Dvanaest slučajeva koronavirusa u Srbiji

Društvo 11. mar. 202008:03 > 09:06
Podeli:
Foto:Vesna Lalić

U Srbiji je do 8 časova 11. marta 2020. godine registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva Covid-19, objavilo je Ministarstvo zdravlja. Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je da od sedam novozaraženih koronavirusom jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku.

Kako je saopšteno, od poslednjeg izveštaja do 8 časova, na današnji dan, testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi koronavirus. To znači da je do danas potvrđeno ukupno 12 slučajeva Covid 19 u Srbiji.

Ministarstvo zdravlja navodi da je do 8 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

“Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište. Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu (Italija, Nemačka)”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo apeluje na građane na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama i podseća na preporuke struke da kada imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude.

“Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih”, navedeno je u saopštenju.

Stevanović: Skok u broju obolelih posledica i neodgovornosti

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je da od sedam novozaraženih koronavirusom jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku.

„Ostali zaraženi imaju umerenu kliničku sliku. Svi inficirani koronavirusom primaju odgovarajuću tepariju“, naveo je Stevanović za RTS.

On je dodao da je ovakav skok u broju obolelih jednim delom posledica neodogovornosti prema kolektivu i okolini, te da najveći broj potiče od jednog izvora, odnosno komunikaciji u uskom prostoru.

“Apelujem na građane da poštuju apele i mere Ministarstva zdravlja, država. Ako ste prehlađeni, kijate, imate respiratornu simptomatologiju, nemojte ići na sastanke i skupove gde je u malom prostoru puno ljudi, nemojte praviti žurke“, istakao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, uopšte neće biti iznenađenje da imamo veći broj obolelih i to uglavnom iz tog jednog izvora.

„Imamo još nekoliko slučajeva koji su sporadični, ali glavni problem je što se desilo da se organizuje jedan skup, na kome je veći broj ljudi na kom je jedna jedina osoba bila zaražena i u ovom trenutku imamo veliki broj obolelih“, napominje Stevanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram