Podeli
Ivica Dačić Foto: Zoran Lončarević

Lider SPS Ivica Dačić predugo važi za najveštijeg političara na srpskoj političkoj sceni da bi njegovo premeštanje sa funkcije šefa diplomatije na mesto predsednika Skupštine gledali isključivo kroz prizmu potpunog gubitka. Iako na prvi pogled sve baš tako izgleda, funkcija šefa parlamenta je formalno druga najjača u državi, a sagovornici portala Nova.rs navode i da je Dačić suviše iskusan političar da nešto što liči na politički poraz ne bi mogao da preokrene u svoju korist.

Verovatno najveće iznenađenje dogovora SNS, SPS i SPAS oko formiranje nove vlade je što u njoj neće biti jedan od lidera te koalicije Ivica Dačić, a naročito ako deo novog kabineta Ane Brnabić bude još najmanje dvoje funkcionera socijalista, kako se nezvanično priča.

PROČITAJTE JOŠ...

Iz mnogih razloga ovakva vest doživljena je kao “kazna” i “guranje u politički ćošak” Dačića, koji je prethodnih osam godina morao na razne načine na dokazuje vernost prema Aleksandru Vučić, između ostalog i odustajanjem od kandidature za predsednika države. Lider SPS-a prebačen je sa mesta prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova na funkciju predsednika Narodne skupštine, u kojoj i praktično više nema opozicije, pa se i sa te strane novi Dačićev posao teško može posmatrati kao izazov.

Pa, ipak, poznavajući Dačićevu umešnost i “plivanje” i u politički turbulentnim vremenima, u svemu ovome mora da postoji i nešto pozitivno.

Spekuliše se da je pomeranje lidera SPS-a u parlament bila njegova odluka, kako bi umirio stranku, i ministarsku fotelju obezbedio i pripadnicima suprotnih struja među socijalistima, Branku Ružiću i Aleksandru Antiću.

Međutim, to tako ne vidi Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, koji veruje da je Dačić stavljen pred svršen čin i da je to saznao malo pre nego javnost.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Da bismo ocenili to premeštanje trebalo bi da znamo da li je bilo dobrovoljno ili ne. Mislim da on to nije birao. Očigledno je da je u pozadini tog pomeranja namera da istovremeno bude premešten sa važne funkcije u izvršnoj vlasti, ali tako da ne bude gurnut u opoziciju. S jedne strane je uvažen, a sa druge skrajnut”, smatra Vukadinović i ističe da iako je javnost njegov odlazak u parlamentu doživela kao degradaciju, reč je o formalno drugoj ili, u najgorem slučaju, trećoj najmoćnijoj poziciji u državi.

On za Nova.rs navodi da će Dačić do novih izbora, odnosno u narednih godinu i po dana, biti “čuvar plaže u zimskom periodu”, što, kako kaže, nije atraktivna pozicija, ali nije ni bez pogodnosti.

Foto:TANJUG/RADE PRELIC

“On neće toliko biti na udaru političkih bura, zbog kojih je, između ostalog, Vučić već najavio prevremene izbore. Biće ekonomskih, spoljnopolitičikih i epidemioloških bura. U svima njima Dačić će biti dovoljno pomeren da ne bude na glavnom udaru, a da ostane vidljiv”, zaključuje Vukadinović.

“Dačić kratkoročni poraz pretvara u srednjoročnu političku korist” 

Da Srbija ima ozbiljan parlamentarni sistem, Dačićev odlazak u Skupštinu ne bi bio posmatran kroz prizmu političkog gubitka, ističe Bojan Klačar, programski direktor Cesida. On za naš portal navodi da je opšti stav da je reč o političkom nazadovanju Dačića, što je, kako kaže, tačno imajući u vidu da je politička moć prisutnija u vladi.

bojan klačar
Foto:Nemanja Jovanović

“Ipak, Dačić je suviše dugo prisutan u političkom životu i ima previše iskustva da nešto što trenutno liči na politički poraz ne može da pretvori u svoju korist. Verujem da Dačić pripada krugu sposobnih i veštih političara da nešto što je kratkoročno politički gubitak ne može da srednjoročno pretvori u političku korist”, zaključuje Klačar.

PROČITAJTE JOŠ...

On ističe da će se lider SPS-a naći na mestu koje će u narednim nedeljama i mesecima biti veoma važno, odnosno da će kao predsednik Skupštine učestvovati u međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, čiji će biti cilj da se spuste tenzije i poprave izborni uslovi.

“Može da bude neka vrsta političkog posrednika i čovek kompromisa. Iz svega toga može da izađe kao osoba koje je postigla dogovor. Takođe, on će biti u instituciji koja bi trebalo da predstavlja građane i koja mu omogućava kontakt sa biračima. Dačić će za to biti motivisan. On je ‘čovek naroda’ i nije neko ko bi izbegao takvu vrstu komunikacije. U situaciji kada SPS ima problem sa rejtingom, funkcija predsednika parlamenta će mu omogućiti da se više bavi strankom”, smatra Klačar.

Koliko je Dačić zaista izgubio biće jasnije kada budemo znali šta je sve deo političkog dogovora o formiranju vlade, odnosno koliko će resora i koje socijalisti dobiti u njoj. Nepoznato je, takođe, da li je u dogovor uključena podrška SPS-a Aleksandru Vučiću na predsedničkim izborima 2022, što takođe neće biti dobro za rejting socijalista, naročito ako se ima u vidu da će u isto vreme biti održani i parlamentarni izbori.

Gledano srednjoročno, Dačić je koalicijom sa Aleksandrom Vučićem u prethodnih osam godina izgubio čak 230.000 glasova. Ipak, na duži rok, u poslednjih 20 godina, gotovo da nema vlade čiji deo nije bio SPS.

Komentari

Vaš komentar