Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će nova Vlada biti kratkog roka i da će novi izbori biti zakazani najkasnije u aprilu 2022. godine. Sva imena ministara biće poznata u nedelju nakon sednice Predsedništva SNS.

U obraćanjanju nakon sastanka Predsedništva SNS on je rekao da su unutar stranke bila drugačija mišljenja kako i na koji način treba formirati novu vladu.

„Danas smo definisali šest osnovnih ciljeva. Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, najkasnije parlamentarni izbori, zajedno sa predsedničkim, biće održani 3. aprila 2022. godine. To je tačka 1“, rekao je Vučić.

Danas smo definisali šest osnovnih ciljeva vlade, prvo je očuvanje života i zdravlja građana i jak zdravstveni siste, drugi je borba za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji, rekoa je lider SNS-a.

Treći cilj je, kako je dodao, borba protiv onih koji su progres Srbije iskoristili da postave neke nove temelje za uspostavljanje svojih sistema za ubijanja i pljačku ljudi.

“Borba protiv mafije će biti beskrupulozna i to je jedna od tačaka koja je preporučena Vladi Srbije”, rekao je on.

Četvrti cilj je očuvanje spoljnjopolitičke nezavisnosti i vojna neutralnost, peti je ubrzane reforme, vladavina prava i evropske integracije, a šesti dalji rast ekonomije.

„Ovo su visoko postavljeni ciljevi, već u naredne dve godine moramo da budemo prvi u Evropi, nastavićemo sa izgradnjom puteva, novih bolnica, jačaćemo našu energetiku, mnogo toga moramo da uradimo, da dalje snažimo vojsku i policiju“, naglasio je Vučić.

Ovo su ciljevi, pošto se sa njima saglasila, koje će mandatarka Ana Brnabić izneti pred Narodnu skupština, dodao je on.

Imena ministara biće poznata u nedelju

Vučić je rekao da će u nedelju biti održana nova sednica Predsedništva SNS  kada će biti poznata sva imena ministara u novoj vladi.

Dodao je da ima još dve, tri, možda i četiri nedoumice, ali da će u novoj vladi biti ne samo ljudi iz SNS,  već i vanstranačkih ličnosti i pripadnika drugih stranaka.

„To će biti dobra vlada“, kazao je on.

O koalicionim partnerima

Vučić je rekao da naprednjacima socijalisti nisu bili potrebni, kao što nisu bili ni ranije, ali da su postigli zajedno dobre rezultate i da će nastaviti da saraduje sa  socijalistima u novoj vladi, u nešto izmenjenom formatu.

On je rekao da će lider SPS Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine i da će imati puno posla jer je u parlamentu neophodan dijalog.

Dodao je da je sa predsednikom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem dogovorio da oni imaju jedno ministarstvo u novoj vladi, kao i da je Šapić bio spreman da podrži politiku vlade i bez učešća u njoj.

Vučić je  je da je Šapić tražio da razgovaraju isključivo o budućnosti Srbije i ciljevima i da nije imao nikakve zahteve.

„Na kraju smo se dogovoril i to više na moje insistiranje, nego na njegovo, da imaju jednog ministra u vladi, iako je rekao da je spreman da podržava politiku, a da ga ne zanima i da u njoj učestvuje“, rekao je Vučić.

Najavio je da će u vladi biti značajno prisutni predstavnici nacionalnih manjina na mestima državnih sekretara i na direktorskim mesta javnih preduzeća, međutim, ističe, da to moraju da budu stručni ljudi, jer „državna preduzeća nisu partijska jasla“.

Najžešća borba protiv mafije

Borba protiv mafije je neprestana, ali će sada biti najžešća, jer će se tome koordinisano posvetiti svi državni organi, rekao je Vučić.

„Svi državni organi, sva ministarstva sile, sve agencije, službe, kordinisano će da se posvete tome“, poručio je on i upozorio da „ukoliko neće, mi ćemo da izgubimo… a onda ostaje da vidimo, neka narod razmisli hoćemo li da pobedimo ili da izgubimo“.

Kao predsednik, dodao je, imam pravo i goniću vladu da svu tu bandu rasteramo, „direktnim udarcem u glavu aždaje, maljem u glavu“.

Oni koji su, kako je rekao, smislili da su jači od države i da mogu da rade šta hoće, a da ima onih koji će da ih spasavaju, bilo u pravosuđu ili na drugim mestima kada počine neko nepočinstvo – neka dobro razmisle, poručio je Vučić.