Foto:N1

Dimitriju Radovanoviću, studentu koji je uhapšen na protestu u nedelju uveče, određena je mera kućnog pritvora. Iz svoje studentske sobe u domu "Patris Lumumba" za N1 kaže da ga ta mera nije "mnogo omela u životu i radu", ali da će sa svojim advokatima dokazati "šta je istina" na sudu.

Među onima koji su hapšeni u nedelju uveče bio je i Dimitrije Radovanović, student prve godine Pravnog fakulteta. Da je Dimitrije uhapšen javnost je saznala nakon što se medijima obratila njegova majka koja satima nije mogla da dođe do informacija gde se on nalazi.

Na pitanje šta mu je majka rekla nakon što je saznala gde se nalazi, kaže:

„Rekla i je: ‘Nemoj više to da radiš, ubiću te’. Svi znamo koliko se majke sekiraju zbog svoje dece“.

Radovanović je za N1 opisao i šta se sve izdešavalo tog dana i kako je završio u pritvoru:

„U nedelju smo bili drug i ja na protestu, nakon što smo krenuli kućama, njega su sačekali kod češke ambasade i legitimisali ga. Ja sam dao i svoju ličnu kartu, jer nisam znao za šta ga terete u tom trenutku, mislio sam da hoće samo da ga provere. Onda su rekli da će da ga vode u stanicu, pa su i mene priveli sa njim. U stanici sam bio sa ostalim privedenima, tamo su rekli da će i mene teretiti za iste stvari, to su uradili po nekom obrascu, svima su stavili iste optužbe na teret, da bi sve mogli da nas drže u pritvoru“.

Dodao je i da su nekima ukinuli optužbu za nasilno rušenje ustavnog poretka.

„Kao što su meni i mom kolegi Stefanu. Ali su nekima taj teret zadržali“, rekao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, njih 20-ak čekalo je u policijskoj stanici na dalje postupanje.

„U policiji smo čekali da skupe nas 20-ak, niko nama nije rekao koje nam se optužbe stavljaju na teret, oni su mislili da mi znamo… Čekali smo 5-6 sati u stanici, dok nas nisu poslali u pritvor na 48 sati. Moram da kažem da su policajci bili korektni, ali je pritvor tekao sporo. Imali smo prvog dana da jedemo, drugi već nismo. U Palati pravde su tražili materijalne dokaze protiv mene, držali su me do 3h ujutru, a onda sam pušten“, priča Dimitrije.

Na pitanje da li su mu dozvolili da se javi roditeljima, kaže da jeste, ali kasnije.

„Dobili smo mogućnost da se javimo porodicama tek kad smo dobili advokate po službenoj dužnosti, tek tada sam se ja javio porodici. Nekima su rekli da će moći u Palati pravde da se jave, ali se to nije desilo. Dva čoveka sa mnom koji su bili u ’29. novembru’ dobili su informaciju da neće moći da se jave ni u Centralnom zatvoru, pošto su tamo dobili pritvor do 30 dana, to je jako teško za njih“, kazao je Radovanović.

Navodi policije su, pojašnjava, bili dovoljni da mu se dodeli kućnim pritvor.

„Njihova reč je bitna sudu, ali dokazaćemo na sudu šta je istina“, uveren je.

Opisujući kako provodi dane u tom kućnom pritvoru, kaže:

„Ja sam u svojoj ‘keliji’ u Domu ‘Patris Lumumba’, moj kućni pritvor podrazumeva sobni pritvor, samo što imam pravo da idem do menze i do kupatila koje je spratno. Da li mogu da se krećem u druge sobe, kod prijatelja, to nisam siguran da smem, moram da se raspitam. Ipak, bolje je svakako nego da sam ostao u zatvoru“.

Radovanović dodaje i da će moći da ide na fakultet, ali uz dozvolu.

„Predao sam svoj raspored predavanja i vežbi, moći ću da idem na fakultet, imam problem što se predavanja i vežbe završavaju sutra, pa neće biti potrebe za fakultetom, ali moram da im dostavim raspored ispita, da bih mogao da izađem na njih u januaru“, priča.

Dimitrije je iz Kragujevca, ali tamo za praznike neće moći da ode.

„Ništa se ne menja to što ide Nova godina i Božić, ja ostajem ovde, dolaziće mi ljudi u proveru, bio je upravnik doma, ponudio mi je pomoć. Nisam znao da menza neće raditi za praznike, pa će mi devojka pomoći da izdržim ovde“, izjavio je.

Kaže i da ga kućni pritvor poremetio, ali nije mnogo. Moći će, zaključuje, da izađe na ispite u januaru.

BONUS VIDEO: Protest ispred RTS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare