Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je Srbija na putu ka EU ove godine uradila mnogo stvari i da ne može da se kaže da nije bilo napretka, ali da određene stvari nisu u potpunosti urađene.

On je na Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, rekao da Unija želi da se reforme ubrzaju i da se ispune preostala Poglavlja, kao i da je na vrhu liste reforma pravosuđa, a da slede ustavne promene i implementacija reforme medijia.

„Bilo je napretka i on je evidentiran. Jedan od slonova u sobi je što nije otvoreno nijedno poglavlje i u izveštaju EK to je moralo da bude zabeleženo. Savet EU ove godine nije smatrao da je neophodno da otvori poseban izveštaj o tome. To ne treba da bude preterano razočaravajuće, jer ne znači da su reforme prestale“, rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, izveštaj EK o napretku Srbije treba čitati onakvim kakav je, bez obaziranja na ono što nije učinjeno i da krenemo dalje ka tom polju.

„Ostajemo posvećeni procesu i pod ovim teškim uslovima nastavljamo reforme pre svega na ekonomskom planu“, rekao je Fabrici. Fabrici je istakao da je put ka EU dugotrajan, ali da je u ovoj godini ostvareno najvažnije što se tiče privrede.

„Privatizacija preduzeća, zalaganje u energetici, rad na infrastrukturi, javnim nabavkama. Vlada se potrudila sdca se postignu bolje cene. Srbija se potrudila i da i digitalnu agendu napravi što bolje“, rekao je Fabrici. Govoreći o odlazećoj godini Fabrici je rekao da ona nije bila obeležena velikim rezultatima, niti većim društveno- ekonomskim uticajem, ali da postoji pozitivan razvoj i da su ispunjeni glavni ciljevi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar