Sem Fabrici Foto: TANJUG / DRAGAN KUJNDZIC

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da EU uvek ohrabruje da se dijalog vodi u parlamentu uz poštovanje različitosti mišljenja, odnosno da treba da postoji smislena debata uz poštovanje političkih oponenata.

Odgovarajući na pitanje da li bi u sledeći izveštaj Evropske komisije moglo da bude inkorporirano to što se poslanici bave političkim oponentima koji nisu tu i uglavnom ih optužuju, te da zaostaje debata, Fabrici kaže da se u aktuelnom izveštaju daje čitav niz komentara na tu temu.

„Mi uvek ohrabrujemo da se dijalog vodi u parlamentu, među različitim političkim snagama, ali na način koji će poštovati različitosti mišljenja, bez vike, uz poštovanje jednog kodeksa ponašanja za koji EK smatra da treba da postoji“, rekao je Fabrici novinarima u Skupštini Srbije.

On je izjavio da su u Skupštini preduzeti pozitivni koraci u smislu preporuka iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i dodao da rasprava krajem godine u plenumu o tom izveštaju i usvajanje rezolucije šalje vrlo snažan signal.

Fabrici je rekao da je primetio određene pozitivne signale koji dolaze iz različitih struktura, i to u odmah u oktobru nakon početak rada nove Vlade.

On je podsetio da izveštaj pokriva sve oblasti koje se tiču procesa pregovaranja i da daje važne preporuke šta treba da se uradi posebno u jednoj od najvažnijih oblasti, a to je vladavina prava.

„Za tu oblast čak postoji i politička preporuka kako da se produbi i ubrza proces pristupanja“, rekao je Fabrici.

Primetio je da je u Skupštini smanjeno usvajanje propisa po hitnom postupku, da se organizuju češća javna slušanja, te da su izabrani predstavnici određenih nezavisnih tela.

Kako kaže, to su sve jasne poruke koje ukazuju na to da se preporuke iz izveštaja EK uzimaju u obzir.

„Tokom sednice Odbora za evropske integracije vodila se debata o mnogobrojnim pitanjima. Čuli smo mnogo dobrih komentara o najrazličitijim pitanjima, uveren sam da je ovaj naš izveštaj na dobar način shvaćen i da se na dobar način tumači“, ocenio je Fabrici.

Fabrici je na sednici Odbora za evropske integracije, kako je preneo novinarima, poručio da je budućnost Srbije u EU i da će EU nastaviti da stoji razme uz rame sa Srbijom i da pomaže zdravstvenom sistemu naše zemlje i ekonomiji u daljem oporavku.

U tom smislu je, kako kaže, važan i ekononomski investicioni plan koji je EU namenila za prevazilaženje negativnih posledica kovida 19.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar