Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Udružena opozicija Srbije održala je tribinu o radu medijskog javnog servisa pod nazivom "Oslobađanje RTS-a". Govornici su ukazali na to da je RTS, koji finansiraju svi građani Srbije, zarobljen i da je postao servis jednog čoveka - predsednika Srbije. I vlasti i rukovodstvu javnog servisa poslata je poruka da demokratskih izbora neće biti dok se mediji ne oslobode.

„Otkatančiti RTS za drugačije mišljenje je neophodno“, kaže dramaturg Siniša Kovačević.

Na pitanje kako to postići, Kovačević kaže da opozicija ima plan, ali da svoje adute neće otkrivati pre najavljenog dijaloga sa vlašću.

„Neće biti izbora dok ne bude pravih uslova. Dok se misao ne bude jasno formirala, dok se ne bude biralo, ponavljam biralo. Toga neće biti dok se mediji ne oslobode“, kaže Kovačević.

Psiholog Žarko Trebješanin naglašava da je RTS za mnoge građane prvi, a za neke i jedini izvor informacija, ali da je to poverenje izneverio.

„Siguran sam da tu ima dobrih profesionalaca i znalaca, ali su oni zarobljeni i ne mogu da rade svoj posao. Tako da je RTS zbilja spao na neke niske grane“, kaže Trebješanin.

Zoran Lutovac je podsetio da RTS u svojim emisijama nikada nije izveštavao o aferama kao što je Krušik ili o uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću.

„Mi moramo da imamo uslove da se na konkurse javljaju najbolji. Mi to sada nemamo. Nama nisu potrebne kvote, da u Upravni odbor ulazi ovoliko iz vlasti i ovoliko iz opozicije. Ne to. Nama su potrebni ljudi od kredibiliteta“, kaže Lutovac.

Ekipa RTS-a bila je prisutna na tribini, što su učesnici ocenili kao dobar znak, pa su ekipi javnog servisa poželeli dobrodošlicu.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar