FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Savez za Srbiju saopštio je danas da su sve političke organizacije koje su najavile bojkot izbora donele odluku da otkažu sve skupove planirane u kampanji bojkota, kako bi dali doprinos smanjenju opasnosti od širenja koronavirusa. I Pokret slobodnih građana je objavio da iz istih razloga neće učestvovati u javnim okupljanjima i protestima.

Nakon objave Ministarstva zdravlja da je u Srbiji do danas u osam sati registrovano ukupno 12 slučajeva koronavirusa, opozicione stranke koje su u kampanji bojkota najavile su da neće učestvovati u javnim skupovima.

SZS naveo je da je otkazan skup u Kuršumliji, najavljen za danas, i pozvao Vladu Srbije da, između ostalog, zabrani javna okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru, štampa i distribuira obaveštenja o koroni sa brojevima telefona koje treba odmah pozvati ukoliko građanin primeti simptome.

„Vlada treba da propiše obavezu objavljivanja teksta obaveštenja svim sredstvima javnog informisanja (agencijama, novinama, portalima i televizijama). Treba da propiše I obavezu svim televizijama da emituju posebne emsije sa preciznim objašnjenjima o samom virusu, preventivi i postupanju u slučaju sumnje, kako bi se sprečila panika i širenje lažnih vesti“, piše, između ostalog, u saopštenju Saveza.

PSG je takođe saopštio da neće učestvovati na tribinama, protestima i ostalim javnim aktivnosti u okviru samostalne kampanje tog pokreta po Srbiji, koja je trebalo da počne u Zaječaru ove nedelje, kao i u aktivnostima koje zajednički sprovode političke organizacije koje bojkotuju predstojeće izbore.

„Predsedništvo PSG-a složilo se da je ovo jedina odgovorna odluka koju jedna politička organizacija može da donese u ovakvom trenutku. Javno zdravlje i sigurnost građana uvek mora biti ispred svake političke kampanje i ovom prilikom pozivamo sve aktere političke scene da donesu odgovornu odluku i svojim primerom pomognu u naporima da se ovaj virus ne proširi“, saopštio je PSG.

Odluku o otkazivanju svih preizbornih skupova doneo je i Aleksandar Vučić, lider SNS.

Premijerka Ana Brnabić najavila je sinoć da će danas biti usvojene nove mere u borbi protiv tog virusa, kao i da će one će biti saopštene nakon razgovora sa epidemiolozima i predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je zakazan u 11 sati. Ona je rekla da će biti razmotreno i zatvaranje škola.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram