Foto: Privatna arhiva/Radoslav Milojičić Kena

Na sednici Skupštine Smederevske Palanke došlo je do incidenta tokom rasprave o predlogu da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli titula počasnog građanina te opštine. Govor odbornika Radoslava Milojičića Kene, u kome je kritikovao vlast ali i nameru da se Vučiću dodeli to počasno priznanje, izazvao je burne reakcije skupštinske većine. Do fizičkog obračuna umalo je došlo kada su naprednjaci shvatili da se njegov govor uživo prenosi na Fejsbuku.

Danas je na sednici Skupštine Smederevske Palanke izglasan predlog da se Aleksandru Vučiću dodeli titula počasnog građanina. Prethodno je međutim došlo do incidenta.

Naime, Radoslav Milojičić Kena, jedan od malobrojnih odbornika koji nije deo skupštinske većine, naveo je da su to priznanje ranije u Beogradu dobili generali Tolbuhin, Ždanov Peka Dapčević i drugi koji su ginuli i krvavili za ovu zemlju, te da smo brzo spali sa njih na Vučića. On je dodao da je u Smederevskoj Palanci titulu počasnog građanina dobio čovek iz Smederevske Palanke profesor Dejan Ilić.

„On gde god da se pojavi u svetu ponosno nosi ime Smederevske Palanke, što nisam siguran da radi ovaj kome vi to preporučujete“, rekao je Milojičić, koji je već tada dobio prvo upozorenje predsedavajućeg.

„Morate uvrede da isključite. Uvrede tim tonom i tim jezikom“, rekao je predsedavajući.

„Dejan Ilić je počasni građanin Smederevske Palanke, a vi želite sada tu titulu da dodelite Aleksandru Vučiću. I ja sada želim da uporedim ta dva čoveka. Dejan Ilić koji je rođeni Palančanin i Vučić koji je došao iz Bosne. Nema nikakve veze sa Smederevskom Palankom. Profesor Ilić je naučnik iz fizičke hemije, mirkoračunarstva, elektrotehnike i profesor Univerziteta u Gracu, diplomirao u Francuskoj, razvio je sistem mikrobakterija…“, govorio je Milojičić, čiji su govor prekidali konstantno naprednjaci.

Odbornici SNS uzvikivali su „Keno, lopove“, a Milojičić je zatražio od predsedavajućeg da umiri navijače SNS.

„Vi se držite dnevnog reda. To nije tema dnevnog reda…“, govorio je predsedavajući, dok mu je Kena rekao da mu „omogući da govori“.

On je rekao da članove opštinskog odbora SNS vodi u sedište SNS, a „ne ovde gde su odbornici…“.

Naprednjaci su uzvikivali „uaa“, „lopove“…

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ/bb

„Poštovani građani Srbije drago mi je što možete da vidite šta su ljudi spremni da urade za 1.000 dinara. Mogu li ja da dobijem mir u ovoj sali. Nije ovo Skupština SNS“, rekao je Milojičić, nakon čega mu je predsedavajući dao reč i upitao ga „što ste nervozni“.

„Imali smo primer čoveka koji je počasni građanin Smederevske Palanke i sada imamo čoveka i njegovu biografiju koji će verovatno to postati, jer vi ovde možete izglasati i da je Zemlja ravna, ali to će svakako doneti štetu i onome koga predlažete i Smederevskoj Palanci. Zvanje počasni građanin dodeljuje se za istaknuto i trajno životno delo u oblasti nauke, privrede, umestnosti, obrazovanja, sporta i to fizičkim licima, koji su svojim delima doprineli podizanju ugleda grada iz kojeg potiču. Znači, Vučić to može da dobije u Bosni, kao i Đilas, Boris u Crnoj Gori, a ne ovde“, naveo je Milojičić.

On je upitao čime je Vučić zadužio Smederevsku Palanku, „možda time što je zadužio zemlju za 13 milijardi evra za 10 godina vlasti“.

„Uradil iste jedan film želeći da ubedite sve nas da glasamo da Vučić postane počasni građanin. U tom filmu koji ste bi uradili rekli ste da je Smederevska Palanka ukazom Mihajla Obrenovića proglašena za varošicu. Kakve veze Vučić ima sa tim. Onda ste reklamirali manastir Pinosavu, koja je izgrađena u 14. veku. Kakve veze Vučić ima sa tim? Onda ste izjavili da je urađeno četiri ulice i 40 bandera“, govorio je Milojičić, a iz publike se čulo „šta si ti uradio“.

Naprednjaci i ostali pripadnici vladajuće većine nastavili su burno da dobacuju, a predsedavajući je upozoravao Kenu da privodi kraju svoj govor i da se drži teme.

„Gospodine Milojičiću, molim vas da se držite teme, u protivnom dobićete opomenu“, govorio je predsedavajući i izrekao opomenu zbog „vređanja i nedržanja za dnevni red“.

„Ja bih vas pitao da li vas je sramota, ali čim ste u SNS nemate ni srama ni obraza“, rekao je Kena i upitao da li će ponovo da dovedu Nebojšu Stefanoviću, kako je ispod kreveta Jovičića nađeno 300.000 evra.

Potom se pred čovekom, koji je sa telefona Milojičića snimao uživo sednicu, pojavio jedan od odbornika i upitao ga ko mu je dozvolio da snima.

„Za koga snimaš lajv“, upitao je on i zatražio u više navrata da izađe napolje.

Sa govornice je potom sišao Kena. Došalo je do gurkanja i rasprave. Zatim je član obezbeđenja pokušao da smiri situaciju a potom mu se u tom pokušaju pridružio i jedan od odbornika iz redova vlasti.

Predsedavajući je na kraju Milojičiću oduzeo reč i zatražio mu da napusti salu, što je on dobio. Osim obezbeđenja, njemu je prišao predsednik Opštine Smederevska Palanka, a odbornici su horski vikali „Keno, lopove“.

Obezbeđenje je potom izbacilo Milojičića, a prenos sa sednice je prekinut.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare