju prljave kampanje protiv opozicionara na prethodnim izborima u prestonici, te da je očekivano Vučić odabrao baš njega da mu operativno vodi izborni štab.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Očekivao sam da će gospodin Vesić biti u izbornom štabu predsednika Vučiča. Svakom izbornom štabu je potreban čovek za tzv. „prljave“ poslove, a u tom smislu, prljavijeg od Vesića nema. On je bio i u DS-a, a pogotovo sada u SNS-u, zadužen za kompromitaciju, vređanje i provociranje političkih protivnika, za izlaganje često ismišljenog ili stavljenog van konteksta „prvljavog veša“ o njima. On nije voljan niti sposoban za izlaganje programa, pridobijanje birača idejama, ličnim uverenjima i vrednostima. Moje lično iskusto s njim takođe govori u tom pravcu – upravo je on uticao je da mi se ukine stalna kolumna u ‘Politici’, bio sam predmet njegovih najnižih uvreda tokom tri godine, podnosio je lične tužbe protiv mene, a jednom prilikom sam dobio i direktnu pretnju od njega. Rekao mi je: ‘Samo tako nastavi i videćeš šta ćeš dobiti’”, kaže Jovanović.

“Vesić neće oprostiti Šapiću što ga je izbacio iz igre za Beograd”

Jovanović, kao akter prethodne izborne kampanje u Beogradu, kaže da se vrlo živo seća kako se Vesić ophodio prema tadašnjem opozicionaru, a sada partijskom kolegi iz SNS i predsedniku opštine Novi Beograd, Aleksandru Šapiću.

Foto: Ivan Dinić/Nova S/Beoinfo/Promo

“Zanimljivo je podsetiti da je Vesić vodio posebno agresivnu kampanju, uoči gradskih izbora 2018. godine, protiv svog današnjeg potpredsednika i kandidata za gradonačelnika Aleksandra Šapića. Tvrdio je da je priroda njegove vlast ‘kriminal, korupcija i nepotizam’. Moj savet opozicionim kandidatima jeste da ga ignorišu i da ne nasedaju na njegove provokacije – treba da se bave sobom i svojim programom, kao i da što više budu u direktnom kontaktu sa biračima, umesto da se prepucavaju sa spin doktorima i glasnogovornicima vlasti”, podvlači Jovanović.

Pročitajte još...

Pajtić dodaje da je uveren kako Vesić ima podatke i o svakom funkcioneru iz SNS s kojim je imao određena neslaganja.

“Ne bih bio u Šapićevoj koži. Izborom Vesića za glavnog operativca u kampanji, Vučić je u suštini ‘pucao sebi u koleno’. Vesić neće odoleti svom karakteru i on se neće libiti, zbog toga što ga je Šapić praktično diskvalifikovao u Beogradu, da pusti neku otrovnu strelicu u njegovom pravcu. On to neće činiti tako da to bude očigledno, ali kad budemo videli, čak i u nezavisnim medijima, neku informaciju o Šapiću, do koje opozicija ne bi mogla da dođe, jasno će nam biti odakle ona potiče. Ako sam u nešto siguran, to je da Vesić neće propustiti priliku da oslabi Šapića i da vodi kampanju protiv njega”, apostrofirao je bivši predsednik DS, uz napomenu da bi to moglo da oslabi poziciju SNS i poveća šanse opozicije za pobedu u Beogradu.

Svima u DS je bilo neprijatno zbog onoga što je radio Vesić

Pajtić napominje da je svima u DS bilo neprijatno kad je Vesić vodio ličnu kampanju protiv profesora Čedomira Čupića i nekadašnjeg potpredsednika DSS, Dragana Maršićanina.

“Taj njegov progon bio je baziran na ličnim diskvalifikacijama ljudi, vrlo često na produkovanim neistinama. Zbog toga opozicija treba se pripremi na to da će kampanja SNS biti izrazito prljava. Oni tu kampanju neće voditi toliko kroz spotove, koliko kroz svoje medije i duele sa političkim protivnicima. Ja sam saznao da je Vesić postao naprednjak tako što su mi javili, dok sam bio predsednik Pokrajinske vlade, da priprema negativnu kampanju o meni. Saznao sam to iz pouzdanog izvora i pre nego što se on javno očitovao kao član SNS”, podsetio se Pajtić.

BONUS VIDEO: Građani operzni, Vesiću ne veruju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar