Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ukazao je danas da šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici nedavnim nastupima "opravdava režim" u, kako kaže, njegovim nepočinstvima, pomaže onima koji ne žele Srbiju u EU i postaje direktno odgovoran za zaustavljanje evropskih integracija Srbije.

„Opravdavanjem režima u svojim nepočinstvima, lažima, progonu neistomišljenika, endemskoj korupciji, nesposobnosti u borbi sa koronavirusom, rušenjem vladavine prava i promovisanjem nasilja, postajete politički saučesnik otimača ove države“, navodi se u obraćanju zamenika predsednika SSP.

On je upitao Fabricija, „u kom parlamentu u EU možete videti dirigovani, višegodišnji progon neistomišljenika, klevetanje i vređanje glumaca, profesora, novinara, gde postoji javno nadmetanje u laganju i klevetama na račun lidera opozicije i gde ima jednorežimski parlament, bez opozicije, koja se proglašava anti-državnim elementom?“.

„U kojoj zemlji EU je moguće da imate predsednika koji neistomišljenike naziva miševima i poziva ih da ga ubiju maljem u glavu, napada objektivne medije i novinare, komentariše sudske presude i rad tužilaštva?“, upitao je Stefanović.

Stefanović pita i „gde imate ministarku za EU integracije koja viče i svađa se sa predstavnicima nevladinog sektora i govori kako je sve u redu i integracije napreduju, pored činjenice da nijedno poglavlje nije otvorila? O zatvaranju pregovaračkih poglavlja da ne govorimo“.

On je ocenio i da šef Delegacije EU u Srbiji podržava to što „vlast nije u stanju da se nosi sa pandemijom korona virusa, što su dva puta proglasili pobedu nad koronom, pa organizovali lažne izbore“, u čiji rezultat više niko ne veruje u Evropi, pa ni sam Fabrici.

„Ova vlast, koju Vi svesrdno podržavate i abolirate“, prema uverenju Stefanovića, „neće ispuniti kriterijume iz poglavlja 23. i 24. za pet ljudskih života“.

„Vi to dobro znate, ali ćutite. Zašto ćutite? To ne bi smela biti svrha Vaše misije u Srbiji“, naglasio je zamenik predsednika SSP.

„Ambasadore Fabrici, Vi predstavljate EU u Srbiji. Članstvo u EU je naš strateški cilj“, naglasio je Stefanović.

On je na kraju doveo u pitanje i reputaciju Fabricija, rekavši da je možda kasno za to i zaključio  „Nećemo dozvoliti da bude kasno za reputaciju EU u Srbiji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar