Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Danas je održana sednica Saveza za Srbiju a posle nje i "bojkot opozicije" na kojoj je razmatrano da li će poslanici da prisustvuju prvoj sednici parlamenta od početka pandemije koronavirusa koja je planirana za utorak, ali je i lideru Dveri Bošku Obradoviću stavljeno do znanja da se od njega očekuje da napusti Savez za Srbiju ukoliko nastavi da sprovodi politiku koja nije bliska ostalim članovima SzS, saznaje Nova.rs.

„Bošku Obradoviću je i ranije rečeno da ne može više tako da se ponaša. Kap koja je prelila čašu su njegovi poslednji tvitovi. Međusobno smo počeli da se pitamo ko će da glasa za nas, ako stalno budemo imali iskakanja lidera Dveri“, navodi izvor Nova.rs.

Prema rečima naših sagovornika, nije bilo ultimatuma prema Obradoviću, ali mu je rečeno da je „prekardašio“.

„Posebno sa tvitovima je preterao. Rečeno mu je da ako tako nastavi izlazi iz saveza i dalje može da ide sam“, tvrde izvori našeg portala.

Iako je plan bio da se na današnjoj sednici priča o daljoj ulozi Obradovića u SzS, prema navodima naših izvora, nije se mnogo raspravljalo o lideru Dveri zato što se dosta vremena utrošilo na temu da li ići u Skupštinu u utorak.

Upravo je Obradović za vraćanje u parlament dok je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas na početku bio suzdržan, a protiv je bio lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Posle sednice SzS, održan je i sastanak opozicije, koja je ranije najavila da bojkotuje izbore koji su prvobitno bili planirani za 26. april ali su zbog uvođenja vanrednog stanja „na pauzi“ do daljnjeg, na kom je glavna tema bila sednica Skupštine.

Načelno je dogovoreno da se ide u parlament, ali da će sačekati odluku Narodne stranke. Naime, Vuk Jeremić je rekao da će odluku stranke saopštiti u nedelju posle sednice, ali je izričito stavio do znanja da on nije za vraćanje u parlament.

Predsedniku Socijaldemokratske stranke Borisu Tadiću, kako objašnjavaju naši izvori, u redu je svaka opcija, lično misli da bi trebalo otići u Skupštinu jer su se okolnosti promenile, ali će podržati jedinstven stav opozicije kakav god on bude.

„Bez obzira kakvu odluku u nedelju donese stranka Vuka Jeremića, mi smo se danas dogovorili da kompletna opozicija bude jedinstvena. Ako Jeremić kaže da su odlučili da ne idu, onda niko ne ide. Mislim da je dobro i veoma važno da opozicija bude složna“, rekao je izvor Nova.rs.

Međutim, kako Nova.rs saznaje, lideri SzS i posle današnjeg sastanka razmatraju nekoliko opcija.

„Čeka se Jeremić, ali se debatuje i o tome da se okupimo ispred Doma Narodne Skupštine ili da održimo konferenciju za novinare u Skupštini“, tvrde naši izvori i dodaju da će, kada je reč o opoziciji narednih nekoliko dana biti „interesantni“.

Što se tiče najave predsednika Pokreta Slobodnih građana Sergeja Trifunovića da će ići na izbore, izvori Nova.rs kažu da to nije bila tema, ali da je legitimno pravo svakoga da razmatra odluku o izlasku na birališta.

Podsećamo na to da su gotovo svi poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije 28. januara 2019. godine doneli odluku o bojkotu sednice na kojoj se srpskim parlamentarcima obratio slovenački predsednik Borut Pahor.

Odluku o bojkotu doneli su parlamentarci iz redova DS, Narodne stranke, SDS, Dveri, DJB, Stranke moderne Srbije, kao i pojedini samostalni poslanici.

U međuvremenu, Stranka moderne Srbije, u maju 2019. godine prekinula je bojkot parlamenta.

Većina stranaka opozicije donela je odluku o bojkotu parlamenta krajem januara 2019. godine. U skupštinskim klupama ostali su radikali, Liberalno demokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare