Boris Tadić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je pod sadašnjom vlašću, čiji predstavnici su bili na vlasti i u vreme kada je država ubila Slavka Ćuruviju, proces suđenja bio usmeren na to da se kroz manipulaciju ulogama u tom zločinu dođe do oslobađanja odgovornih.

„Gostujući danas u jutarnjem programu na televiziji Pink premijerka Ana Brnabić iznela je niz pogrešnih interpretacija moje izjave u vezi sa skandaloznim suđenjem za ubistvo Slavka Ćuruvije. U slučaju Ane Brnabić teško je proceniti da li se radi samo o namernom izvrtanju mojih reči ili premijerka i sama veruje u svoje misaone vratolomije. Njenom besmislenom izlaganju svakako je pomogla atmosfera u kojoj nije bilo novinara da je usmeri nekim smislenim pitanjem, jer su na mestu novinara sedeli klimoglavi moderatori njenog monologa“, naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

„Na samom početku izlaganja Ana Brnabić se pita odakle obraz nama koji ‘ništa nismo uradili’ na rešavanju ovog slučaja da kritikujemo suđenje pod ovom vlašću, tvrdeći da je Vučić jedini koji je nešto uradio da bi se osvetlilo ovo ubistvo. Iako je pred sobom sve vreme držala moju izjavu, namerno je preskakala deo u kom kažem da sam uložio ogromne napore u rešavanje ovog slučaja i učinio sve što je bilo u mojoj nadležnosti. Posebno je apsurdno da Brnabić uzdiže ulogu Aleksandra Vučića, budući da je Ćuruvija ubijen upravo u vreme njegovog mandata kao ministra informisanja, dakle pod vlašću čiji je on bio deo i obavljajući delatnost koja je bila u resoru upravo njegovog ministarstva“, dodao je on.

Tadić je naveo da je Brnabić, za njega nepoznatim tokovima misli, došla do zaključka da je on rekao da nisu postojali pravni osnovi da optuženi budu i osuđeni i da to znači da ja zapravo podržavam oslobađajuću presudu.

„Ne bih se trudio da njoj pojašnjavam, ali imam obavezu da pojasnim javnosti koja je izložena ovakvim ispiranjima mozga. Dakle, rekao sam vrlo jasno da ova vlast, između ostalog, organizuje hapšenja i sudske procese u svrhu rasta popularnosti, a bez dovoljno dokaza da potencijalni počinioci krivičnih dela budu stvarno i osuđeni. Rezultat takvog urušavanja pravne države je da oni budu zapravo oslobođeni. Кao primer takvog manira u toj izjavi naveo sam hapšenje Miškovića. Rezultat tog hapšenja je vrtoglavi rast Vučićeve popularnosti, a Mišković je ne samo oslobođen, već je i dobio ogromnu odštetu koju su platili svi građani Srbije“, istakao je Tadić u saopštenju.

„Mišković je bio uhapšen na osnovu istrage koja je pokrenuta u vreme našeg mandata i bez ijednog novog dokaza. Iako bi njegovo hapšenje i našoj vlasti donelo jednak skok popularnosti, očuvanje pravne države nam je bilo iznad političke koristi. Bilo je jasno i tada, kao i u vreme kada je uhapšen, da istraga nije dala dovoljno dokaza za osuđujuću presudu. To ne znači da nije kriv, već da je istraga trebalo da bude nastavljena. Ovako, Mišković je danas slobodan čovek zahvaljujući ovoj vlasti, koju je uostalom po sopstvenom priznanju i finansirao u vreme kada su bili opozicija, pa ni ne čudi da su na kraju i on i Vučić postigli ovakav ‘vin-vin’ ishod“, dodao je predsednik SDS-a.

Tadić je istakao da je, što se tiče suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, jasno rekao da je proces od samog početka „farsa“ i to jer su u samoj optužnici učesnicima podeljene uloge tako da za ono za šta se terete ne mogu biti i osuđeni.

„Nejasno je šta tačno Ani Brnabić u tome nije jasno. Ako se suđenje pokreće uz medijsku pompu i gromoglasne aplauze, na osnovu optužnice postavljene tako da može voditi samo oslabađajućim presudama, šta je to drugo nego isključivo politički marketing? Međutim, rezultat tog marketinga je da su oni koji su zaista imali ulogu u tom ubistvu, sada oslobođeni. U vreme naše vlasti smo bili usmereni na istragu u kojoj bi bilo prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih bi odgovorni bili i osuđeni. Pod ovom vlašću, čiji predstavnici su bili na vlasti i u vreme kada je država ubila Ćuruviju, proces je bio usmeren na to da se kroz manipulaciju ulogama u ovom zločinu dođe do oslobađanja odgovornih“, rekao je Tadić.

Podsetimo, ranije danas premijerka Srbija Ana Brnabić izjavila je da je očekivala osuđujuću presudu za okrivljene za ubistvo novinara i urednika Slavka Ćuruvije, koji su odlukom Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno oslobođeni.

Ona je za televiziju Pink rekla da je „sudstvo trenutno u ovoj državi nezavisno“, kao i da ima „mali milion dokaza za to“.

Ona je upitala kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv za to, kako ga optužuju predstavnici opozicije, kada je „jedini nešto uradio“, da bi se rasvetlile okolnosti ubistva koje se dogodilo u aprilu 1999. godine.

„A nije kriv Boris Tadić koji je bio predsednik Srbije u dva mandata. Bili su 11 godina na vlasti, nisu uradili ništa, nije bilo političke volje“, rekla je Brnabić.

***

BONUS VIDEO – Protest povodom oslobađajuće presude u slučaju „Ćuruvija“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare