Foto: Ivan Dinić/Nova S

Svojim javnim istupima, lider Dveri Boško Obradović, pored toga što ugrožava rejting opozicije, prikazuje i isti model ponašanja koji je svojstven aktuelnoj vlasti. Njegova antimigrantska politika, pozivanje na puč i nacionalistička retorika, sve ga manje razlikuju od lidera radikala Vojislava Šešelja, saglasni su sagovornici Nova.rs.

„Hristos vaskrse, braćo i sestre Srbi u regionu i da naša generacija dočeka da Srbija, Crna Gora i Republika Srpska budu zajednička država! Neka nam vaskrsne i ostvari se ova nacionalna ideja koja se – po rečima Miloša Crnjanskog – kao reka ponornica kroz dubine opet vraća sebi'“, napisao je Obradović na društvenoj mreži Tviter povodom Vaskrsa.

Boško Obradović, tw printscreen

Antimigrantske poruke, poziv na puč, apel vernicima da usred epidemije odlaze u crkvu, samo su neke od brojnih problematičnih izjava koje je u proteklom periodu dao lider Dveri.

Za Naima Lea Beširija, izvršnog direktora Instituta za evropske u Beogradu, retorika lidera Dveri takva je zato što je procenjeno da samo na taj način može da dobije novi poslanički mandat.

„Boško Obradović pokušava sebe da pozicionira u krajnjem desnom delu političkog spektruma, pozivajući se na, nažalost, popularne teme. To su antimigrantske politike, protivljenje vakcinaciji i ostale stvari koje razum ne nalaže. On je svestan da sa svojih četrdeset i nešto godina nikada nije bio u poziciji da učestvuje ozbiljnije u političkom životu i stoga želi da zadrži poziciju u parlamentu i to verovatno vidi kao jedini mogući način. To bi njemu možda donelo neke poene, ali dugoročno to je vrlo loše za društvo u kojem živimo“, rekao je Beširi.

Novinarka Danasa Jelka Jovanović, rekla je da se lider Dveri ponaša kao da nije vanredno stanje, što je model ponašanja aktuelne vlasti.

“ To nije ništa iznenađujuće s obzirom na politiku koju on zastupa. Ona se ne menja ni za jotu, on je velikosrbin, klerikalac i sklon je teškim načinima za nametanje svojih stavova. Ponekad fizičkim, ali najčešće verbalnim. Ovo je potpuno očekivano, ali nije dobro. Poruke koje šalje nisu dobre, ni u redovnom, a kamoli u vanrednom stanju“, smatra Jovanović.

„Obradovićeve izjave se kose sa zdravim razumom“

Novinarka Danasa dodaje da izjave lidera Dveri mogu da budu opasne po političku scenu u Srbiji.

„Mi smo svedoci da se svaka iole nezgodna i radikalna izjava koristi da bi se čitava opozicija prikazala u najgorem svetlu. U tom smislu može da stvori loše utiske kod građana koji nisu naklonjeni vlastima“, objašnjava ona, dok Beširi ističe da se Obradovićeve izjave „kose sa zdravim razumom“.

„Pored toga, one su prepletene vrlo perfidnim lažima koje je teško dekonstruisati, iz razloga što su toliko nebulozne, da bi svakom iole obrazovanom građaninu ove zemlje bilo jasno da to što Boško Obradović kaže nije samo opasno, nego i na ivici da bude kažnjivo zakonom. On ne targetira visokoobrazovane ljude. Ideje koje on zastupa prijemčive su, na osnovu istraživanja javnog mnenja, građanima sa završenom osnovnom i srednjom školom i onima koji žive u ruralnim predelima. A oni se pojavljuju na izborima i glasaju, „, objašnjava Beširi.

On ističe da sve što govori Obradović a priori se može okarakterisati kao izmišljotina, ali da delu građana nedostaju veštine da prepoznaju verodostojnost izvora odakle vest potiče. Beširi ocenjuje da se Obradović može posmatrati kao Vojislav Šešelj Saveza za Srbiju.

„On je čak i opasniji. Šešelja mnogi gledaju kao sprdnju i relikt prošlosti. Boško Obradović pokušava da se portretira kao nova snaga, predstavljajući sebe kao konzervativnu desnicu. A zapravo njegova opcija nije to, već skupina ljudi čije se izjave i delovanje graniče sa fašizmom i nacizmom. Ali, oni su, za razliku od drugih, obukli odelo, stavili kravatu i okupili se oko Saveza za Srbiju. Mene je strašno sramota za SzS da takav lik i njegove ideje dobijaju mesto u njihovom krugu“, ističe Beširi.

Sličnost sa liderom radikala ne osporava ni Jelka Jovanović, međutim, ona dodaje da ipak postoje određene razlike između ova dva političara.

„On nije toliko neprijatan, bezobrazan, a ni direktan u nastupima kao Šešelj. U svakom slučaju, on trenutno radi kontraproduktivan posao za opoziciju“, zaključuje Jelka Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram