Ursula von der Leyen Foto:AP Photo/Darko Bandic

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon Samita Evropska unija - Zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja, izjavila je da Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana.

„Poruka Evropske komisije je jasna. Kao prvo, Zapadni Balkan je deo iste Evrope kao i Evropska unija. Delimo istu istoriju, iste interese i iste vrednosti. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Komisija koju predvodim će nastavi da radi na procesu proširenja i evrointegraciji regiona. Želimo Zapadni Balkan u Evropskoj uniji i nema bio kakve sumnje da je naš cilj proširenje“, kazala je Fon der Lajen i dodala:

„Moja druga poruka je da je Ekonomski i investicioni plan u srcu našeg delovanja sa regionom. Sa devet milijardi evra grantova na stolu, možemo povećati podršku i do 30 milijardi evra za region. Uz Ekonomski i investicioni plan ide i Berlinski proces koji su ključni za snažniju integraciju zajedničkog regionalnog tržišta. Integracija tržišta će biti od koristi za Zapadni Balkan kao što je zajedničko tržište za Evropsku uniju. Zato je naš fokus sada na razvoju ovog zajedničkog regionalnog tržišta“, rekla je Fon der Lajen a prenela agencija Anadolija.

Istakla je da oseća frustracije običnih ljudi zbog dužine procesa pristupanja u EU, dodajući da ih potpuno razume.

„Koji je put napred? Kada smo kod reformi, naši partneri na Zapadnom Balkanu sprovode važne reforme. Jasno je da postoji mnogo napretka. Važno je ostati na tom putu u ključnim oblastima kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, sloboda medija i ekonomske reforme“, rekla je.

Naglasila je da i Evropska unija, takođe, mora da uradi svoj deo posla.

„Posebno nedostatak odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom ugrožava našu moć u regionu. Važno je kretati se napred u tom procesu i razjasniti ceo proces“, dodala je Fon der Lajen.

Kako je rekla, posebno je važan i praktično delovanje na terenu.

„Na primer, ako pogledamo borbu protiv pandemije, osigurali smo za region 3,3 milijarde evra podrške u borbi protiv posledica izazvanih pandemijom. Donirali smo i vakcine. Pokazali smo da smo najpouzdaniji partner regiona u ovoj krizi i nastavićemo da budemo najbliži partner u narednim godinama i decenijama“, rekla je.

Podsetila je da je EU prošle sedmice pomogla da se zaustave tenzije između Kosova i Srbije oko pitanja registarskih tablica.

„Dogovor čije postizanje je pomogla EU je sjajna poruka za region da je moguće, kada se sedne za pregovarački sto, da se postigne rešenje čak i u teškim situacijama“, kazala je Fon der Lajen.

Samitu su prisustvovali čelnici EU-a i šest partnera sa Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar