Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Udružena opozicija Srbije (UOPS) osuđuje prekoračenje nadležnosti od strane policije prethodne noći Novom Sadu, kada su pretresali i legitimisali Boru Novakovića i aktiviste Narodne stranke, koji su lepili plakate o kriminalu u kojem učestvuje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Tražimo da se utvrdi nalogodavac ove nezakonite akcije jer je za komunalni red, ako je prekršen, nadležna Komunalna milicija a ne Žandarmerija i Interventna jedinica.

Kako se navodi u saopštenju, na ovaj način Žandarmerija i Interventna policija, koje su u neprimerenom broju učestovale u akciji, stavili su se na stranu organizovanog kriminala, protiv kojeg su poruke na plakatima bile usmerene.

„Indikativno je da je policija svim snagama sprečila akciju koja građanima skreće pažnju na kriminal, posebno što kompanija „Galens“, koja upravlja gradom od nedavno ima i „svog“ načelnika policije. Pitanje je da li je ovo bila i njegova prva akcija u zaštiti ove kompanije i gradonačelnika koji joj pogoduje u poslovima u Novom Sadu. Ovo posebno jer su te jedinice mirno „spavale“ nakon pokušaja ubistva i lomljenja ruku u centru Novog Sada, iako su zbog takvih i sličnih krivičnih dela te jedinice i postoje.“, navodi se u saopštenju.

Sinoćna nezakonita akcija u Novom Sadu, navodi UOPS, samo je nastavak delovanja pojedinih policijskih jedinica na protestima građana od početka jula kada su one mučki prebijale nezadovoljne građane. Ako je vrh policije svoje akcije usmerio na opoziciono delovanje, a ne na organizovani kriminal jasno je da je policija instrumentalizovana i da opasno izlazi iz zakonskih okvira. Udružena opozicija Srbije poručuje da odgovor građana i opozicije mora biti jedinstvo i solidarnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar