Foto: Arhiva/Medija Centar Beograd/TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/ZORAN ZESTIC/Printscreen/Ministarstvo odbrane

Posle više od 120 dana čekanja, Srbija će napokon dobiti novu Vladu. U njoj pored starih lica, već oprobanih na različitim ministarskim funkcijama, pozicije u kabinetu u Nemanjinoj 11 će zauzeti novi kadrovi iz vladajuće koalicije, sveta privrede, ali i oni koji su bili na listama političkih organizacija koje na prethodnim izborima nisu prešle cenzus.

Ako su konstanta svake SNS vlasti Siniša Mali, Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović i ako od njih znamo šta da očekujemo, onda će svakako biti zanimljivo videti šta mogu da nam ponude novi ministri – Toma Mona, Gordana Čomić, Anđelka Atanasković…

Pročitajte još...

U susret njihovom prvom okupljanju u Vladi Srbije, predstavljamo biografije novih ministara i njihovu imovinsku kartu.

Ministar finansija – Siniša Mali

Siniša Mali će po drugi put obavljati funkciju ministra finansija. Na ovo mesto je došao  2018. godine umesto Dušana Vujovića. Mali je završio osnovne studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je, kako se navodi u njegovoj biografiji, bio student generacije, nakon čega je magistrirao na Vašingtonskom univerzitetu u američkoj saveznoj državi Misuri. Nakon toga je dktorirao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, međutim, 2019. godine je pomenuti doktorat proglašen plagijatom. Bio je savetnik potpredsednika Vlade za privredu i finansije, a 2014. godine  izabran je za gradonačelnika Beograda, gde se zadržao sve do preuzimanja sektora finansija.

Siniša Mali Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Siniša Mali Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imovina: Tajna

U zvaničnom izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, navodi se da Mali u svom vlasništvu ima petosoban stan (127 kvadrata) i garažu od (13.6 kvadrata). Uz pomenute nekretine, Mali u svom posedu ima i još jedan trosoban stan i jednosobni apartman, koji je, prema izveštaju Agencije, dobio kao nasledstvo.

Kao ministar finansija prima platu u iznosu od 103 hiljade dinara, dok kao član Upravnog odbora Fonda za razvoj zarađuje dodatnih 43 hiljade dinara.

Novi-stari ministar već duže vreme se suočava sa optužbama da skriva imovinu. Njegovo ime se u nekoliko navrata povezivala sa ofšor kompanijama, navodilo se da poseduje 24 apartmana u luksuznom letovalištu “Sveti Nikola” na bugarskom primorju, te da je samo jedan od stanova upisan na njega, dok je 23 kupio u ime dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Mali nikada nije objasnio na koji način izdvaja 60 hiljada evra godišnje za školovanje dece, kad njegova primanja ne mogu da pokriju tolike troškove.

Ministar vojni Nebojša Stefanović: Ovaj čovek je neuništiv

Novi ministar odbrane biće Nebojša Stefanović rođen je 1976. godine u Beogradu, završio je Devetu beogradsku gimnaziju, pa potom Fakultet za poslovne studije na Megatrend univerzitetu, a 2011. godine je odbranio magistarsku tezu i stekao zvanje magistra ekonomskih nauka. Kako je Istinomer pisao, u junu 2013. godine odbranio je doktorsku disertaciju na temu “Nova uloga stategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom na primeru Grada Beograda”, na Megatrend univerzitetu.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Nakon raskola u SRS, uz Tomislava Nikolića prelazi u SNS, a nakon promene vlasti, nakon izbora u maju 2012. godine, postaje u julu predsednik Skupštine Srbije. Na predlog SNS-a, imenovan je za ministra unutrašnjih poslova, gde je ostao i nakon izbora 2016, pa sve do formiranja Vlade Srbije 2020.

Imovina: Plata od 150 hiljada, stan i garaža

Kao potpredsednik Vlade Srbije i ministar Stefanovićeva dosadašnja plata je iznosila 150 hiljada dinara, a u svom vlasništvu poseduje četvorosoban stan od 99 kvadrata i gražu od 20 metara kvadratnih.

U bazi podataka KRIK-a  navodi se da je Stafanović vlasnik četvorosobne kuće koja se nalazi u elitnom naselju na Bežanijskoj kosi na Novom Beogradu. Za kuću je  menjao stan od 90 kvadrata koji se nalazio u blizini, ali ne u istom naselju. Na sajtu KRIK-a se navodi da je u martu 2014. godine, Stefanović nije doplatio za kuću iako je veća od stana i nalazi se na boljoj lokaciji. Kuća je, prema sadašnjim tržišnim vrednostima, za 50 odsto skuplja. Čovek s kojim je menjao stan je, prema navodima KRIK-a, Lazar Lazić, vlasnik poznate pekare „Sinđelić“ kod Kalenić pijace

Zorana Mihajlović – nova/stara ministarka energetike

Ministarstvo rudarstva i energetike u novoj Vladi Srbije će pripasti Zorani Mihajlović. Od dolaska naprednjaka na vlasti, ona je bila na nekoliko različitih ministarskih funcija. Sektor energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije vodila je od jula 2012. do aprila 2014. U aprilu 2014. godine izabrana je za potpredsednicu Vlade Srbije i ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Istu funkciju obavlja i u narednoj Vladi Srbije, formiranoj u avgustu 2016. godine.

Zorana Mihajlović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imovina: Četvorosoban stan, ne prima platu od Vlade

Agneciji za borbu protiv korupcije Mihajlović je prijavila četvorosoban stan od 140 kvadrata, a na pomenutom sajtu se navodi da Mihajlović uopšte nema prihode. U izveštaju stoji i da u svom vlasništvu ima i automobil Тoyota RAV4.

Branislav Nedimović – opet poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vodiće proverni igrač SNS u Vladi Srbije – Branislav Nedimović.

Demokratska stranka Srbije, pokret “Mitrovica evropska regija”, Demokratska stranka, pokret “Vredna Mitrovica”, Srpska napredna stranka – ovako je izgledao razvojni partijski put novog/starog ministra zaduženog za poljoprivredu. Pre funkcije u Vladi Srbije, Nedimović je u periodu od 2008 do 2016. godine bio gradonačelnik Sremske Mitrovice, nakon čega dolazi na čelo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Podsetimo, Nedimović je bio odmah iza nosioca, Aleksandra Vučića, na listi naprednjaka na prethodnim parlamentarnim izborima, zbog čega se spekulisalo da bi on mogao i da preuzme mesto predsednika Vlade Srbije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Imovina: Nema ništa na svoje ime

U poslednjem izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, navodi se da Nedimović nema nijednu nekretninu na svoje ime, dok od pokretnosti poseduje Volkswagen Polo star 17 godina. Kao ministar mesečno prima 90 hiljada dinara, a uz to obavlja funkciju člana upravnog odbora u Fondu za razvoj. Međutim, u izveštaju stoji da se odrekao primanja od 42 hiljade dinara koliko sleduje članovima upravnog odbora.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar – sumnjiv zbog veza sa članovima zemunskog klana

Još dok je bio nepoznati lekar, svedoci u postupku protiv članova zemunskog klana navodili su da je Lončar bio saradnik ove ozoglašene grupe. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1997. godine, a 2008. je upisao doktorske studije, ali ih nije završio. Tokom 2012. godine bio je direktor Urgentnog centra, a godinu dana kasnije imenovan je za načelnika Odeljenja za transplataciju. Od 2014. godine do danas obavlja funkciju ministra zdravlja u Vladi Srbije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Imovina: Sporan stan dobijen od Sretka Kalinića

Poslednji izveštaj o imovini Zlatibora Lončara, Agencija za borbu protiv korupcije je objavila 14. novembra 2019. Tu se navodi da novi-stari ministar zdravlja prima platu kao hirurg Kliničkog centra Srbije u iznosu od 88 hiljada dinara, te da ne dobija platu kao uposlenik Vlade Srbije.

Od nekretnina, na sajtu Agencije se navodi da Lončar ima polovinu vlasništva nad dvoiposobnim stanom (75 kvadrata). Ranije je KRIK objavio da je Lončar kupio 2002.godine stan od supruge Sretka Kalinića, ozoglašenog ubice iz zemunskog kalana. U tekstu KRIK-a se navodi da su svedoci ispričali kako je reč o poklonu za ubistvo crnogorskog kriminalca u Urgentom centru.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović: Treći čin

Jadranka Joksimović školovala se na Fakulteta političkih nauka Univerizeta u Beogradu 2002. godine na smeru Međunarodni odnosi. Bila je članica Srpske napredne stranke gde je u periodu od 2006-2007.bila saradnik Aleksandra Vučića. Radila je u u časopisu “Velika Srbija”.

Nakon angažovanja u Srpskoj radikalnoj stranci, 2008. godine postaje jedan od osnivača Srpske napredne stranke, a 2012. izabrana je na mesto poslanika ispred liste okupljene oko SNS, a tada je obavljala I funkciju predsednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Jadranka Joksimović Foto:TANJUG/TANJA VALIČ

Bila je i članica Odbora za evropske integracije i kao deo stalne delegacije Republike Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Od 2014.godine je ispred liste okupljene oko SNS izabrana za ministarsku bez portfelja zadužena za evrointegracije, a istu funkciju obavljala je i u Vladi formiranoj 2016. godine. Joksimović je članica Glavnog odbora I Predsedništva Srpske napredne stranke.

Imovina: Plata 93 hiljade, stan od 58 kvadrata

U poslednjem izveštaju Agencije za borbu protiv kopcije navodi se da je mesečni bruto prihod ministarke 93 hiljade dinara. Od nepokretnosti poseduje vlasnički udeo na zemljištu od 10.03.91 hektara, što je njeno nasledstvo. Poseduje I još nekoliko sličnih parcela, manje površine, koje su isto stečene nasledstvom. Vlasnik je dvosobnog stana od 58 kvadrata.

Vanja Udovičić – ponovo ministar sporta

Vanja Udovičić rođen je 12. septembra 1982. godine u Beogradu. Kadd je reč o školovanju, nakon završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja, nastavio je da se obrazuje na Fakultetu organizacionih nauka, gde je uspešno diplomirao. Profesionalno se bavio sportom gde je nizao velike uspehe kako u klupskom vaterpolu, sa Partizanom , Mladošću, Pro Rekom, tako i  u reprezentativnoj karijeri. Od 2014. godine Udovičić je ministar sporta i na toj funkciji će se zadržati, po svemu sudeći, bar do 2022.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Imovina: Ima celu zgradu, pašnjake, put

Prema poslednjem izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, Udovićić kao ministar od 2013. godine dobija 95 hiljada dinara kao nadoknadu za obavljanje te funkcije. Imovina ministra prilično je pozamašna, što svedoči da je on vlasnik stana (garsonjere) od 37 kvadrata, kuće od 797 kvadrata, zgrada (sa garažom i dvorištem) od 715 kvadratnih metara, tri pašnjaka, nekoliko oranica, putu..

Vlasnik je tri automobila i jednog čamca, a poseduje u akcije u poslovanju nekoliko pravnih lica. Poseduje depozite u inostranim bankama.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog – Gordana Čomić: Od „žute perjanice“ do podobne za SNS

Bivša članica i funkcionerka Demokratske stranke Gordana Čomić, koja je na poslednjim izborima bila na listi “Srbija 21” u novoj vladi Ane Brnabić preuzeće funkciju ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Gordana Čomić rođena je u Novom Sadu 1958. godine po zanimanju je diplomirana fizičarka. U periodu od 1984-1999. bila je asistentkinja na Fakultetu tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. Kao kadar Demokratske stranke u periodu od 1999. do 2004. radila je u Javnom preduzeću SPC Vojvodina SPENS u Novom Sadu. Tokom 1990 tih bila je članica Gradskog odbora DS Novi Sad, portparolka Gradskog odbora i Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu. Takođe bila je i predsednica Pokarajinskog odbora DS od 1998 do 2001 i podpresednica DS od 2001 do 2004. Godine 2006 izabrana je za predsednicu Foruma žena DS i postala je članica Predsedništva DS.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U maju 2014. izabrana je za potpredsednicu stranke, a juna iste godine i za zamenicu predsednika DS. Za generalnu sekretarku DS izabrana je na sednici Glavnog odbora DS održanoj 29. oktobra 2016. U junu 2018. bila je kandidatkinja za predsednicu DS.  Izabran je Zoran Lutovac, a Čomić je ostala generalna sekretarka stranke i članica Predsedništva. U februaru 2020. odlučila je da se vrati u salu Skupštine Srbije, iako je Deokratska stranka mesecima pre toga bojkotovala rad parlamenta. Istog meseca Gordana Čomć je došla u sukob sa liderom DS Zoranom Lutovcem kada je izjavila da je doneta odluka o njenom isključenju iz DS zbog prisustva sednici parlamenta, ali je uskoro predsednik stranke Zoran Lutovac to demantovao. Uskoro je saopštila da će kao kandidatkinja organizacije „Srbija 21“ učestvovati na parlamentarnim izborima. Početkom juna istakla je da plan liste Ujedinjene demokratske Srbije (UDS) da se izgradi kandidat za predsednčke izbore 2022. godine. Na UDS je osvojio svega 0,32 odsto glasova, a Čomić je izjavila kako se „njena javna politička odgovornost juče završila“.

Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke 25. oktobra objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara koji će se naći u novoj Vladi Srbije, a Čomić je predstavljena kao nova ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Imovina: Ništa nije prijavljeno izuzev plate 

Prema podacima iz agencije za borbu protiv korupcije za Gordanu Čomić se ne navode nikakvi podaci u prijavi imovine sa kojom raspolaže. U imovinskoj karti navedena su samo primnja na mestu potpresednika Narodne Skupštine Srbije i narodnog poslanika od 120.000 dinara. Od imovine Gordana Čomić nema ništa prijavljeno na svoje ime, kao ni nepokretnu ili pokretnu imovinu ili štedne uloge.

Ministar policije Alekasandar Vulin: Vojnu uniformu menja policijskom

Novi ministar policije posle rotacije koju je izveo Aleksandar Vučić biće dosadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji će ovaj respr sile preuzeti od Nebojše Stefanovića, koji dolazi na Vulinovo mesto.

Aleksandar Vulin rođen je 1972. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu završio je u Novom Sadu, gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi „Super pres“ od 2000. do 2002. godine. Nakon toga, bio je direktor marketinga u firmi „Color press“ od 2003. do 2007. godine, a zamenik generalnog direktora „Color media international“ od 2007. do 2012. godine. Bio je kolumnista listova Svet, Nacional, Centar, politički komentator Radio Indeksa, odgovorni urednik nedeljnika Pečat.

Združene taktičke vežbe Foto:FoNet/MOD

Političku karijeru počeo je u Savezu komunista-Pokret za Jugoslaviju (SK- PJ), gde je došao do mesta generalnog sekretara. Jedan je od osnivača Jugoslovenske levice (JUL), gde je bio portparol, kao i zamenik predsednice Direkcije JUL-a. Bio je i predsednik Jugoslovenske revolucionarne omladine. Godine 1998. podneo je ostavku na sve funkcije u JUL-u, nakon formiranja Vlade SPS-a, SRS-a i JUL-a. To mu se nikako nije dopalo, kažu da je na sastanku GO JUL-a izgovorio: „Dosta nam je ratnih bubnjeva. Moramo se okrenuti dijalogu sa Zapadom“. Bio je i protiv ulaska SPO u Saveznu vladu, a neposredno pre bombardovanja nagađalo se da li je dao ostavku, ili je razrešen svih funkcija. Vulin je 2000. godine osnovao Partiju demokratske levice, koja je juna 2002. godine ušla sa Demokratskom socijalističkom partijom Milorada Vučelića u kolektivno članstvo SPS-a. Sa SPS-om se razišao 2006. godine posle afere „Kofer.“ Osnovao je Pokret socijalista 2008. godine i od tada se nalazi na čelu te partije. Novembra 2010. godine Pokret socijalista je napravio koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Novom Srbijom i Pokretom „Snaga Srbije“. Za direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju imenovan je 2012. aprila 2013, nakon što je Srbija u Briselu parafirala sporazum sa Prištinom, najavio je ostavku na tu funkciju, ali se kasnije predomislio. Nakon rekonstrukcije Vlade postao je ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju. Posle izbora 2014. godine postavljen je na funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U junu 2015. godine imenovan je za predsednika Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, koju je formirala Vlada Srbije. Nakon izbora održanih u aprilu 2016. ostao je na funkciji ministara za rad, da bi u junu 2017. godine, kada je umesto Aleksandra Vučića na čelo Vlade došla Ana Brnabić, postao ministar odbrane. Pošto nije služio redovan vojni rok u vreme kada je to bila zakonska obaveza, ističući da je te obaveze bio oslobođen zbog problema sa vidom, u martu 2019. prijavio se na petnaestodnevnu vojnu obuku.

Pročitajte još...

Imovina: Sporna tetka iz Kanade

KRIK je u septembru 2017. otkrio da Vulin ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu.

„On je Agenciji za borbu protiv korupcije ponudio objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, ali je Agencija proverama utvrdila da ovo nije tačno. Ovaj iznos nije uplaćen na njegov ili na račun njegove supruge, niti su carini prijavili da su novac uneli u zemlju. Jedini dokaz o pozajmici bila je priznanica na kojoj, međutim, nije bilo potpisa tetke Vulinove supruge.“ (KRIK, 18. 9. 2017. godine)

Ilustracija:Slađana Đermanović/Nova.rs

Prema imovinskoj karti koju je objavila Agencija za borbu protiv korupcije navedeno je da je Vulin na funkciji Ministra odbrane primao platu od 92 hiljade dinara. U imovinskoj karti navedeno je da od nepokretne imovine Vulin ima u vlasništvu jednu polovinu stana površine 107 metara kvadratnih, kao i vlasništvo jedne polovine parking mesta. Za stan je navedeno osnova nastao prodajom imovine, a parking mesto kupovinom. Takođe u imovinskoj karti prema podacima iz 2018. navodi se da Vulin koristi službenu kuću od 310 metara kvadratnih i garažu od 59 metara kvadratnih, koje su date na službeno korištenje na osnovu odluke Saveta ministara.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković: Vučićev čovek od poverenja

Novi ministar inostranih poslova Srbije odlukom predsedništva SNS i Aleksandra Vučića biće Nikola Selaković, dosadašnji Generalni sekretar Predsednika Srbije. U medijima je često označavan kao desna ruka Aleksandra Vučića za najosetljivije zadatke i vezu SPC. Selaković se po drugi put vraća u Nemanjninu 11 u kojoj je već bio na funkciji ministra pravde I državne uprave od 2012. do 2016. godine

Selaković, novi ministar spoljnih poslova, koji će na tom mestu naslediti Ivicu Dačića, rođen je 1983. godine u Užicu. Selaković kad se preselio u Beograd završio je šestu beogradsku gimnaziju. Posle osnovnih i master akademskih studija na Pravnom fakultetu u Beogradu, od 2010. godine pohađa doktorske studije. Na Pravnom fakultetu 2009. godine postaje stručni saradnik u nastavi na predmetima „Uporedna pravna tradicija“ i „Nacionalna istorija države i prava“, na kojima je 2010. izabran za asistenta. Od 2008. godine je član Srpske napredne stranke, a ranije je bio član Srpske radikalne stranke. U januaru 2014. izabran je za potpredsednika stranke, a prethodno je bio član Predsedništva, Glavnog i Izvršnog odbora. Predsednik je stranačkog Saveta za pravna pitanja. Od 28. maja 2016. godine nije potpredsednik stranke, a tada je na Skupštini SNS izabran za člana Predsedništva. Kada je jula 2012. formirana Vlada Srbije, postavljen je za ministra pravde i državne uprave. Nakon vanrednih izbora 2014. godine ponovo je izabran na funkciju ministra pravde. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2016, kada je izabrana nova Vlada Srbije. Godinu dana bio je bez funkcije, sve do Aleksandar Vučić nije preuzeo funkciju redsednika Srbije, nakon čega  je izabran za generalnog sekretara Predsedništva.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imovina: Jedan stan i plata od 88 hiljada

Prema podacima iz imovinske karte Agencije za borbu protiv korupcije, iz 2019. godine, navedeno je da Nikola Selaković na mestu generalnog sekretara u Predsedništvu Srbije prima platu od 89 hiljada dinar.a Od nepokretne imovine navedeno je da Selaković u vlasništvu ima četvorosoban stan od 98  kvadratna metra i garažno mesto od 11,5 kvadratnih metara u svom vlasništvu.

Ništa bez dinastije: Milan Krkobabić se brine o selu

Vlast bez porodice Krkobabić, po svemu sudeći, nije moguće formirati. Uprkos sukobu interesa, aferama i preporukama za smenu koje je davala Agencija za borbu protiv Korupcije, Milan Krkobabić će u novoj Vladi Srbije biti na čelu novoformiranog  Ministarstva za brigu o selu.  Podsetimo, njegov sin Stefan u nedavno formiranom sazivu Skupštine Srbije obavljati funkciju potpredsednika Skupštine. Milan Krkobabić došao je na čelo Partije ujedinjenih penzionera Srbije(PUPS) nakon smrti oca Jovana. Do sada je bio na nekoliko funkcija – u periodu od 2008. Do 2012 godine bio je zamenik gradonačelnika Beograda, a zatim je imenovan za direktora “Pošta Srbije”. U prethodnoj Vladi Srbije obavljao je funkciju ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj.

Foto:Vesna Lalić

Imovina: Troiposoban stan koji se ne vodi na njega

Prema dostupnom izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, Krkobabić u svom vlasništvu ima troiposoban stan od 106 kvadrata, dok kao ministar prima platu u iznosu od 88 hiljada dinara.

U bazi imovine političara portala KRIK, navodi se da pomenuti stan u katastru nepokretnosti se ne vodi na Milana Krkobabića, već na preduzeće “Jinpros”.

U pomenutoj bazi, navodi se da Krkobabić u svom vlasništvu ima i automobil Toyota Corola(2003.godište)

Ministarka privrede Anđelka Atanasković – „Žena zmaj“

Nova ministarka privrede je Anđelka Atanasković. Ona je po struci mašinski inženjer, a za nju predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je žena jake energije – „Žena Zmaj“. Član je Srpske napredne stranke od njenog osnivanja. Prema biografiji dostupnoj u medijima, rođena 1958. u Trsteniku. Ona navodi da je osnovnu školu i Tehničku školu završila u rodnom gradu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, 1982. godine. Odmah po diplomiranju zaposlila se u fabrici “Prva petoletka – namenska”. Počela je iz sektora mašinska tehnologija, a potom je napredovala i bila direktor kontrole. Fabriku poznaje u dušu.“ (Večernje novosti, 21. 9. 2018. godine). Ističe da od 2014. „veoma uspešno obavlja funkciju generalnog direktora PPT ‘Namenska’ gde osnažuje poslovnu politiku, unapređuje stručni kadar, nabavku novih mašina i opreme u procesu proizvodnje i proširuje inostrano tržište“. Pre nego što je postala član SNS-a, bila je u Srpskoj radikalnoj stranci, pa je 2004. bila kandidatkinja radikala za odbornicu u SO Trstenik.

Anđelka Atanasković Foto: Printscreen/Ministarstvo odbrane

Na lokalnim izborima 2016. bila je prva na listi “Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje” i izabrana je za odbornicu u SO Trstenik.  I na izborima 2020. izabrana je za odbornicu u SO Trstenik.

Imovina: Četvrtina stana, plata od 150 hiljada

U izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, objavljenom 24. oktobra 2017. Godine, navodi se da Atanasković kao direktorka PPT Namenske u svom vlasništvu ima jednu četvrtinu kuće od 30 kvadrata, koju je nasledila. Kao direktorka “Prve petoletke – namenska”, prema izveštaju Agencije, prima platu u iznosu od 150 hiljada dinara.

Minstarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović: Da li će Beograđani prodisati?

U resoru zaštite životne sredine glavnu reč ubuduće će imati Irena Vujović, a sudeći prema kvalitetu vazduha poslednjih dana u Beogradu, ali i u mnogim drugim gradovima Srbije – imaće poprilično posla.

Vujović je jedna od 11 žena u novoj Vladi Srbije. Rođena je 3. aprila 1983. godine. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu. Srpskoj naprednoj stranci pristupila je 2008. godine. Bila je članica Glavnog odbora, dok je članica Predsedništva SNS postala u maju 2016. Tada je izjavila da je upravo tog trenutka najsrećnija i da joj je ova funkcija najveće priznanje za dotadašnji rad.

Foto:Vesna Lalić

Poslanica u Skupštini Srbije bila je u dva mandata, 2012. i 2014. godine. Zatim je u maju 2014. imenovana za pomoćnicu gradonačelnika Beograda Siniše Malog. U junu 2016. izabrana je za predsednicu opštine Savski venac i napušta funkciju pomoćnice gradonačelnika Beograda.

Imovina: Nasledila voćnjak

Sudeći po izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, objavljenom u martu 2019. Godine, Vujović je nasledila jednu šestinu vočnjaka od ukupne površine 19.73 ara. Od nepokretnosti, Vujović u svom vlasništvu ima i automobil Honda, proizveden 2018. godine.

Ministarstvo trgovine, turizma, telekomunikacija Tatjana Matić: Rasimova naslednica

Tatjana Matić, dosadašnja državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, naslediće Rasima Ljajića u novoj Vladi Srbije. Ona je rođena je 02. jula 1972. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i stekla zvanje profesora srpskog jezika i književnosti. Od 2002-2004. Godine bila je na funkciji pomoćnice šefa kabineta potpredsednika Vlade Republike Srbije i Koordinacionog centra SRJ i RS za Kosovo i Metohiju. Zatim je od 2005. Do 2007. godine obavljala funkciju direktorke Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Naredno radno mesto dobila je u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, gde od 2007. Do 2012. godine bila sekretarka, nakon čega dolazi na mesto državne sekretarke Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. U stranci Rasima Ljajića od 2014. godine obavlja funkciju potpredsednice.

Tatjana Matić Foto:TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Imovina: Njiva, šuma i plata od 88 hiljada

U izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, objavljenom u junu 2017. godine, Matić ima nasleđenu jednu četvrtinu njive (0.95.65 hektara) i šume (0.22.35 hektara). Kao Državna sekretarka u ministarstvu trgovine primala je platu od 88 hiljada dinara.

Maja Gojković – preletačica preuzela kulturu

Novoizabrana ministarka kulture Maja Gojković od devedesetih godina je prisutna u političkom životu Srbije. Njenu karijeru obeležila su preletanja u različite partije i „bolan“ raskid sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom, koji je javno priznao da je želeo da je proglasi za „četničkog vojvodu“.

Pre ulaska u političke svet, Maja Gojković se bavila advokaturom. Međutim, veoma brzo se otisnula u političke vode, gde je od 1990. godina bila deo Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, da bi kasnije učestvovala u osnivanju Srpske radikalne stranke.

Maja Gojković Foto:Nova.rs

U redovima radikala Gojković se i najviše zdržala, od 1991. godine pa sve do 2008, nakon čega sledilo lutanje po različitim partijama da bi konačno “usidrenje” pronašla u Srpskoj naprednoj stranci gde je i danas.

Imovina: Samo dve nekretnine na Maju, sve ostalo na majku i braću

U izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije iz  decembra 2019. Godine, navodi se da Gojković u svom vlasništvu ima jedan stan od 54 kvadrata koji je nasledila i jedan od 102 metra kvadratnih koji je kupila. Objekat je, kako se navodi na sajtu KRIK, smešten u centru grada, u stambeno-poslovnom bloku novije gradnje. Ispred ulaza u zgradu u kojoj je stan nalazi se kućica sa policijskim obezbeđenjem. Porodica Gojković na ovoj lokaciji poseduje nekoliko nekretnina.

Kao predsednica Narodne skupštine Gojković je mesečno zarađivala 107 hiljada dinara, uz dodatni paušal od 28 hiljada. Kao predsednica Skupštine, uzimala je i nadoknadu za zakup stana u iznosu od 35 hiljada dinara. Pored pomenutih prihoda, Gojković je mesečno inkasirala dodatni 47 hiljada dinara kao predsednica Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović: (Ne)očekivano

Potpredsednica Srpske napredne stranke Marija Obradović u novoj Vladi Srbije obavljaće funkciju ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu umesto socijaliste Branka Ružića. Ulaskom u kabinet u Nemanjinoj 11, dugogdišnja funkcionerka naprednjaka će po prvi put biti deo izvršne vlasti.

Predstavljajući danas sastav nove Vlade Srbije, mandatarka Ana Brnabić je najavila da će u njenom kabinetu mesto ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu zauzeti njena partijska koleginica Marija Obradović.

Marija Obradović Foto:Vesna Lalić

Obradovićeva je u dva navrata, sudeći prema izveštajima medija, ozbiljno figurirala za mesto prve žene ministarke odbrane. Međutim, ona se je do sada bila zadužena za rad u Skupštini Srbije, te će joj tako vođenje resora državne uprave i lokalne samouprave biti prvi ministarski angažman.

Imovina: Jedan stan, BMW 

Obradović u vlasništvu, prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, objavljenom u januaru 2020, ima stan od 55 metara kvadratnih. Takođe, u izveštaju se navodi da Obradović poseduje i vozilo marke BMW, proizvedeno 2008. godine.

Od avgusta prošle godine  Obradovićeva je bila zaposlena i u JP “Srbijagas”. Kako je navedeno u njenoj novoj imovinskoj karti koju je objavila Agencija za borbu protiv korupcije ove godine, ona je za posao službenice preduzeća “Srbijagas” primala platu od 120.000 dinara, dok je u Skupštini Srbije zadržala paušal od 30.000 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministri čija imovinska karta je još uvek nepoznata

Ministarstar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović: Privrednik koji se protivio podizanju minimalca

Tomislav Momirović ili Toma Mona kako ga od milošte zovu na društvenim mrežama, novi je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Čovek koji je nedavno izazvao pravi haos na tim istim mrežama kada je „kukao“ da njegova kompanija finansijski ne može da izdrži pritisak korone, te da će morati da deli otkaze radnicima. Štedljiv čovek reklo bi se, ostaje nada da neće škrtariti na putevima i infrastrukturi, to baš ne bi valjalo.

Tomislav Momirović Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Novi ministar rođen je 17.10. 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kako je sam pričao bila je to subota, a već u ponedeljak je počeo da radi u porodičnoj kompaniji “Mona”.

Ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović: Šapićev čovek u Vladi Srbije

Jedini minstar iz redova Šapićev Srpskog patriotskog saveza(SPAS) biće Ratko Dmitrović, novinar, javnosti poznat kao bivši glavni urednik Večernjih novosti i novinar RTS.

Bio je stalni dopisnik iz Zagreba dnevnog lista „Politika“ i nedeljnika NIN, a od oktobra 1991. do kraja 1993. godine radio je na Radio-televiziji Srbije, kao komentator.

Ratko Dmitrović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ministarka pravde Maja Popović: Direktno iz BIA na ministarsko mesto

Među 11 žena koje će činiti novu Vladu Srbije biće i Maja Popović. Bivša sudinica i dosadašnja savetnica direktora Bezbedonosno informativne agencije(BIA) Bratislava Gašića, na ovom mestu će zameniti Nelu Kuburović.

Maja Popović Foto: Ministarstvo pravde/Promo

U zavničnoj biografiji navodi se da je Popović osnovnu školu završila u Beogradu, a srednu u Španiji, gde je bila đak generacije na engelskom koledžu „Baleares international school“ na kojem se održavala nastavi sena španskom i engleskom jeziku. Nakon završene srednje škole upisuje Pravni fakultetu u Beogradu 1989. godine, koji, navodi se, završava u 21. godini.

Za vreme angažmana u BIA, radila je u Upravi za međunarodnu saradnji, Upravi za ljudske resurse, sistemsko pravne, imovinske i stambene poslove, nakon čega je postala šefica kabineta direktora BIA.

Javnosti još uvek nije dostupna imovinska karta nove ministarke pravde.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Darija Kisić Tepavčević: Od brige o zdravlju do brige o radu

Darija Kisić Tepavčević rođena je 1975. godine u Sarajevu. Medicinski fakultet završila je 2001. godine, a nakon toga je nastavila profesionalnu karijeru na fakultetu- počev od asistenta pripravnika, pa do vanrednog profesora na predmetu Epidemiologija. Kisić Tepavčević je trenutno zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”, što je pored pomenute specijalizacije kvalifikovalo da bude članica Kriznog štaba u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Njena imovinska karta nije poznata javnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare