Foto:Nemanja Jovanović

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da dok desetina hiljada Srba proteranih iz Hrvatske u akciji "Oluja" 1995. još oplakuju svoje mrtve i nestale, Hrvatska slavi tu vojno-policijsku operaciju.

„Teško je i zamisliti kako se danas osećaju porodice ubijenih i nestalih i svi prognani Srbi sa svojih vekovnih ognjišta u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja“. Kako se osećaju oni koji već punih 25 godina oplakuju svoje najmilije ili oni koji još uvek ni ne znaju sudbinu svojih najbližih, kao i svi oni koji su morali ostaviti sve što su sticali i jedva spasavajući živu glavu bežati iz svojih domova u izgnanstvo. Nema utehe za njih, ništa njihove rane ne može zalečiti“, rekao je Stefanović.

PROČITAJTE JOŠ...

U saopštenju za javnost, on je rekao i da će, nažalost, i posle 25 godina Hrvatska slaviti vojnu operaciju u kojoj je više od 1.800 Srba poginulo ili nestalo, dok je oko 250.000 prognano.

„Slaviće akciju u kojoj je sprovedeno etničko čišćenje našeg naroda i u kojoj su žrtve u najvećem broju bili civili, uglavnom starci, starice, žene i deca. Ovaj brutalni zločin usred Evrope i danas je ostao zločin bez kazne. Vreme nije donelo pravdu za žrtve “Oluje“ i to će ostati ispisano kao sramotna stranica u istoriji Evrope“, istakao je Stefanović.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

On je takođe naglasio da je ponosan da se „Srbija danas ne stidi, ne prećutkuje i ne skriva stradanje sopstvenog naroda, olakšavajući zločincima da ne moraju da se suoče sa svojim nedelom, kako je to činila u vreme prethodnih vlasti“.

„Ponosan što danas obeležavamo Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u “Oluji“, što Srbija već šestu godinu zaredom, zahvaljujući odlučnosti predsednika Aleksandra Vučića, više ne ćuti, kako je to bilo nekada, i što ima snage da glasno kaže da je to bio strahovit zločin i ne dozvoljava da se zaboravi. To je najmanje što kao društvo dugujemo žrtvama i prognanima u zločinačkoj akciji “Oluja““, zaključio je Stefanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar