Foto: Promo

Savez za Srbiju (SzS) ocenio je danas da je dominacija izvršne vlasti nad pravosuđem nedopustiva , posebno u okolnostima vanrednog stanja i ukazao da je alarmantan broj uhapšenih i osuđenih građana bez adekvatne odbrane, u simuliranim suđenjima.

Kako su saopštili, neka od tih suđenja, bez bilo kakvog pravnog osnova, odvijaju se preko skajpa, a broj uhapšenih i osuđenih veći je nego broj građana testiranih na koronavirus, pa se stiče utisak da se pravac borbe protiv korona virusa odvija preko prekih sudova.

Broj ljudi koji je osuđen, ili se nalazi u pritvoru više je rezultat haotičnog stanja u obaveštavanju građana nego namere da krše naredbe tokom vanrednog stanja.

Kako navodi SzS, zbunjujuće je i to što obaveze građana, na neprimeren i nepotpun način, saopštava predsednik Republike, iako za to nije nadležan, dok i on i predstavnici Vlade daju izjave kakve kazne treba da budu za navodne počinioce krivičnih dela, što je nedopustivo.

Zabrinjava i činjenica olakog određivanja pritvora, kao u slučaju Jovane Popović, iz Kikinde i Ivane Berić iz Sombora, od kojih nijedna nije bila obaveštena o obaveznoj samoizolaciji.

„Zahtevamo puno poštovanje Ustava Srbije u pogledu nezavisnosti sudske, u odnosu na izvršnu vlast, što znači da sudije i tužioci treba da se oslobode pritiska pojedinaca iz izvršne vlasti“, navedeno je u saopštenju.