Goran Vesić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Aleksandar Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd, verovatno će biti novi gradonačelnik, a postavlja se pitanje šta će biti sa Goranom Vesićem, čuvenim zamenikom, koga Šapić ne vidi u svom užem timu. Jedna funkcija na gradskom nivou mu je javno ponuđena, dok se o nekoliko jačih spekuliše.

Gradski odbor Srpske napredne stranke predložio je Aleksandra Šapića za novog gradonačelnika Beograda, a čeka se još odluka Predsedništva SNS, koja će biti doneta u ponedeljak. Dobro upućeni navode da bi sve osim njegovog imenovanja za prvog čoveka prestonice bilo iznenađenje.

Ono što je gotovo izvesno je da u timu njegovih najbližih saradnika neće biti Goran Vesić, koji je u prethodne četiri godine, iako na funkciji zamenika gradonačelnika, praktično vodio glavnu reč u gradskoj upravi.

“Ukoliko na sledećim izborima budem dobio poverenje za bilo koje važno mesto u državi potrudiću se da izaberem svoje najbliže saradnike sa kojima mogu da podnesem odgovornost za to što budem radio, a među njima ne vidim Gorana Vesića”, izjavio je Šapić u maju prošle godine, nakon što je doneta odluka o pristupanju njegovog SPAS-a Srpskoj naprednoj stranci.

1) Funkcija u Gradskoj upravi

On je u februaru ove godine međutim donekle ublažio stav.

“Što se tiče Gorana Vesić, ako želi da bude deo Gradske uprave, a tu su gradski sekretari, članovi Veća, on je dobrodošao. Ako ne bude želeo, onda dobro”, naveo je Šapić.

Aleksandar Mirković i Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ipak, malo je verovatno da će se Vesić zadovoljiti nekom nižom funkcijom, na kojoj bio u potčinjenoj poziciji u odnosu na Aleksandra Šapića.

U političkim krugovima se spekuliše o nekoliko funkcija koje bi mogao da obavlja.

2) Novi Toma Mona

Priča se da je njegova želja da se “preseli” u Vladu Srbije. Navodno je “pikirao” funkciju ministra građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, koju sada obavlja Tomislav Momirović. List “Danas” je pisao da nije isključeno da ovaj resor bude podeljen na dva dela, pa da jedan preuzme Vesić, a drugi Momirović.

Vesić se inače u tom sektoru naročito se angažovao u prethodnom periodu, pa je čak predlagao izmene Zakona o planiranju i izgradnji.

3) Direktor Beogradskog metroa

Kako je pisala “Nova”, za Gorana Vesića je bila u opticaju i funkcija direktora Beogradskog metroa. On je u više navrata isticao da je izgranjda metroa najznačajniji projekat u modernoj istoriji Beograda i javno ga je branio od kritika struke.

Sagovornici “Nove” su navodili da je učestvovao u potpisivanju gotovo svih važnih ugovora koji su se ticali izgradnje metroa, da je od svih gradskih čelnika najviše upućen u sam projekat i da bi ova odluka potpuno logična.

4) Predsednik Skupštine

Spekuliše se i da bi Vesić mogao da sedne u fotelju predsednika Skupštine Srbije, u kojoj je trenutno Ivica Dačić. Ova opcija ipak čini se u ovom trenutku manje verovatna.

Goran Vesić u prethodne četiri godine bio je zamenik gradonačelnika Beograda. Prethodno je bio gradski menadžer, kao i sekretar Privremenog organa u Beogradu, kada je sa funkcije gradonačelnika smenjen Dragan Đilas.

Kao 17. na listi SNS izborio je poslaničko mesto u republičkom parlamentu, a u Beogradu je izabran za odbornika.

BONUS VIDEO Vesić se nije pojavio na suđenju sa aktivistima pokreta „Ne davimo Beograd“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar