Bulatović Slaviša Foto:mojposlanik.rs

Z. Tasić, njegova majka S. Jovčić i očuh J. Jovčić, jula 2019. godine, podneli su tužbu protiv narodnog poslanika iz redova Srpske napredne stranke Slaviše Bulatovića, zbog navodne pozajmice od 10.000 evra u kešu u avgustu 2016. godine, koju, kako tvrde, nije vratio. Pomenuta porodica je iz Vranjske Banje, odakle je i poslanik. Tvrde da su sa poslanikom bili porodični prijatelji.

S druge strane, poslanik koji se redovno od početka procesa u Osnovnom sudu u Vranju javlja na ročišta, negira blisko prijateljstvo i pozajmicu i traži da se ispitaju motivi zbog kojih je protiv njega podneta tužba, saznajemo od advokata tužioca. Radi se o predmetu P 1153/2019 pred OS u Vranju.

U redakciju portala Nova.rs stigla je kopija tužbe u kojoj je slučaj iz 2016. godine slikovito opisan i u kojoj stoji da su Tasić i Bulatović navodno „dugogdišnji prijatelji“, od obdaništa do odraslog doba. Naredno ročište zakazano je za mart 2022. godine.

Tasić i bračni par Jovčić u tužbi tvrde da im je poslanik novac tražio zbog stranke jer „traže iz centrale“, te da je više puta obećavao da će pozajmicu vratiti kad postane poslanik. Navodno, radi se o ušteđevini od 4.000 evra koje pripadaju Tasiću i po 3.000 evra koje poseduje braćni par Jovčić, a ušteđevinu u apoenima od po 500, 200 i 100 evra, čuvala je S. Jovčić. Novac su mu, kažu, dali u avgustu.

Podsećamo, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori 2016. godine su održani 24. aprila.

Kako za portal Nova.rs objašnjava advokat tužioca Jovan Aleksić, Tasić tvrdi da je pre podnošenja tužbe bio blizak prijatelj poslanika Bulatovića, koji se nakon ulaska u Skupštinu po njihovim navodima „otuđio“.

Jovan Aleksić Foto:Nova.rs

„Pričao mi je o tim događajima vezanim za pozajmljivanje novca i davanjima koja nisu obuhvaćena tužbom, a koja će biti predmet buduće tužbe. Obavio sam razgovore sa njegovom majkom i očuhom i oni su potvrdili njegove navode“, započinje Aleksić.

Bulatović je tokom izjašnjavanja o slučaju na sudu negirao ove navode, kaže advokat.

„Tužioca Tasića najviše povređuje činjenica da on negira prijateljstvo i to što kaže da se znaju iz stranke, zbog stranačkih aktivnosti. Negira da su se družili, da su im deca tamo spavala… Sad to moramo da dokazujemo, da su baš bliski prijatelji bili“, dodaje.

Nažalost, poslanik Bulatović nije bio dostupan za komentar, a na dve SMS poruke i pozive novinarke portala Nova.rs nije odgovarao od srede. Broj poznat redakciji je stalno bio zauzet.

Kako saznajemo od advokata tužioca, Bulatović u svojoj odbrani ima svedoke koji bi „trebalo da se izjasne na okolnosti koji su motivi za podnošenje tužbe“.

„Da su navodno oni hteli da se okoriste od njega jer je postao poslanik itd, što nije tačno“, kaže advokat Aleksić.

Ne postoje priznanice o toj pozajmici, „zato što su bili veoma bliski“, stav je tužioca.

„Jeste da nije mali iznos, ali recimo ni ja ne bih tražio priznanicu od mojih prijatelja koji dolaze kod mene kući godinama. Imam poverenja u njih. A ovi su svakodnevno sarađivali, išli su na te skupove predizborne“, kaže naš sagovornik.

Dodaje da na tužioce od strane Bulatovića nije bilo nekih pretnji i slično, ali da je bilo pokušaja da ih ubede da odustanu od tužbe. Tužioce, ponavlja, najviše pogađa to što Bulatović tvrdi da nisu bili prijatelji.

Kako u razgovoru za naš portal kaže ovaj advokat, nije bitno da li je neko u stranci koja vlada ili je poslanik, „mora da odgovara“.

„Dok se princip individualne odgovornosti ne postavi kao vrhunski princip, u društvu će uvek biti problema. Ja na primer Vučića izuzetno poštujem zbog nekih stvari, ali sam na strani zakona“, dodaje.

Ročište prethodno zakazano za 3. novembar 2021. odloženo je zbog puta Z. Tasića u Nemačku, gde mu sin ide u školu, a naredno ročište zakazano je za 23. mart 2022. godine, kaže Aleksić.

Prema nezvaničnim saznanjima, poslanika tuži rodbina Gorana Tasića zvanog Gokče, koji je sredinom marta 2018. godine ubijen u pucnjavi u Amsterdamu. Kako je tada preneo holandski portal Parol, „obračun u vezi sa narkoticima“ desio se u oblasti Piet Mondrianstrat, a Tasićevo telo je pronađeno ispred jedne od kuća. Preminuo je ubrzo nakon hospitalizacije, a javnosti u Vranju je poznat po optužbama za ubistvo u pokušaju.

Prema navodima portala Vranje News, Tasić je 2011. godine osuđen za pokušaj likvidacije Zorana Popovića Popa na tri godine i tri meseca zatvora i odslužio je dve godine u KPZ Niš, a po optužbi za navodno pucanje u butinu Aleksandra Dimtrijevića 2008. oslobođen je nekoliko godina kasnije. Oslobođen je optužbe i 2017. godine, na suđenju za krivično delo iznude, navodno počinjeno na štetu nekadašnjeg poslanika Nove Srbije iz Vranja Radoslava Mojsilovića. Bio je i predsednik FK Vranjska Banja.

BONUS VIDEO Jesu li Evropljani uzalud dolazili

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram