Foto:N1

Bivši šef diplomatije Državne zajednice Srbija i Crna Gora Goran Svilanović izjavio je večeras da ima problem da se složi sa onim što je danas rekla nemačka kancelarka Angela Merkel - da rok za priključenje Zapadnog Balkana EU nije važan, zato što je, kako je rekao, jedino rok važan.

„Imam ogromno poštovanje za sve što je Merkel uradila poslednjih 16 godina i uglavnom se slažem s njom, ali imam problem da se složim sa tim da rok nije važan, jer mislim da je jedino rok važan i da to neće moći bez roka“, rekao je Svilanović gostujući na televiziji N1.

Naglasio je i da je razočaran Deklaracijom koja je danas usvojena na samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, u kojoj je navedeno da je evroperspektiva regiona strateški interes obe strane, „ali nema ni reči o tome šta sutra i da li je to obećanje zaista čvrsto“.

Svilanović je naveo da je Evropska komisija dobila mandat ovakvim tekstom, ali je ukazao da su 27 lidera članica EU „ustvari ljudi koji odlučuju“, a „više nisu u stanju da kažu ni pretvaramo se da ćemo vas primiti“.

Prema njegovim rečima, uprkos svemu ne postoji druga politika ni za Srbiju ni za ostale zemlje Zapadnog Balkana, osim nastojanja da uđu u EU.

Svilanović je kazao da je „danas toliko glasan jer je razočaran dokumentom“ i istakao da Evropska unija ne može da se dogovori jer jedna grupa zemalja govori „da bi trebalo da nas prime“, druga smatra da bi „trebalo da nam daju datum“, a treća „kaže da im proširenje ne pada na pamet“.

Svilanović je zaključio da je proces pridruživanja izgubio najvažniju osobinu onog trenutka kada je prestao da menja zemlju na bolje.

BONUS VIDEO: Goran Svilanović: 5. oktobar vidim kao okončanje ratova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar