Goran Vesić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Dragi roditelji đaka prvaka..“, početak je pisma koje je mamama i tatama učenika nižih razreda osnovnih škola u Beogradu stiglo juče, potpisano ne imenom gradonačelnika, već njegovog zamenika Gorana Vesića, koji se pet dana pred izbore setio da obavesti da će za narednu školsku 2022/23. godinu obezbediti besplatne udžbenike, ali samo učenicima prvog i drugog razreda, i to ne sve knjige, već osnovni komplet. Ovo pismo pripremljeno je još četvrtog marta, a u ruke roditelja stiglo je tik pred izbore.

Naime, grad Beograd, preko Fondacije za mlade talente, je za prethodnu školsku godinu raspisao Javni poziv za dodelu bespovratnih novčanih sredstava, ali ne za sve udžbenike, već samo za osnovni paket za prvi i drugi razred (za predmete: matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas i strani jezik kao obavezan predmet) za učenike javnih osnovnih škola.

Prošle godine međutim, bilo je neophodno da roditelji podnesu gomilu dokumentacije u prijavi za ovu subvenciju, dok ove 2022/23. godine, odjednom, to više nije obavezno.

„Nisam mogla da se ne nasmejem. Sin je juče došao iz škole i rekao da ima pismo za nas, jer je učiteljica svima podelila ‚koverte za roditelje‘. Otvorila sam i videla potpis: Goran Vesić i početak teksta sa: ‚Dragi roditelji…‘, nisam imala živaca i odložila sam papir. Kasnije sam ipak uzela da vidim o čemu se radi i shvatila da je to obaveštenje o besplatnim udžbenicima, koje će dobiti svi učenici prvog i drugog razreda. Moj sin je prvi razred i udžbenike za ovu godinu smo kupili, ne znajući da je postojala mogućnost refundacije. Sada evo znam, a to saznajem pet dana pred izbore! Neverovatno je koliko se služe našom decom. Prošle godine roditelji su morali da ponose prijavu za subvenciju, a sada naprasno ne moramo ništa da radimo. Sve je smišljeno vrlo perfidno i u pravom trenutku saopšteno, ali nismo mi budale, ne pecamo se na njihove mamce, niti smo ikada“, kaže za Nova.rs Biljana Petronijević (35), majka prvaka, učenika jedne osnovne škole u Novom Beogradu.

Foto:privatna arhiva

Besplatne udžbenike potrebno je obezbediti svim đacima osnovnih škola u Srbiji, smatra Biljana.

„Sva deca, od prvog do osmog razreda, treba da imaju besplatne udžbenike, a ako ih ne obezbede lokalne vlasti, onda Ministarstvo prosvete treba da preuzme odgovornost za ovaj posao i smanji pritisak na već dovoljno opterećen kućni budžet. Troškovi za udžbenike su ogroman izdatak, naročito porodicama sa više dece“ kaže ova mama.

Aleksandar Alek Kavcic
Aleksandar Alek Kavčić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na pismo zamenika gradonačelnika, reagovao je Aleksandar Kavčić, osnivač fondacije „Alek Kavčić“ i profesor Karnegi Melon univerziteta, koji je kroz svoju fondaciju pokrenuo projekat besplatna biblioteka i do sada bez naplate podelio oko 25.000 štampanih udžbenika.

„Uvek pozdravljam krajnji cilj da u rukama đaka i njihovih roditelja budu besplatni udžbenici. Tako je u skoro svim evropskim zemljama, kao i u državama u našem okruženju i nikada nisam razumeo zašto se u Srbiji toliko zarađuje na nečemu što je zapravo ‚akumulirano znanje čovečanstva‘. Međutim, smatram da je grad Beograd i te kako dužan da svojim građanima, poreskim obaveznicima odgovori na neka pitanja, i pre svega ceo ovaj proces nabavke udžbenika učini transparentnim. Prvo, treba objaviti uslove pod kojima grad Beograd troši novac koji je dobio od poreskih obveznika republike Srbije da bi finansirao Fondaciju za mlade talente, i da li u ovom ‚poslu‘ ima ugrađivanja. Drugo, deluje diskriminatorski po pitanju predmeta jer se favorizuju samo neki predmeti, a za ostale opet roditelj mora da plati udžbenike ili đak ostaje bez udžbenika, što onda ukazuje da grad Beograd misli da su neki predmeti nebitni. Praksa je diskriminatorska jer favorizuje samo đake prvog i drugog razreda, dok đaci ostalih razreda moraju kupovati udžbenike“, kaže za Nova.rs profesor Kavčić.

Ova praksa je diskriminatorska jer se odnosi samo na gradsku decu.

„Deca u unutrašnjosti ne dobijaju ništa, a podsećamo da grad Beograd nema svoje izvore prihoda od poreza, već se gradu Beogradu dodeljuje budžet iz istih tih poreskih prihoda koje uplaćuju i naši državljani koji žive, rade i plaćaju poreze u unitrašnjosti Republike Srbije. Vrlo je upitno i po kojoj ceni su ti udžbenici plaćeni? Da li po maloprodajnim cenama za koje se zna da su nerealno visoke? Kada bi sve škole koristile udžbenike Fondacije Alek Kavčić, svi udžbenici za nastavu bi bili besplatno dostupni preko interneta svim đacima republike Srbije, a štampana izdanja po ceni od dva dinara po stranici bi mogla da budu pokrivena postojećim budžetom Ministarstva prosvete za sve đake republike, te ne bi bilo potrebe da Grad Beograd dodatno opterećuje poreske obveznike republike Srbije da dotiraju roditelje đaka isključivo u Beogradu“, naglašava profesor Kavčić.

Foto: Newsmax Adria

Deluje da je ovo ugrađivačka mera koja podstiče veliku diskriminaciju i rasipanje novca poreskih obveznika, radi samo male koristi i to za selektivne delove populacije u jednom gradu, smatra naš sagovornik.

Podsetimo, za školsku 2021/22. godinu cene udžbenika kretale su se između 8.000 dinara za prvi i oko 15.000 za peti razred osnovne škole.

Za svaki naredni razred cena raste jer je đaci dobijaju više predmeta, pa je komplet za osmi razred koštao i do 17.000 dinara u zavisnosti od izdavača. Monopol na tržištu školskih udžbenika u Srbiji, poznato je da drže izdavačke kuće „Klet“, „Freska“ i „Novi logos“.

Uz knjige stižu i tableti, koje deca ne koriste

U pismu Gorana Vesića upućenom roditeljima, stoji i da će grad kupiti tablete i obezbediti karticu sa besplatnim internetom za učenike trećeg razreda, kako bi svi imali mogućnost da se digitalno obrazuju.

„Prošle godine je ćerka dobila taj tablet i od tada stoji u fioci. Nijednom učiteljica nije rekla da uključe tablete i da nešto rade na njima, a naglasila im je da ih ne koriste ni za šta drugo osim za učenje. Svi njeni drugari su u trećem razredu već imali svoje telefone, tablete, kompjutere, tako da im ovaj tablet nije ni bio potreban. Nikakvo digitalno obrazovanje putem tableta nije još ni počelo. Nisam siguran da se ona sad seća i gde ga je ostavila“ kaže Miloš Kesarić (40), otac devojčice, učenice četvrtog razreda osnovne škole na Vračaru.

Profesor Aleksandar Kavčić, smatra da bi trebalo analizirati i objaviti podatke koliko su se tableti zapravo koristili prošle godine.

„Da li su to bile bačene pare? Mnoge škole su prošle godine dobile neispravne tablete, pa su morale da ih vraćaju, a velika većina đaka ih nije koristila, niti ih koristi. Tableti se ne koriste u nastavi, niti učionice imaju infrastrukturu u učionicama za dopunjavanje njihovih baterija, pa deca ni ne nose tablete u školu. A da bi đak koristio udžbenik na tabletu, on mora kupiti štampani udžbenik da bi dobio šifru, ili posebno platiti šifru za korišćenje digitalnog udžbenika, a šifra ističe na kraju godine i ne može se preneti na đaka sledeće generacije. Ovo kao da je planski smišljena šema da se roditelji nateraju da svake godine ponovo kupuju nove udžbenike jer se iz polovnih udžbenika ne može dobiti šifra“ objašnjava Kavčić.

Bonus video: Gde su granice legitimnog i nelegitimnog biznisa sa udžbenicima?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram